آیا افتادگی رحم خطرناک است؟

خطرات-افتادگی-رحم

افتادگی رحم یکی مشکلاتی است که بعد از زایمان های مکرر در زنان بروز می‌کند. این عارضه زمانی رخ می‎دهد که عضلات کف لگن به دلایل مختلفی ضعیف می‌شوند و رحم به درون واژن فرو می‎افتد. اما بسیاری از زنان نگران این هستند که آیا افتادگی رحم خطرناک است؟ در این مقاله به این مبحث می‌پردازیم. جهت دسترسی به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

افتادگی رحم چیست؟

به طور طبیعی، ماهیچه های کف لگن، رحم را به دیواره لگن متصل می‌کنند. اگر به دلائل مختلف، این ماهیچه ها ضعیف شوند، توانایی نگهداری رحم را ندارند. این موضوع باعث می‌شود که رحم از جای اصلی خود خارج شود و درون کانال واژن به پایین می‌افتد. به این حالت افتادگی رحم یا پرولاپس رحم گفته می‌شود. برای داشتن اطلاعات کاملتر در مورد این بیماری، پیشنهاد می‌کنیم مقاله پرولاپس رحم و مثانه را در سایت مطالعه کنید.

علت افتادگی رحم

زنان در هر سنی ممکن است دچار افتادگی رحم شوند. اما اغلب خانمها پس از یائسگی و تجربه یک یا چند زایمان طبیعی دچار این مشکل می‌شوند. عوامل مختلفی در افتادگی رحم تاثیر گذار هستند که به مهمترین آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • سابقه جراحی ناحیه لگن در زنان
  • افزایش سن
  • کاهش استروژن در اثر یائسگی
  • یبوست مزمن
  • بارداری
  • عوامل ژنتیکی
  • استعمال دخانیات
  • فعالیت های ورزشی سنگین مثل وزنه برداری
  • چاقی یا اضافه وزن (اضافه وزن باعث فشار بر عضلات و ماهیچه های لگن می‌شود و افتادگی رحم ایجاد می‌کند.)
  • سرفه های شدید و طولانی مدت

بیشتر بخوانید: آیا افتادگی رحم در دختران هم اتفاق می‌افتد

علت افتادگی رحم

افتادگی رحم دارای درجات و شدت های مختلفی است که عبارتند از:

درجه اول: دهانه رحم وارد مجرای واژن می‌شود.

درجه دوم: دهانه رحم به دهانه واژن رسیده است.

درجه سوم: دهانه رحم از واژن خارج می‌شود.

درجه چهارم: رحم به‌طور کامل از واژن خارج می‌شود. علت این اتفاق ضعیف شدن ماهیچه ‌های نگه‌ دارنده‌ی رحم است.

علائم افتادگی رحم

با توجه به شدت افتادگی رحم (خفیف یا شدید) علائم افتادگی رحم متفاوت است. در افتادگی خفیف معمولا هیچ علامتی وجود ندارد. اما اگر این عارضه شدید باشد، شخص علائم زیر را تجربه می‌کند:

افتادگی رحم عارضه ناخوشایندی است که مشکلات و عوارض زیادی را برای زنان ایجاد می‌کند. بنابراین بهتر است در صورت مشاهده هر کدام از علائم گفته شده، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. چنانچه شما هم نیاز به درمان برای رفع افتادگی رحم خود دارید می توانید با مطب دکتر ذاکرین تماس بگیرید. جهت دریافت اطلاعات بیشتر و تعیین وقت ویزیت با شماره تلفن ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمایید.

آیا افتادگی رحم خطرناک است؟

در موارد شدید این عارضه، رحم کاملا از واژن خارج می‌شود. در چنین مواقعی، افتادگی رحم، عوارض و خطرات زیادی را برای فرد خواهد داشت. همان طور که گفته شد، درجه و شدت افتادگی رحم متفاوت است. اگر افتادگی رحم شدید باشد، بیمار احساس می کند که چیزی در داخل واژن او وجود دارد.

خطرات افتادگی رحم

بعضی از مهمترین خطرات و عوارض این بیماری عبارتند از:

پرولاپس رحم و مثانه

ضعیف بودن بافت پیوندی جدا کننده مثانه و واژن، باعث می‌شود که مثانه به داخل واژن حرکت کند. افتادگی مثانه باعث بی اختیاری ادرار می‌شود. در بعضی از موارد ممکن است این افتادگی به حدی برسد که دیگر فرد نتواند ادرار خود را کنترل کند.

ابتلا به عفونت واژینال

زمانی که به افتادگی رحم مبتلا می‌شوید، بیشتر در معرض عفونت واژن هستید. بیرون زدگی رحم، به دلیل تماس با لباس زیر امکان عفونت رحمی را افزایش می‌دهد.

افتادگی لگن یا رکتوسل

رکتوسل باعث برجستگی واژن می‌شود. این موضوع به دلیل ضعیف شدن بافت همبند پیوندی جدا کننده روده و واژن اتفاق می‌افتد که در نهایت باعث مشکلات روده و دفع خواهد شد.

زخم

در موارد شدید افتادگی رحم، پوشش واژن و ساختار داخلی رحم دچار تغییر و جابه جایی خواهد شد و و در نهایت باعث ایجاد زخم در واژن می‌شود.

عفونت کلیه ها

افتادگی رحم، ممکن است باعث بسته شدن بخشی از مسیرهای تخلیه ادرار شود. در چنین شرایطی اگر ادرار تخلیه نشود، کلیه ها دچار عفونت می‌شوند.

درمان افتادگی رحم

با توجه به شدت افتادگی رحم، درمان های متفاوتی برای آن در نظر گرفته می‌شود. اگر افتادگی رحم خفیف باشد، معمولا به درمان نیاز ندارد. اما اگر فعالیت های روزانه تان را مختل می کند، حتما باید تحت درمان قرار بگیرد. درمان های غیر جراحی افتادگی رحم شامل موارد زیر است:

  • کاهش وزن برای کم کردن فشار وارد شده بر روی عضلات لگن
  • خودداری از بلند کردن اجسام سنگین یا وزنه برداری
  • مصرف داروهای جایگزین استروژن در دوران یائسگی
  • انجام تمرینات کگل که به تقویت عضلات واژن کمک می کند.
  • استفاده از پساری واژینال که وسیله ای است که درون مهبل قرار می گیرد و به نگهداری رحم در جای خود کمک می‌کند.

درمان افتادگی رحم

بیشتر بخوانید: درمان افتادگی مثانه در خانمها

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

پزشک برای تشخیص افتادگی رحم، علائم بیمار را بررسی کرده و حتی درباره سابقه خانوادگی بیمار سوال می‌کند. برای تشخیص بهتر این عارضه و علت ایجاد آن، ممکن است آزمایش های مختلف را برای شخص در نظر گرفته شود. اگر هر یک از علائم زیر را دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید:

  • احساس نزدیک بودن دهانه رحم در واژن و یا خارج شدن چیزی از واژن
  • چکه کردن ادرار به صورت مرتب
  • مشکل در هنگام ادرار یا دفع مدفوع
  • کمر دردهای شدید و مداوم با دشواری در راه رفتن

اگر شما هم یکی از عوامل گفته شده را احساس می‌کنید، می توانید برای معاینه و تشخیص افتادگی رحم و یا پیشگیری از آن به مطب خانم دکتر ذاکرین جراح و متخصص زنان مراجعه کنید. برای هماهنگی و رزرو نوبت با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.

سخن پایانی

افتادگی رحم مانع بارداری نمی شود اما اگر به موقع تشخیص داده نشود، خطرات و عوارضی را برای فرد به همراه خواهند داشت. این بیماری اگر به مرور زمان پیشرفت کند، باعث شدید شدن علائمتان خواهد شد و ممکن است جراحی تنها گزینه باقی مانده برای شما باشد. بنابراین مهم است که اگر متوجه علائم افتادگی رحم شدید، در کوتاه ترین زمان حتما به پزشک مراجعه کنید. افتادگی رحم در هر شرایطی قابل پیشگیری نیست. با این حال ، شما می‌توانید با انجام ورزش منظم، تمرینات کگل و تغییر در رژیم غذایی و شیوه زندگی خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهید.

اگر در مورد این مقاله سوال یا ابهامی دارید در بخش نظرات زیر همین مقاله با ما در میان بگذارید.

۴.۴/۵ - (۵۹ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *