آیا افتادگی رحم مانع بارداری می شود؟

افتادگی-رحم-و-بارداری

افتادگی رحم در زنان زمانی اتفاق می افتد که ماهیچه ها و رباط های کف لگن کشیده و ضعیف شوند و نتوانند از رحم حمایت کنند. افتادگی رحم در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد. این عارضه در زنانی که تجربه یک یا چند زایمان طبیعی داشته اند و یا اینکه در دوران یائسگی هستند، بیشتر است. افتادگی رحم حتی در زنانی که زایمان هم نکرده اند، دیده می شود. نگرانی خیلی از خانم هایی که دچار این مشکل می شوند این است که آیا افتادگی رحم مانع بارداری می شود؟ در مقالات قبلی در مورد درمان افتادگی رحم صحبت کریم. در این مقاله می‌خواهیم در مورد امکان بارداری با افتادگی رحم صحبت کنیم. برای دسترسی سریعتر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

افتادگی رحم

افتادگی رحم به برآمدگی و بیرون زدن اعضای لگن به داخل واژن و یا حتی بیرون از واژن گفته می شود. رباط ها و عضلاتی که مثانه و واژن را درون جای اصلی خود (لگن) نگه می دارند اگر دچار کشیدگی و یا حتی ضعف شوند، باعث جا به جایی رحم می‌شوند و به دیواره واژن فشار وارد می کنند. در این صورت افتادگی رحم اتفاق می افتد. تصور بعضی از افراد این است که افتادگی رحم فقط پس از زایمان رخ می هد، در صورتی که اینطور نیست! این عارضه حتی در زنانی که تجربه زایمان نداشته و عضلات کف لگن ضعیفی دارند، دیده می شود.

افتادگی رحم

افتادگی رحم درجات مختلفی دارد. در حالتی که کل رحم از دهانه واژن بیرون بزند، امکان افتادگی مثانه و دیگر اندام های لگن وجود دارد که در این حالت فرد به پرولاپس رحم و مثانه مبتلا می شود.

علت افتادگی رحم

عواملی که می توانند باعث افتادگی رحم شوند عبارتند از:

چاقی و داشتن اضافه وزن: داشتن وزن زیاد باعث کشیدگی بیش از اندازه و فشار خارجی بر عضلات لگن می‌شود.

زایمان‌ طبیعی مکرر: زایمان طبیعی مخصوصا زایمان کودک درشت یا زایمانی که سخت باشد و باعث فشار به عضلات کف لگن و بافت های نگهدارنده آن شود.

ضعیف شدن عضلات لگن بعد از دوران یائسگی: در یائسگی به دلیل از دست رفتن استروژن طبیعی ، عضلات رحم ضعیف و شل می‌شوند و باعث افتادگی رحم می شوند.

سابقه جراحی در ناحیه لگن: خانمهایی که سابقه جراحی در ناحیه لگن را داشته اند بیشتر از دیگران در معرض افتادگی رحم هستند.

ورزشهای سنگین: فعالیت های ورزشی و وزنه برداری های سنگین که فشار زیادی به عضلات کف لگن وارد می کنند.

ابتلا به بعضی از بیماری های خاص مانند تومورها

شرایطی که باعث فشار زیاد بر شکم و رحم می شوند، مثل زور زدن زیاد یا سرفه کردن

علائم افتادگی رحم

با توجه به شدت افتادگی رحم (خفیف یا شدید) علائم افتادگی رحم متفاوت است. در افتادگی خفیف معمولا هیچ علامتی وجود ندارد. اما اگر شدید شد علائم به صورت زیر است:

۱- احساس سنگینی یا فشار در واژن که آزاردهنده است.

۲- احساس درد و تیر کشیدن لگن، زیر شکم، کمر و حتی کشاله ران

۳- اشکال در دفع مدفوع

۴- درد در حین روابط زناشویی ( که این مشکل می تواند باعث شود که زنان نتوانند از رابطه جنسی لذت ببرند و به ارگاسم برسند.)

۵- مشکلات ادراری مانند تکررادرار ، یا بی اختیاری ادراری استرسی (چکه ادرار در هنگام خندیدن، سرفه و یا عطسه)

۶- زیاد شدن ترشحات واژن در حدی که باید هر روز لباس زیر خود را عوض کنید.

۷- ابتلا به عفونت های مکرر واژن به دلیل اینکه مثانه در زمان ادرار کردن نمی تواند به طور کامل خالی شود.

علائم افتادگی رحم

آیا افتادگی رحم در زنان مانع بارداری می شود؟

در حالت معمول افتادگی رحم مانع بارداری نمی شود و علت ناباروری نیست! زنانی که قبل از زایمان دچار افتادگی رحم می‌شوند، نسبت به سایر زنان بارداری سخت تری دارند. در چنین زنانی ابتدا باید درمان صورت بگیرد سپس اقدام به بارداری شود، چرا که بارداری باعث افزایش شدید بیماری و حتی افتادگی سایر اندام ها مثل افتادگی مثانه می شود.

اگر قبلا سابقه زایمان نداشته اید و به افتادگی رحم مبتلا هستید، باید به پزشک مراجعه کنید. در چنین مواقعی پزشک به وسیله پساری های واژن، رحم را در جای اصلی خود نگه می دارد. بعد از زایمان هم می توانند برای درمان افتادگی رحم اقدام کنند.

بیشتر بخوانید: افتادگی رحم در دختران 

تشخیص افتادگی رحم

پزشکان برای تشخیص افتادگی رحم از روش‌هایی همچون معاینه لگنی، سونوگرافی و در صورت نیاز MRI استفاده می کنند. نوع درمانی که برای افتادگی رحم در نظر گرفته می شود با عواملی مثل سن، شدت بیرون زدگی رحم و فعالیت های جنسی مرتبط است. در صورتی که شدت افتادگی رحم زیاد باشد و شما نتوانید ادرار خود را نگه دارید و دچار عفونت های مکرر باشید، پزشک ممکن است آزمایش های دیگری را برای شما در نظر بگیرد.

در صورتی که دچار افتادگی رحم هستید و قصد بارداری دارید باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. می توانید برای چکاب و درمان به خانم دکتر ذاکرین جراح و متخصص زنان مراجعه کنید. برای هماهنگی و رزرو نوبت با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.

درمان افتادگی رحم

با توجه به وضعیت فرد و شدت افتادگی رحم درمان های مختلفی می توان برای افراد در نظر گرفت. درمان های غیر جراحی برای افتادگی رحم شامل موارد زیر هستند:

درمان افتادگی رحم

۱- برای اینکه فشار وارده بر روی عضلات لگن کاهش پیدا کند، لازم است وزن خود را کاهش دهید و مصرف سیگار و دخانیات را کنار بگذارید.

۲- انجام تمرینات کگل ( این تمرینات می توانند باعث سفت شدن عضلات رحم شوند و به تقویت آن کمک می کنند.)

۳- از وزنه برداری های سنگین اجتناب کنید و اجسام و اشیا را به شیوه صحیح بلند کنید.

۴- استفاده از پساری های واژینال: پساری وسیله ای است که از طریق واژن زیر دهانه رحم گذاشته می شود تا رحم در جای اصلی خود نگه داشته شود. پساری ها به دلیل وضعیت فرد در دوران بارداری تنها روش موثر برای درمان افتادگی رحم هستند.

سخن پایانی

اگر تا به حال تجربه بارداری نداشته اید و علائم افتادگی رحم را دارید قبل از اینکه برای بارداری اقدام کنید حتما به دنبال درمان باشید. خیلی از خانم ها حتی با وجود افتادگی رحم هم می توانند باردار شوند ولی بارداری سختی دارند. چنین افرادی در دوران بارداری خود می توانند به پزشک مراجعه کنند و از پساری های کمک بگیرند و بعد از زایمان هم برای درمان قطعی افتادگی رحم اقدام کنند.

امیدواریم این مقاله پاسخگوی سوالات شما عزیزان باشد. اگر در این زمینه سوالی دارید، می توانید آن را در بخش نظرات زیر همین مقاله از ما بپرسید. برای دریافت جواب به همین صفحه برگردید. 

۴.۴/۵ - (۴۹ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *