افتادگی لگن بیماری است که هم در خانم ها و هم در آقایان دیده می شود، ولی بروز این بیماری در بین زنان شایع تر از مردان است. افتادگی لگن یا پرولاپس لگنی اغلب در ۴۵ درصد از زنان بالای ۵۰ سال دیده می شود. در این مقاله قصد داریم به عوارض افتادگی لگن و راههای درمان آن در زنان بپردازیم. برای دسترسی سریع تر به مطالب می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
- آناتومی عضلات کف لگن
- افتادگی لگن در زنان چیست؟
- عوارض افتادگی لگن زنان
- علائم ضعف عضلات کف لگن
- علت افتادگی لگن در زنان
- روش تشخیص افتادگی لگن در زنان
- درمان افتادگی لگن در زنان
- درمان افتادگی لگن در زنان با آر اف
- مزایای RF واژن برای افتادگی لگن
- جلسات RF واژن برای درمان افتادگی لگن زنان
- چه کسانی نباید از rf واژینال استفاده کنند؟
آناتومی عضلات کف لگن
گروهی از ماهیچهها که در زیر لگن قرار گرفته و از استخوان شرمگاهی تا استخوان دنبالچه کشیده شدهاند، عضلات کف لگن را تشکیل می دهند. کار این ماهیچه ها نگه داشتن اندام های لگنی مثل رحم، مثانه و رودهها در جای خود است.
افتادگی لگن در زنان چیست؟
افتادگی لگن در زنان یا همان پرولاپس لگنی زمانی اتفاق می افتد که لگن از محل اصلی خود پایین تر آمده و به دیواره واژن فشار می آورد. البته این فشار محدود به دیواره واژن نیست و ممکن است مثانه، میزراه، روده کوچک، راست روده و رحم را نیز درگیر کند. درگیر شدن این اندام ها در اثر افتادگی لگن منجر به پرولاپس اندام های لگنی در زنان می شود.
عوارض افتادگی لگن زنان
افتادگی لگن در ۱۱ درصد از زنان منجر به افتادگی رحم می شود. همچنین ضعیف شدن عضلات کف لگن و افتادگی آنها، زنان را با عوارض و اختلالات دیگری نیز روبرو می کند. از جمله مهمترین عوارض افتادگی لگن در زنان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- افتادگی مثانه
- افتادگی مقعد (راست روده)
- افتادگی روده کوچک
افتادگی این اندام ها می تواند منجر به بروز بیماری ها و عوارض دیگری مثل بی اختیاری ادرار در زنان شود. در این حالت زنان در اثر عطسه، سرفه، خندیدن، بلند کردن اشیاء سنگین و غیره دچار نشت ادرار می شوند. در موارد شدید افتادگی ممکن است بی اختیاری مدفوع نیز در این زنان رخ دهد.
علائم ضعف عضلات کف لگن
زنانی که دچار افتادگی لگن هستند معمولا در واژن خود احساس پر بودن و سنگینی دارند به خصوص زمان راه رفتن این مشکل را بیشتر احساس می کنند. حتی ممکن است احساس کنند چیزی از واژن آنها بیرون زده است. نشانه هایی مثل:
- دشواری در ادرار یا مدفوع
- مقاربت دردناک
- تورم یا زخم در دهانه ورودی واژن
- احساس فشار در کمر
- دردهای لگنی
- ناتوانی در کنترل گاز معده
- عفونت های مکرر ادراری
از جمله علائم افتادگی رحم و مثانه در زنان است که در صورت مشاهده هر یک از آنها باید به متخصص زنان برای درمان بیمارهای کف لگن مراجعه کرد.
چنانچه شما هم از علائم افتادگی رحم و مثانه رنج می برید می توانید جهت دریافت تشخیص علت و درمان آن از تخصص خانم دکتر متین ذاکرین، متخصص و جراح زنان در این زمینه بهره مند شوید. جهت دریافت وقت قبلی و مشاروه می توانید با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمایید.
علت افتادگی لگن در زنان
افتادگی لگن زنان زمانی اتفاق می افتد که عضلات کف لگن شل، ضعیف و یا دچار کشیدگی شده باشند و نتوانند لگن را نگه دارند. عوامل مختلفی می تواند باعث ضعف، کشیدگی و شلی عضلات کف لگن شود. سایر علل افتادگی لگن در زنان عبارتند از:
- افتادگی لگن در بارداری به دلیل وزن جنین
- عمل هیسترکتومی یا خارج کردن رحم یا سایر جراحی های لگنی
- چاقی و اضافه وزن در زنان
- یبوست مزمن
- سرفه های مزمن آسمی یا برونشیت های مزمن
- مصرف انواع دخانیات
- بیماری هایی مثل تومور لگنی یا اختلالات عصبی
- بالا رفتن سن
- سابقه خانوادگی و ژنتیکی
- افتادگی لگن بعد از زایمان های طبیعی متعدد بدلیل کشیدگی مکرر و زیاد عضلات کف لگن موقع زایمان
یائسگی نیز می تواند علت افتادگی لگن در زنان باشد زیرا با رسیدن به یائسگی، هورمون استروژن زنان کاهش یافته و روند کلاژن سازی عضلات کف لگن کند می شود. در نتیجه عضلات کف لگن ضعیف شده و افتادگی اندام های لگنی را به دنبال دارد.
روش تشخیص افتادگی لگن در زنان
پزشک برای تشخیص افتادگی رحم یا پرولاپس اندام های لگنی دیگر، ابتدا درباره سابقه بیماری ها و سابقه خانوادگی بیمار سوال کرده و معاینات واژینالی انجام می دهد. همچنین ممکن است پزشک برای تشخیص پرولاپس لگن مواردی مثل:
- سونوگرافی ناحیه لگن
- نوار مثانه
- تعیین حجم ادرار
- تست های بی اختیاری ادرار
را برای بیمار تجویز کند. بعد از تشخیص، پزشک می تواند نوع افتادگی لگن، شدت آن و بهترین روش درمان را برای بیمار تعیین کند.
درمان افتادگی لگن در زنان
ضعیف شدن عضلات کف لگن یکی از بیماری های عضلات کف لگن است که در نتیجه ی ناتوانی در نگهداری اندامهای لگنی منجر به پرولاپس اندام های این ناحیه می شود. افتادگی اندام ها درجات و انواع مختلفی دارد که بعد از تشخیص آنها توسط پزشک، روش درمان آن تعیین می شود. پزشکان با روشهای زیر افتادگی لگن زنان را درمان می کنند:
روش های خانگی درمان افتادگی کف لگن
اگر درجه پرولاپس لگنی خفیف باشد ممکن است تنها با تغییر سبک زندگی بتوان افتادگی را درمان کرد. برای درمان با این روش موارد زیر به خانمها توصیه می شود: استفاده از غذاهای فیبردار، کاهش وزن، زور نزدن، بلند نکردن اشیاء سنگین، کاهش مصرف چای و قهوه یا نوشابه های گاز دار و غیره.
استفاده از پساری
ازاین روش برای درمان افتادگی کف لگن استفاده می شود. افرادی که نمی توانند درمان های دیگر را انجام دهند و به خصوص برای درمان افتادگی لگن در بارداری، پزشکان این روش را توصیه می کنند. پساری دستگاهی است که از طریق واژن وارد کانال واژن شده و برای چند هفته باقی می ماند. پساری از رحم حمایت کرده و آن را سر جای خود نگه می دارد. همچنین استفاده از پساری علائمی مثل بی اختیاری ادرار و مدفوع را در زنان کاهش می دهد.
ورزشهای کگل (کگیل)
ورزش یکی از رایجترین روشهای درمانی برای پرولاپس لگنی است. این روش معمولا در کنار روشهای دیگر برای تقویت عضلات کف لگن انجام می شود. ورزش کگل نمی تواند افتادگی را بهبود دهد اما با تقویت عضلات کف لگن می تواند مشکلات بی اختیاری ادرار و مدفوع را در زنان برطرف کرده و مانع از افتادگی بیشتر اندام ها در اثر ضعف عضلات کف لگن شود.
فیزیوتراپی عضلات کف لگن
گاهی پزشکان بیمار خود را به فیزیوتراپیست ارجاع می دهند. زیرا یکی از درمان های موثر برای تقویت عضلات کف لگن استفاده از تکنیک های فیزیوتراپی است. البته به کمک فیزیوتراپی نمی توان افتادگی ارگانهای لگنی را برطرف کرد و اندام را سر جای اصلی خود باز گرداند. اما فیزیوتراپیست ها به کمک روشهایی مثل شاک ویو تراپی، حرکات اصلاحی برای افتادگی لگن، بیوفیدبک عضلات کف لگن و غیره می توانند شلی عضلات کف لگن را درمان و با تقویت عضلات این ناحیه از افتادگی لگن جلوگیری کنند.
جراحی کف لگن
اگر مشکل افتادگی لگن بسیار شدید باشد و با روشهای دیگر قابل درمان نباشد، پزشکان مجبور به انجام جراحی کف لگن هستند. تکنیک های مختلفی برای جراحی وجود دارد که بسته به نوع افتادگی لگن (افتادگی رحم، مثانه، …) انتخاب می شود. انجام جراحی با عوارضی نیز همراه است.
علاوه بر روشهای ذکر شده، روشهای جدید دیگری نیز برای درمان افتادگی لگن وجود دارد که با مراجعه به پزشک متخصص زنان می توان از این درمانها بهره مند شد. یکی از موثرترین روشهای درمانی در این زمینه درمان با آر اف است که در ادامه با آن بیشتر آشنا خواهید شد.
درمان افتادگی لگن در زنان با آر اف
پزشکان از دستگاه RF واژن برای درمان واژینیسموس، تنگ کردن واژن، جوانسازی واژن و تقویت عضلات کف لگن استفاده می کنند. امواج این دستگاه، خونرسانی و تغذیه بافتهای عضلانی ناحیه لگن را افزایش داده و از این طریق کلاژن سازی و ترمیم آسیبهای عضلات کف لگن را سرعت می دهد. این کار به لیفت یا بالا کشیدن عضلات کف لگن کمک می کند.
درمان با این روش سرپایی، بدون درد، بدون نیاز به بی حسی یا بیهوشی انجام می شود. درمان افتادگی لگن با این روش کاملا سریع و قطعی است و حتی بعد از یک جلسه rf می توانید تاثیر آن را در کاهش علائم پرولاپس لگنی مشاهده کنید.
چنانچه دچار افتادگی لگن هستید برای درمان قطعی و سریع آن با آر اف شما نیز می توانید از خدمات تخصص خانم دکتر متین ذاکرین، متخصص و جراح زنان بهره مند شوید. مطب ایشان مجهز به دستگاه آر اف واژن بوده و به راحتی در مطب می توانید درمان را انجام دهید. جهت دریافت وقت قبلی با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمایید.
مزایای RF واژن برای افتادگی لگن
پزشکان از این روش درمانی برای جوانسازی و ترمیم بافت عضلات کف لگن استفاده می کنند. امواج rf واژن قدرت کششی عضلات واژن و ناحیه لگن را بهبود می بخشد. همچنین:
- بازگرداندن قدرت عضلات لگن
- درمان بی اختیاری استرسی ادرار
- رفع دردهای لگنی
- کاهش افتادگی مثانه
- برطرف کردن افتادگی و شلی عضلات کانال واژن
- کاهش درد هنگام نزدیکی
- درمان افتادگی رحم
از دیگر مزایای استفاده از دستگاه آر اف واژینال برای درمان افتادگی لگنی هستند.
جلسات RF واژن برای درمان افتادگی لگن زنان
تعداد جلسات بستگی به شدت افتادگی اندامهای لگنی دارد و بعد از معاینه پزشک متخصص تعداد جلسات مشخص خواهد شد. همچنین زنانی مسن به دلیل کم بودن سرعت ترمیم و کلاژن سازی نسبت به زنان جوانتر ممکن است به جلسات بیشتری نیاز داشته باشند. معمولا تعداد جلساتrf 3 تا ۶ جلسه است. مدت زمان هر جلسه نیز حدود ۳۰ دقیقه است.
چه کسانی نباید از rf واژینال استفاده کنند؟
استفاده از آر اف واژینال هرچند برای بسیاری از زنانی که دچار افتادگی لگن هستند بسیار موثر است ولی استفاده از این دستگاه برای همه مناسب نیست. خانم های زیر نمی توانند از rf واژن برای افتادگی اندام های لگنی استفاده کنند:
- زنانی که از دستگاه Pace Maker قلبی استفاده می کنند.
- زنانی که از دستگاه های IUD استفاده می کنند.
- زنانی که در بدنشان پروتزهای فلزی وجود دارد.
- زنانی که پریود هستند.
- زنانی مبتلا به انواع بیماریهای کلاژن واسکولار مثل لوپوس، آرتریت روماتوئید یا اسکلرودرمی هستند.
به علاوه خانم های که در دوران شیردهی و بارداری به سر می برند نمی توانند از آر اف واژینال برای درمان افتادگی لگن استفاده کنند. این دسته از زنان می توانند بعد از زایمان و شیردهی به درمان با آراف اقدام کنند.
در صورتی که سوالی درباره درمان افتادگی لگن با RF دارید، می توانید در بخش نظرات همین مقاله سوالات خود را با ما در میان بگذارید.