آشنایی با گریدها و درجات افتادگی رحم در خانم ها  و روش درمان هر کدام

درجات-افتادگی-رحم-در-زنان

آیا موقع نشستن حس می کنید روی توپی نشسته اید یا چیزی داخل واژن تان است؟ اگر چنین است و علائم دیگری مثل احساس درد و فشار در لگن دارید، احتمالا دچار افتادگی رحم هستید. این مشکل در دراز مدت باعث ناراحتی های جسمی و روحی زنان می شود.
در این مقاله همراه ما باشید تا دکتر متین ذاکرین، جراح و متخصص زنان، شما را با گریدهای افتادگی رحم و روشهای درمان پرولاپس رحم در هر گرید آشنا کنند. برای دسترسی سریعتر به تیترهای مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

افتادگی یا پرولاپس رحم چیست؟

افتادگی رحم مشکل شایعی است که طبق آمارها تقریبا ۵۰ درصد زنان بین ۵۰ تا ۷۹ سال به آن دچار می شوند. ضعف عضلات کف لگن، بارداری و زایمان های مکرر مهمترین علت افتادگی رحم در زنان است. علائم افتادگی رحم عبارتند از:

  • درد لگن، شکم و پایین کمر
  • مقاربت دردناک
  • بیرون زدگی رحم از دهانه واژن
  • مشکلات دفع مثل یبوست، بی اختیاری ادرار، تکرر ادرار، ناتوانی در تخلیه کامل مثانه
  • احساس سنگینی یا پری در لگن
  • ایجاد برآمدگی در واژن

این علائم در طول روز بدتر می شوند. البته همه این علائم را تجربه نمی کنید و در هر درجه ای از افتادگی نوع و شدت علائم با هم فرق دارد.

معرفی گریدهای پرولاپس رحم

بیرون زدگی رحم مراحل مختلفی دارد که بر این اساس می توان گرید افتادگی را تعیین کرد. به گفته خانم دکتر ذاکرین رایجترین نحوه تعیین درجات افتادگی رحم عبارتند از:

مرحله ۰: پرولاپس قابل اثبات وجود ندارد.

مرحله ۱: پایین ترین بخش رحم (دهانه رحم) در قسمت بالایی واژن قرار گرفته و بیش از یک سانتی متر از سطح پرده بکارت فاصله دارد.

مرحله ۲: دهانه رحم به بخش پایینی واژن سقوط کرده و به پرده بکارت می رسد.

مرحله ۳: بخش پایینی رحم بیش از یک سانتی متر زیر پرده بکارت قرار می گیرد و از دهانه واژن بیرون می زند.

مرحله ۴: کل رحم از دهانه واژن خارج می شود. این مرحله شدیدترین نوع پرولاپس رحم در زنان است.

مراحل-افتادگی-رحم

برای درمان انواع درجات افتادگی رحم در تهران شما هم می‌توانید از تخصص خانم دکتر متین ذاکرین، جراح و متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.

روشهای درمان افتادگی رحم

به گفته دکتر ذاکرین، نوع روش درمان پرولاپس رحم بستگی به علائم بیمار و شدت درجات افتادگی رحم دارد. متخصص زنان با در نظر گرفتن این مسئله از روشهای زیر برای درمان بیمار استفاده می کند:

تغییر سبک زندگی

افتادگی رحم خفیف (مرحله صفر) نیازی به درمان ندارد اما باید جلوی افتادگی بیشتر را با کارهای زیر بگیرید:

  • ترک دخانیات
  • انجام ورزشهای کگل
  • کاهش وزن در صورت چاقی
  • مصرف بیشتر مایعات، غذاهای فیبر  یا داروهای ملیّن برای درمان یبوست
  • بلند نکردن اجسام سنگین

البته این روشها برای پیشگیری از دیگر درجات افتادگی رحم و انواع دیگر پرولاپس لگن موثر هستند.

گذاشتن پساری

پساری واژن یک دستگاه نرم، انعطاف پذیر و لاستیکی است که در کانال واژن قرار می گیرد تا از رحم حمایت کند و آن را بالا نگه دارد. این روش برای زنانی که نمی توانند یا نمی خواهند جراحی کنند یا باردار هستند مفید است.

تحقیقات نشان می دهد پساری واژن در ۸۴ درصد موارد برای پرولاپس پیشرفته رحم راه حل موفقی بوده و توانسته به کاهش علائم و جلوگیری از پیشرفت پرولاپس کمک کند.

آر اف واژن

برای کاهش علائم بی اختیاری ادرار و تقویت عضلات کف لگن و واژن می توان از دستگاه آر اف واژن استفاده کرد که موثرتر و سریعتر از ورزش کگل عمل می کند.

در این روش، پروپ دستگاه RF با ایجاد ارتعاش در عضلات کف لگن باعث تقویت تارهای عضلانی و ساختارهای نگهدارنده اندام های داخلی می شود. این روش برای افتادگی رحم در مرحله ۰ و ۱ مناسب است.

درمان-افتادگی-رحم-با-آر-اف-واژن

روشهای جراحی کم تهاجم

برای افتادگی درجه ۳ و ۴ از روشهای جراحی باید استفاده کنیم. در این جراحی ها ساختار حمایت کننده رحم با گذاشتن مِش یا گِرَفت های مصنوعی ترمیم می شود تا رحم را در جای درست خود نگه دارد.

همچنین برای کسانی که مقاربت واژینال نمی خواهند می توان عمل کولپوکلزیس را انجام داد. ین جراحی شامل بخیه زدن دیواره های واژن و بستن کامل کانال است که باعث می شود یک ساختار حمایت کننده برای اندام های لگنی ایجاد شود.

عمل جراحی برداشتن رحم

عمل هیسترکتومی جراحی است که برای برداشتن رحم از راه شکم یا واژن انجام می شود. این روش برای خانم هایی مناسب است که دیگر نمی خواهند باردار شوند و در مرحله چهارم افتادگی رحم هستند. تا حد ممکن جراح زنان از روشهای دیگر برای درمان افتادگی رحم استفاده می کند.

این روشهای درمانی ذکر شده معمولاً مؤثر و رضایت بخش هستند ولی در صورت شدید بودن افتادگی و اضافه وزن احتمال عود پرولاپس بعد از درمان وجود دارد.

برای درمان انواع درجات افتادگی رحم در تهران شما هم می‌توانید از تخصص خانم دکتر متین ذاکرین، جراح و متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. جهت رزرو نوبت با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.

خلاصه نکات مهم

افتادگی رحم عارضه ای است که در آن رحم به داخل واژن می افتد. درجات افتادگی رحم متفاوت است و از ۰ تا ۴ مرحله بندی می شود. مرحله صفر، افتادگی خفیف و مرحله ۴ افتادگی بسیار شدید است که در آن رحم کاملا از واژن خارج می شود.

بر اساس درجه پرولاپس پزشک تصمیم می گیرد از چه روشهایی درمان افتادگی رحم استفاده کند. این روشها عبارتند از: گذاشتن پساری واژینال، آر اف واژن، جراحی برای ایجاد ساختارهای حمایتی از رحم و یا انجام عمل هیسترکتومی برای خارج کردن رحم.

سوالات متداول

معمولا در مورد افتادگی رحم سوالات زیر پرسیده می شوند:

افتادگی رحم چه عوارضی دارد؟

درجات متوسط و بالای افتادگی رحم باعث بی اختیاری ادرار و مدفوع شده و عدم درمان آن باعث پیشرفت افتادگی رحم و بروز دیگر انواع افتادگی لگن مثل افتادگی مثانه، راست روده و واژن می شود.

از کجا بدونم افتادگی رحم دارم؟

اگر علائم افتادگی رحم را دارید به متخصص زنان مراجعه کنید تا نوع پرولاپس و درجه آن را با روشهای معاینه لگنی، سیستوسکوپی مثانه، سونوگرافی یا MRI تشخیص دهد.

آیا عمل افتادگی رحم سخت است؟

معمولا روشهای جراحی به مراقبت و استراحت بعد از عمل نیاز دارند. در بین روشهای جراحی، عمل هیسترکتومی یک جراحی بزرگ و سخت است که به دوره نقاهت طولانی نیاز دارد.

اگر سوالی درباره پرولاپس رحم زنان و روشهای درمان آن دارید، در بخش نظرات می توانید از کلینیک ما بپرسید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *