افتادگی لگن در بارداری

افتادگی-لگن-در-بارداری

افتادگی لگن یکی از مشکلاتی است که ممکن است برای هر زنی در زندگی اش رخ بدهد. افتادگی لگن در زنان زمانی اتفاق می افتد که لگن از جای اصلی خود پایین بیاید و به دیواره واژن فشار بیاورد. افتادگی و بیرون زدگی لگن حتی در دوران بارداری هم می‌تواند اتفاق بیفتد بدون اینکه خود فرد متوجه آن شود! در این مقاله می خواهیم به بررسی علائم، علت ها و درمان افتادگی لگن در بارداری بپردازیم. برای دسترسی سریع تر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

افتادگی لگن در بارداری

به طور معمول اندام های لگن توسط ماهیچه ها و بافت های پایین شکم در جای خود نگه داشته می شوند و در طول زمان با افزایش سن یا به دلیل زایمان طبیعی کشیده یا ضعیف می شوند. افتادگی لگن پس از زایمان طبیعی بسیار شایع است اما بعد از زایمان سزارین هم به دلیل فشاری که جنین به لگن وارد می کند، اتفاق می افتد. افتادگی لگن در بارداری هم یکی از مشکلاتی است که علت های مختلفی دارد و بسیاری از زنان ممکن است در دوران بارداری به آن مبتلا شوند.

علائم افتادگی لگن در بارداری

بعضی از زنان ممکن است در طول بارداری هیچ علامتی نداشته باشند و بعد از زایمان سزارین یا طبیعی متوجه مشکل خود شوند. اما بعضی دیگر از خانمها علائم زیر را دارند:

  • احساس پری یا فشار در ناحیه لگن
  • اختلال در رابطه جنسی در بارداری
  • بروز عفونت های مکرر در مثانه
  • احساس اینکه چیزی از واژن در حال بیرون آمدن است.
  • یبوست طولانی مدت و شدید با وجود نوشیدن آب فراوان
  • شوند.)
  • مشکلات ادراری مثل تکرر ادرار
  • خونریزی از واژن یا افزایش ترشحات واژن (با اینکه ترشحات واژینال در دوران بارداری نسبت به قبل در زنان زیادتر است، اما این ترشحات در زمان افتادگی لگن بیشتر می شود.

علائم افتادگی لگن در بارداری

علت های افتادگی لگن در بارداری

موارد زیر باعث افتادگی لگن در بارداری می‌شوند:

۱- افزایش وزن در بارداری (اضافه وزن و چاقی در طول بارداری می تواند عضلات کف لگن را تحت تاثیر قرار دهد.)

۲- سنگینی و وزن جنین

۳- جراحی در ناحیه لگن که منجر به کاهش پشتیبانی رحم توسط عضلات می شود.

۴- بیماری هایی مانند سرفه های مزمن ناشی از برونشیت یا آسم، تومورهای لگن، یبوست مزمن یا تجمع مایعات که منجر به افزایش فشار در شکم می شوند.

تشخیص افتادگی لگن در بارداری

معمولا در قدم اول پزشک بیمار را در حالت ایستاده و یا خوابیده معاینه می کند و از او می خواهد با زور زدن یا سرفه کردن به شکم خود فشار وارد کند. پزشک در حین معاینه از شما در مورد سن، بارداری های قبلی، سابقه بیماری های خاص یا جراحی لگن سوال می پرسد. موارد زیر معمولا جزو روش هایی هستند که برای تشخیص افتادگی لگن در بارداری در نظر گرفته می شوند:

  • معاینه لگنی
  • ام آر آی
  • سی تی اسکن
  • آزمایش ادرار
  • سونوگرافی

اگر شما هم دچار افتادگی لگن در بارداری هستید، حتما در اسرع وقت باید به پزشک مراجعه کنید. از آنجایی که پساری ها بهترین گزینه برای افتادگی لگن در بارداری هستند، می توانید برای انتخاب نوع پساری و کار گذاشتن آن از مشاوره و خدمات تخصصی خانم دکتر متین ذاکرین، جراح و متخصص زنان و زایمان بهره مند شوید. برای دریافت نوبت با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.

پیشگیری از افتادگی لگن در بارداری

تمرینات کگل یکی از مواردی است که برای پیشگیری از افتادگی لگن در بارداری تا حدود زیادی موثرند. ورزش کگل باعث تقویت عضلات کف لگن می شود. این تمرینات را در حالت نشسته یا خوابیده می توانید انجام دهید.

پیشگیری از افتادگی لگن در بارداری

قبل از انجام تمرینات کگل لازم است حتما مثانه خود را خالی کنید. برای انجام تمرینات کگل، عضلات کف لگن خود را شل کنید، به طوری که انگار می خواهید ادرار کنید. سپس عضلات لگنی خود را به آرامی به سمت بالا بکشید و حدود ۵ ثانیه نگه دارید و سپس ۱۰ ثانیه استراحت کنید. اگر ۵ ثانیه برای شما زیاد است، می توانید با ۲ یا ۳ ثانیه شروع کنید.

برای پیشگیری از افتادگی لگن در بارداری لازم است این تمرینات را مرتب انجام دهید. می توانید ۳ یا ۴ بار در طول روز این تمرین را تکرار کنید. البته نحوه انجام این تمرینات اهمیت زیادی دارد. اگر بعد از انجام دادن تمرینات کگل، احساس درد در کمر یا شکم خود داشتید، مطمئن باشید که تمرینات را به درستی انجام نداده اید.

درمان افتادگی لگن در بارداری

سوال بسیاری از خانم های باردار این است که برای افتادگی رحم چکار کنم؟ به طور کلی درمان های موثر برای افتادگی لگن در بارداری شامل موارد زیر هستند:

کاهش وزن

در دوران بارداری اگر دچار اضافه وزن هستید بهتر است برای کاهش فشار وارده بر روی عضلات لگن، حتما وزن خود را کاهش دهید. چاقی و اضافه وزن فشار زیاد به عضلات کف لگن وارد می کنند و باعث ایجاد مشکلات زیادی در بارداری می شوند.

استفاده از پساری واژینال

پساری واژینال وسیله ای است که از طریق واژن زیر دهانه رحم گذاشته می شود و به بالا بردن و تثبیت رحم و دهانه رحم کمک می کند. جراحی و سایر روش های درمانی برای زنانی که در بارداری دچار این مشکل می‌شوند، توصیه نمی‌شود. بنابراین پزشکان برای درمان افتادگی رحم در بارداری از پساری برای نگه داشتن رحم در جای اصلی خود استفاده می کنند.

درمان افتادگی لگن در بارداری

درمان قطعی افتادگی لگن بعد از زایمان

زنانی که در بارداری دچار افتادگی لگن هستند، بعد از زایمان باید برای درمان این مشکل به پزشک متخصص زنان مراجعه کنند. با توجه به وضعیت بیمار، سابقه جراحی و درجات افتادگی لگن، بهترین درمان برای بیمار در نظر گرفته می شود. بعضی از روش های موثر برای افتادگی لگن بعد از زایمان عبارتند از:

استفاده از دستگاه آر اف: دستگاه RF به کمک امواج رادیوفرکوئنسی باعث تقویت عضلات کف لگن می شود و افتادگی های لگن با درجات جزئی و متوسط را درمان می کند.. تعداد جلسات در نظر گرفته شده این نوع روش درمان برای هر شخص متفاوت است.

بیوفیدبک: در این روش درمانی برای بهبود قدرت عضلات کف لگن از تکنولوژی بیوفیدبک استفاده می شود که می‌توانند علائم افتادگی لگن در زنان را تا حد زیادی بهبود ببخشد.

پساری: پساری پلاستیکی و حلقه ای شکل که در قسمت بالای واژن قرار داده می شوند، برای رفع علائم افتادگی لگن موثر است.

عمل های ترمیمی: در صورتی که درجه افتادگی زیاد باشد عمل ترمیمی بهترین درمانی است که پزشک برای بیمار در نظر می گیرد. در این نوع عمل های ترمیمی، لگن به جای اصلی خود باز می گرداند و عضلات را با استفاده از روش جراحی کف لگن به هم متصل می کند.

چه زمانی لازم است به پزشک مراجعه کنیم؟

درمان نکردن افتادگی لگن در خانم های باردار بعد از گذشت مدتی باعث پرولاپس رحم و مثانه و حتی بی اختیاری ادرار می شود. بنابراین در صورتی که هر کدام از علائم افتادگی لگن را در دوران بارداری احساس می کنید باید هرچه سریع تر به یک پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. در این دوران گزینه های جراحی و سایر روش های درمانی برای مادر باردار امکانپذیر نیست. فقط به وسیله پساری واژینال می توانند عضلات رحم را در جای اصلی خود نگه داشت. بسیاری از زنان باردار بعد از گذاشتن پساری ممکن است مشکلاتی مانند درد در ناحیه لگن، سوزش واژن و فرو رفتن پساری در واژن را داشته باشند.

مراجعه به پزشک برای افتادگی لگن در بارداری

بیشتر بخوانید: آیا افتادگی رحم خطرناک است

سخن پایانی

افتادگی اندام های لگنی برای بسیاری از زنان باردار ممکن است اتفاق بیفتد. با اینکه افتادگی لگن در زایمان طبیعی شایع است، اما خیلی از زنان بعد از زایمان سزارین هم به دلیل فشار زیادی که جنین به لگن وارد می کند، علائم افتادگی لگن را دارند. تغییر سبک زندگی مادر باردار، کاهش وزن و بهبود تغذیه تا حد زیادی می توانند از افتادگی لگن در بارداری پیشگیری کنند. علاوه بر این تقویت عضلات کف لگن در دوران بارداری و حتی بعد از زایمان تا حدودی مانع بروز این مشکل می شود.

اگر در مورد این مقاله سوال یا ابهامی دارید در بخش نظرات زیر همین مقاله با ما در میان بگذارید. 

۴.۵/۵ - (۵۰ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *