آشنایی با انواع بی اختیاری ادراری در زنان

انواع-بی-اختیاری-ادراری-در-زنان

زمانی که کنترلی روی دفع ادرار و مثانه خود ندارید، بی اختیار چند قطره یا مقدار زیادی ادرار نشت می کند. به این عارضه بی اختیاری ادرار گفته می شود. بی اختیاری ادرار دارای انواع مختلفی است و در سنین مختلف بروز می کند. به دلیل شایع بودن این مشکل، این مقاله را به موضوع آشنایی با انواع بی اختیاری ادرار در زنان اختصاص می دهیم. برای دسترسی سریع به مطالب از فهرست زیر استفاده کنید.

انواع بی اختیاری های ادراری

زنان دو برابر مردان به بی اختیاری ادرار دچار می شوند. تحقیقات نشان می دهد که ۴۰ درصد از زنان بالای ۴۵ سال از بی اختیاری های ادراری رنج می برند. انواع مختلف بی اختیاری ادرار وجود دارد که به شرح زیر هستند:

بی اختیاری استرسی یا فشاری

یکی از انواع بی اختیاری ادراری است که در آن انجام فعالیت هایی مثل برخی حرکات ورزشی، سرفه، عطسه، خندیدن، پریدن یا بلند کردن اجسام سنگین به مثانه فشار وارد می کند. این فشار باعث نشت ادرار می شود. این نوع بی اختیاری در اثر زایمان طبیعی، یائسگی و نیز بارداری رخ می دهد. این نوع بی اختیاری در بین زنان از انواع دیگر شایع تر است.

بی اختیاری فوریتی

در این نوع بی اختیاری ادرار، فرد احساس می کند فوری به تخلیه ادرار نیاز دارد و ناگهان ادرار تخلیه می شود. این حالت ممکن است بعد از نوشیدن کمی آب اتفاق بیفتد. این نوع بی اختیاری ادرار اغلب موقع رابطه جنسی، شنیدن صدای آب و در زمان ارگاسم در زنان اتفاق می افتد. اگر شما بصورت روزانه ورزش های کگل را انجام دهید می توانید بی اختیاری ادراری فوریتی را درمان کنید. در این روش، تمرینات باعث تقویت شدن عضلات کف لگن می شود.

بی اختیاری ادرار فوریتی

بی اختیاری عملکردی

در این نوع بی اختیاری ادرار قبل از اینکه فرد به دستشویی برسد، ادرار نشت می کند. بی اختیاری عملکردی بیشتر در بین زنان مسن شایع است. این عارضه در اثر بیماری های مختل کننده ای مثل کاهش چابکی، افسردگی و یا زوال عقل اتفاق می افتد.

بی اختیاری ناشی از زیاد بودن ادرار

در این نوع از بی اختیاری ادرار، فرد حس می کند که مثانه اش تخلیه نشده است. در نتیجه هر از گاهی ادرار به صورت چکه ای و یا پیوسته خارج می شود. ضعیف شدن عضلات مثانه یا بسته شدن مجرای ادرار به خاطر تومور یا سنگ علت بی اختیاری ناشی از زیاد بودن ادرار هستند. این نوع بی اختیاری چندان بین زنان شایع نیست.

بی اختیاری ناشی از مثانه بیش فعال

زنانی که مبتلا به بی اختیاری مثانه بیش فعال هستند روزانه بیش از ۷ الی ۸ بار نیاز به دستشویی دارند. از علائم بی اختیاری مثانه بیش فعال می توان به:

  • نیازی فوری به ادرار
  • دشواری کنترل مثانه
  • خروج غیر ارادی ادرار
  • تکرر ادرار

اشاره کرد. همچنین زنان مبتلا به این نوع بی اختیاری، اغلب در طول شب محبورند ۲ تا ۳ بار بیدار شده و به دستشویی بروند و یا دچار شب ادراری شوند.

بی اختیاری ترکیبی

در این نوع بی اختیاری شما دچار انواع مختلف بی اختیاری ادرار هستید. یعنی ترکیبی از چند بی اختیاری ادرار که در بالا ذکر شد، در شما وجود دارد. در بی اختیاری ترکیبی اغلب انواع بی اختیاری ادراری استرسی و فوریتی با هم همراه هستند.

بی اختیاری ادراری موقتی یا زودگذر

این نوع بی اختیاری موقتی است و با از بین رفتن علت، درمان می شود. غالبا عفونت های مجاری ادراری، مصرف شکلات و کافئین، مصرف برخی داروها، یبوست و یا سرماخوردگی علت این نوع از بی اختیاری ادرار هستند. با برطرف شدن علت بی اختیاری، نشت ادرار قطع می شود.

بی اختیاری ادرار زودگذر

علائم بی اختیاری ادرار چیست؟

در بی اختیاری ادرار ظرفیت مثانه تغییری نمی کند اما قدرت عضلات مسدود کننده مجاری ادرار کم می شود. علائم بی اختیاری ادرار بسته به این که دچار کدام یک از انواع بی اختیاری ادرار باشید، عبارت است از:

  • نشت غیر ارادی ادرار به صورت چکه ای
  • نشت ادرار که لباس را کاملا خیس می کند
  • نیاز فوری به دستشویی
  • تخلیه ادرار قبل از رسیدن به دستشویی
  • تکرر ادرار (۸ بار در روز)

همچنین، احساس تخلیه نشدن مثانه و سرریز ادرار به صورت قطره قطره و یا نشت پیوسته نیز از دیگر علائم بی اختیاری ادرار در زنان است.

اگر شما نیز علائم بی اختیاری ادرار را دارید، می توانید برای درمان انواع مختلف بی اختیاری ادرار از تخصص خانم دکتر متین ذاکرین، متخصص و جراح زنان بهره مند شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر و تعیین وقت معاینه با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.

علت های بی اختیاری ادرار در زنان

علت اصلی بی اختیاری ادرار ، ضعیف شدن ماهیچه ها یا عضلات کف لگن است. این ماهیچه ها در کنترل ادرار نقش مهمی دارند. علت زیاد دستشویی رفتن خانمها و بی اختیاری ادرار در زنان می تواند مربوط به یکی از علل زیر باشد:

  • مثانه عصبی
  • برخی بیماری ها مثل دیابت، ام اس، پارکینسون، عفونت ادراری، یبوست، …
  • کاهش هورمون های زنانه
  • افزایش سن
  • بارداری یا زایمان های طبیعی متعدد
  • یائسگی
  • اضافه وزن
  • سبک زندگی مثل نوشیدن الکل یا کافئین یا نوشابه های گازدار، غذاهای سرشار از ادویه یا قند یا اسیدی، مصرف دخانیات، …

انجام برخی جراحی ها مثل انواع روشهای هیسترکتومی و یا مصرف برخی از داروها مثل فشار خون یا مسکن نیز می تواند علت های بی اختیاری ادرار در زنان باشد.

علت بی اختیاری ادرار در زنان سالمند

زایمان طبیعی، زایمان های متعدد و یا پی در پی و نیز حاملگی های پشت سر هم می تواند علت بی اختیاری ادرار در زنان سالمند باشد. به علاوه یائسگی و تغییرات هورمونی نیز در این دوران می تواند علت بی اختیاری ادرار در زنان سالمند باشد.

علت بی اختیاری ادرار در زنان سالمند

بیشتر بخوانید: درمان بی اختیاری ادرار در زنان مسن

علت بی اختیاری ادرار در زنان باردار

به خاطر رشد جنین و بزرگ شدن رحم، فشار شکمی در زنان باردار بیشتر می شود. فشار شکمی به مثانه فشار وارد کرده و باعث بی اختیاری ادرار در زنان باردار می شود. تغییرات هورمونی نیز علت بی اختیاری ادرار در زنان باردار است. با افزایش وزن جنین این مشکل در مادران باردار بیشتر می شود.

علت بی اختیاری ادرار در زنان جوان

بی اختیاری استرسی در زنان جوان بسیار شایع است. ورزش های سنگین، بلند کردن جسم سنگین، خندیدن، عطسه و هر چیزی که به مثانه فشار وارد کند، می تواند علت بی اختیاری ادرار در زنان جوان است.

علت بی اختیاری ادرار در زنان بعد از زایمان

زایمان طبیعی عضلات کف لگن را شل کرده و به اعصاب مثانه صدمه می زند. به علاوه افتادگی اندام های لگنی مثل روده کوچک، رحم، مثانه و مقعد در اثر زایمان باعث می شود این اندام ها به واژن نزدیک شوند.

شما نیز برای درمان بی اختیاری ادرار با لیزر می توانید از تخصص خانم دکتر متین ذاکرین، متخصص و جراح زنان بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و تعیین وقت معاینه با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمایید.

درمان بی اختیاری ادرار در زنان

راه های مختلفی برای درمان بی اختیاری ادرار در زنان وجود دارد. بعضی از این درمان ها موقتی و برخی نیز دائمی هستند. روش های درمان بی اختیاری ادرار در زنان عبارت است از:

همچنین انجام صحیح تمرینات ورزشی کگل در منزل می تواند با تقویت عضلات کف لگن به درمان بی اختیاری ادرار در زنان کمک کند. مقاله حرکات ورزشی برای درمان بی اختیاری ادراری به شما در یادگیری انجام صحیح حرکات ورزشی مفید برای درمان بی اختیاری ادراری کمک می کند.

در صورتی که سوالات دیگری در مورد آشنایی با انواع بی اختیاری ادرار در زنان داشته باشید، می توانید سوالات خود را در بخش نظرات این مقاله با ما در میان بگذارید. 

۴.۶/۵ - (۴۴ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

۲ دیدگاه ها
  • من از بدو تولد مشکل عدم کنترل ادرار داشتم و طبق گفته دکتر جراح مغزواعصاب مشکل از رشته های عصبی می باشد. در طول شبانه روز باید از مای لیدی استفاده کنم . حتی کمتر از یه دقیقه هم ادرار در مثانه نگه نمیداره و سریعا دفع میشه لطفا بهم کمک کنید. ممنون میشم بگید میشه با لیزر یا حتی عمل جراحی درمان بشه؟

    • درمان بی اختیاری ادرار با لیزر برای شما موثر نیست و به جراحی نیاز دارید. باید معاینه بشید تا مشخص بشه علت اصلی این مشکل مربوط به کدوم عصبه یا اصلا مشکل عصبیه یا اینکه مربوط به عضلات کف لگنه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *