علت زیاد دستشویی رفتن خانمها چیست + راههای درمان

علت-تکرر-ادرار-در-زنان

زیاد دستشویی رفتن خانمها یا تکرر ادرار یکی از مشکلات رایج در زنان است که در اثر عواملی مثل افزایش سن، سبک زندگی یا شرایط سلامتی رخ می دهد. گاهی تکرر ادرار طبیعی و موقتی است.
اما در مواردی هم نشان دهنده یک بیماری است که نیاز به درمان دارد. در این مقاله به شما خواهیم گفت که علت زیاد دستشویی رفتن خانمها چیست و چطور این عارضه درمان می شود. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

چند بار در روز باید ادرار کرد؟

بسته به سن، میزان مصرف مایعات و غذاهایی که در طول روز می خورید، تعداد دفعات دستشویی رفتن متغییر است. اما به طور کلی، ۶ تا ۸ بار ادرار کردن در ۲۴ ساعت برای هر زن سالمی که باردار نیست، طبیعی است.

اما اگر در طول روز بیشتر از این به دستشویی می روید و شبها بیش از دو بار برای ادرار کردن بیدار می شوید، تکرر ادرار دارید. در این موارد فهمیدن علت تکرر ادرار زنان و در صورت نیاز، درمان آن اهمیت دارد.

۱۱ علت زیاد دستشویی رفتن خانمها

به گفته خانم دکتر متین ذاکرین، جراح و متخصص زنان، علت زیاد دستشویی رفتن و ادرار مکرر زنان می تواند مربوط به یکی از عوامل زیر باشد:

۱. نوع غذا و میزان نوشیدنی ها

چیزهایی که در طول شبانه روز می خورید روی حجم ادرار و تعداد دفعات دفع ادرار تاثیر دارد. خوراکی های زیر باعث می شوند دفعات بیشتری به دستشویی بروید:

  • نوشیدن زیاد از حد آب و مایعات در طول روز یا شب
  • مصرف نوشیدنی های الکلی و کافیئنی (قهوه و چای)
  • غذاها و مایعات حاوی شیرین کننده های مصنوعی
  • خوراکی هایی که باعث افزایش ادرار می شوند مثل گوجه فرنگی، مرکبات، غذاهای تند، …

۲. مصرف داروهای دیوریتیک

مصرف برخی داروها مثل داروهای کاهش فشار خون ادرارآور هستند و باعث تکرر ادرار در زنان می شوند.

۳. عفونت دستگاه ادراری

عفونت ادراری (UTI) در اثر رشد باکتریهای مختلف به خصوص اِکولی در مثانه، مجرای ادرار یا کلیه ها رخ می دهد. این بیماری در سنین مختلف بین خانمها – بخصوص در زمان بارداری- رایج است. عفونتهای ادراری علاوه بر تکرر ادرار با علائم زیر همراهند:

  • تب
  • سوزش و تغییر رنگ ادرار
  • احساس فشار یا ناراحتی در مثانه، کمر یا لگن
  • کدر شدن ادرار

عفونتهای دستگاه ادراری در زنان به دلیل کوتاهتر بودن مجرای ادرار آنها ۳۰ برابر بیشتر از مردان است.

۴. واژینیت (عفونت واژن)

عفونتهای واژینالی هم می توانند علاوه بر علائم واژینیت (التهاب، ترشحات رنگی واژن، …) باعث تکرر ادرار، درد، سوزش یا خارش موقع ادرار کردن شوند.

۵. مثانه بیش فعال

هر چند مثانه بیش فعال (OAB) جزئی از فرایند پیری نیست ولی این مشکل در بین زنان مسن رایجتر است. این مشکل معمولا در اثر ضعف عضلات لگن یا آسیب عصبی ایجاد می شود.

بانوانی که مثانه بیش فعال دارند بدون وجود عفونت یا مصرف خوراکی های ادرار آور نیاز ناگهانی و فوری به دستشویی دارند.

علت-زیاد-دستشویی-رفتن-خانمها

۶. سیستیت بینابینی

سیستیت بینابینی (سندرم مثانه دردناک) زمانی رخ می دهد که عضلات داخل و اطراف مثانه تحریک شوند. در این عارضه زیاد مجبورید زیاد به دستشویی بروید ولی هر بار ادرار کمی دفع می کنید و بعد از دفع هنوز حس می کنید نیاز به دفع ادرار دارید (احساس همیشگی ادرار داشتن).

سیستیت بینابینی علاوه بر تکرر ادرار باعث احساس درد یا فشار مزمن در لگن و شکم می شود. این مشکل در زنان دو تا سه برابر بیشتر از مردان است.

۷. سنگ مثانه

سنگ مثانه نیز می تواند باعث تکرر، درد و سوزش ادرار در زنان شود. این مشکل در زنان کمتر از مردان شایع است.

۸. بارداری

زنان باردار به دلیل فشار رحم به مثانه و تغییرات هورمونی در بارداری بیشتر از حالت عادی نیاز به دفع ادرار دارند که در اغلب موارد طبیعی است. تکرر ادرار زنان باردار چند هفته بعد از زایمان برطرف می شود.

۹. استرس و اضطراب

شرایط پر استرس کاری، تحصیلی و زندگی نیز باعث تکرر ادرار زنان می شوند. در واقع افزایش ادرار به دلیل احساس نگرانی یک واکنش طبیعی بدن برای مبارزه یا فرار در برابر استرس است.

۱۰. کاهش هورمون استروژن

تکرر ادرار یکی از نشانه های دوران پیش یائسگی و یائسگی است که در اثر کاهش سطح هورمون استروژن رخ می دهد. بانوان در سنین یائسگی معمولا با تکرر ادرار، احساس پری مثانه و یا نیاز فوری به دستشویی مواجه هستند.

کاهش استروژن با ضعیف کردن عضلات کف لگن باعث شلی ماهیچه های واژن و مجاری ادرار و در نتیجه افتادگی مثانه یا واژن می شود. ضعف این عضلات علاوه بر تکرر ادرار با علائم بی اختیاری ادرار فوریتی و یا استرسی در زنان مسن همراه است.

۱۱. دیابت

تکرر ادرار یکی از علائم دیابت نوع ۱ و به خصوص نوع ۲ است. زیاد دستشویی رفتن در این خانمها به کاهش قند اضافی خون آنها کمک می کند و در هر بار دستشویی رفتن حجم زیادی ادرار دفع می شود.

برای درمان تکرر ادرار در تهران شما هم می توانید از تخصص خانم دکتر متین ذاکرین، جراح و متخصص زنان در این زمینه بهره مند شوید. برای رزرو نوبت می توانید با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.

برای زیاد دستشویی رفتن کی به پزشک مراجعه کنید؟

اگر داروها یا غذاهای دیوریتیک (ادرار آور) نخورده اید یا در شرایط استرس زا نیستید اما با این حال زیاد دستشویی می روید یا تکرر ادرارتان با علائم زیر همراه است، حتما به پزشک مراجعه کنید:

  • ادرار دردناک، بد بو یا کدر
  • بعد از تخلیه ادرار هنوز نیاز به دستشویی رفتن دارید
  • ادرار خونی
  • درد شکم یا کمر
  • تب یا لرز
  • حالت تهوع
  • ترشحات رنگی یا بد بوی واژن
  • عفونت ادراری مکرر یا عود کننده

برای تشخیص علت و درمان این علائم باید به پزشک متخصص زنان یا اورولوژیست مراجعه کنید.

نحوه تشخیص علت تکرر ادرار در زنان

برای تشخیص علت زیاد دستشویی رفتن خانمها علاوه بر معاینه فیزیکی و گرفتن شرح علائم بیمار از روشهای زیر نیز ممکن است استفاده شود:

  • آزمایش ادرار
  • آزمایش خون
  • سونوگرافی
  • نوار عصبی مثانه
  • سیستومتری (اندازه گیری فشار داخل مثانه)
  • سیستوسکوپی (بررسی داخل مثانه و مجرای ادرار با دستگاه سیستوسکوپ)

تکرر-ادرار-شبانه

انواع روشهای درمان تکرر ادرار زنان

پزشکان با توجه به علت تکرر ادرار در زنان از روشهای زیر برای درمان این عارضه استفاده می کنند:

درمان خانگی

اگر علت تکرر ادرار خانمها یک مشکل جدی سلامتی نباشد، به کمک درمان خانگی تکرر ادرار به روشهای زیر می توان این عارضه را برطرف کرد:

  • کاهش مصرف مایعات (اگر بیش از حد آب و مایعات می خورید)
  • محدود کردن مصرف غذاهای ادرار آور یا محرک مثانه
  • انجام تمرینات ورزشی کگل برای تقویت عضلات کف لگن
  • ادرار کردن در فواصل زمانی معین (تکنیک بازآموزی مثانه)
  • پرهیز از نوشیدن مایعات از عصر تا قبل از خواب

همچنین اگر تکرر ادرار به دلیل استرس است می توانید تکنیک های کاهش استرس مثل یوگا را امتحان کنید.

درمان های دارویی

پزشک با توجه به علت تکرر ادرار برایتان دارو تجویز می کند. برخی از این داروها عبارتند از:

  • داروهایی برای کاهش تحریکات مثانه بیش فعال
  • آنتی بیوتیکها جهت درمان عفونت های ادراری
  • آنتی دیوریتیکها (ضد ادرار) مثل تروسپیوم، ایمی پرامین، دسموپرسین استات، …

بوتاکس مثانه

از این روش برای کاهش انقباضات مثانه بیش فعال استفاده می شود. تزریق بوتاکس به عضلات مثانه باعث کاهش دفعات نیاز به دفع ادرار در زنان و درمان تکرر ادرار می شود.

درمان سریع تکرر ادرار در زنان

به گفته دکتر ذاکرین، تکنولوژی های پزشکی جدیدترین روشهای درمان قطعی تکرر ادرار زنان در تهران هستند که برای درمان برخی از علل تکرر ادرار رایج شده اند. این تکنولوژی ها عبارتند از:

لیزر مونالیزا

به کمک پرتوهای دستگاه لیزر مونالیزا تاچ می توان کلاژن سازی را در لایه مخاطی واژن تقویت و این لایه را جوانسازی کرد. از این روش برای درمان مشکلات زیر استفاده می شود:

خشکی واژن: خشکی واژن در اثر کاهش ترشحات لایه مخاطی است. پرتوهای لیزر به افزایش ترشحات واژینالی لایه مخاطی کمک می کند و بهترین جایگزین برای درمانهای هورمونی است.

عفونت مزمن واژن: عفونت مزمن واژن به دلیل خشکی زیاد واژن به خصوص در یائسگی رخ می دهد. بعد از جوانسازی واژن با لیزر مونالیزا فلور طبیعی واژن به آن برگشته و عفونت شما درمان می شود.

آر اف واژن

امواج رادیوفرکوئنسی دستگاه آر اف واژن با ایجاد گرما، بهبود خونرسانی و ارتعاش در تارهای عضلانی دیواره واژن، ماهیچه های آن را تقویت می کند. به جز درمان تکرر ادرار زنان، دیگر مزایای تقویت این عضلات عبارتند از:

درمان با این روشها جایگزین عمل جراحی است که بدون درد و خونریزی طی چند جلسه در مطب متخصص زنان می توانید آنها را انجام دهید.

جوانسازی-دیواره-واژن-با-لیزر-و-آر-اف

برای درمان قطعی تکرر ادرار در تهران با لیزر یا RF واژن شما هم می توانید از مدرنترین انواع دستگاه های لیزر در مطب خانم دکتر متین ذاکرین، جراح و متخصص زنان بهره مند شوید. برای رزرو نوبت می توانید با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.

جمع بندی نهایی

روزانه تا ۸ بار دستشویی رفتن برای زنان غیر باردار عادی است اما اگر بیش از این نیاز به دفع ادرار دارید، دچار تکرر ادرار هستید. علت زیاد دستشویی رفتن خانمها می تواند نوع غذا و نوشیدنی مصرفی، علامت یک بیماری مثل دیابت، عوارض مصرف داروهای دیوریتیک و … باشد.

اگر علت تکرر ادرار مشکلات سلامتی هستند، پزشک با تشخیص دقیق علت بیماری می تواند تکرر ادرار و بیماری شما را درمان کند. برای درمان تکرر ادرار روشهای مختلفی وجود دارند از جمله درمان دارویی، تزریق بوتاکس، بازآموزی مثانه، لیزر مونالیزاتاچ و آر اف واژن.

پرسش و پاسخ علت تکرر ادرار زنان و درمان آن

درباره زیاد دستشویی رفتن خانمها معمولا سوالات زیر پرسیده می شوند:

بیدار شدن در طول شب برای ادرار کردن عادی است؟

بله. یک یا دو بار دستشویی رفتن در هر سنی که هستید عادی است. اما اگر عصرها تا زمان خواب زیاد مایعات مصرف نمی کنید و بیش از دو بار شبها برای دستشویی رفتن بیدار می شوید، شب ادراری دارید و باید به پزشک مراجعه کنید.

تکرر ادرار و بی اختیاری چه تفاوتی دارند؟

تکرر ادرار به معنی زیاد دستشویی رفتن است ولی می توانید به طور ارادی جلوی نشت ادرار را بگیرید. اما در انواع بی اختیاری، ادرار شخص به طور غیرارادی نشت می کند. نشت ادرار می تواند به صورت چکه ای و یا خیس شدن ناگهانی باشد.

آیا پر ادراری همان تکرر ادرار است؟

خیر. تکرر ادرار یعنی نیاز مداوم شما برای دفع ادرار با حجم کم یا زیاد. اما پر ادراری عارضه ای است که در آن به دلیل زیاد بودن حجم ادرار نیاز به تخیله مکرر مثانه دارید.

اگر شما هم سوالی درباره علت تکرر ادرار زنان یا درمان آن دارید، در بخش نظرات مقاله می توانید آنها را بپرسید.

۳.۷/۵ - (۳ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *