عفونت ادراری در زنان یائسه و سالمند

عفونت-ادراری-در-زنان-یائسه

عفونت ادراری بیماری شایعی است که در هر سنی رخ می دهد. اما بروز این بیماری اغلب در زنان سالمندان بیشتر از زنان دیگر است. به دلیل رایج بودن این بیماری در یائسگی و سوزش ادرار در سالمندی، در این مقاله سعی داریم اطلاعات کاملی درباره عفونت ادراری در زنان یائسه و راههای درمان آن ارائه کنیم. برای دسترسی سریعتر می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

عفونت ادراری چیست؟

ادرار استریل است و با باکتری های بیماری زایی که از مجرای ادرار وارد دستگاه ادراری می شوندآلوده می شود. چنانچه ادرار در مثانه راکد بماند، به خاطر ضعف سیستم ایمنی و تکثیر باکتری ها در مثانه، بیماری عفونت ادراری یا UTI ایجاد می شود. به عفونت ادراری، التهاب مثانه یا سیستیت نیز گفته می شود.

اگر عفونت ادراری زنان یائسه درمان نشود، ممکن است کلیه ها و خون نیز عفونی شوند. این بیماری در زنان به علت نزدیک بودن مقعد به منفذ ادرار شایع تر از مردان است. اما با سالمندی زنان و رسیدن به دوران یائسگی این مشکل در خانم ها بیشتر بروز می کند.

علائم عفونت ادراری در زنان یائسه

احساس درد و سوزش در حین یا بعد از ادرار از علائم رایج عفونت ادراری است. اگر این وضعیت بیش از چند روز طول بکشد، حتما باید به پزشک مراجعه کنید. از دیگر علائم عفونت ادراری در سالمندان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

علائم عفونت ادراری در زنان یائسه

بی اختیاری ادرار فوریتی: عفونت ادراری باعث نوعی از بی اختیاری ادرار در زنان مسن شده و بیمار احساس پری در مثانه و نیاز به تخلیه فوری ادرار دارد اما موقع دفع ادرار بیش از چند قطره ادرار نباشد.

درد شکم: درد شکم و زیر شکم گاهی در عفونت های خفیف ادراری بروز می کند. اما این دردها با درد کمر یا تب بالا همراه نیستند.

بد بویی ادرار: به خاطر ماندن ادرار و تخلیه نشدن کامل آن و نیز وجود باکتری ها و عفونت، ادرار با بوی بدی دفع می شود.

تکرر ادرار: در این حالت به دلیل وجود عفونت، مثانه بیش از حد تحریک می شود. در این وضعیت، بیمار دچار تکرر ادرار شده و نیاز دارد تند تند به دستشویی برود.

وجود خون در ادرار طبیعی نیست، اما وجود ادرار خونی در سالمندان یا تیرگی و کدر بودن رنگ آن از جمله علائم عفونت ادراری در سالمندان است که در یک سوم زنان مبتلا به عفونت ادراری دیده می شود.

چنانچه شما هم دچار علائم عفونت ادراری هستید، می توانید جهت دریافت خدمات تخصصی درمانی به خانم دکتر متین ذاکرین جراح و متخصص زنان مراجعه کنید. شما می توانید در صورت نیاز برای دریافت وقت ویزیت با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.

علائم عفونت کلیوی در سالمندان چگونه است؟

اگر باکتری های عفونت ادراری به دلیل عدم درمان به موقع و مناسب به کلیه ها سرایت کند، عفونت ادراری شدید در سالمندان رخ می دهد. در این حالت، بیمار در ناحیه شکم، زیر شکم، پهلوها و کمر احساس درد می کند. به علاوه درد با تب بالا (بیش از ۳۸ درجه)، تهوع، استفراغ و لرز نیز همراه می شود که سریعا باید به پزشک و مراکز درمانی مراجعه کنید.

علت عفونت ادراری در سالمندان

علت اصلی عفونت ادراری، باکتری اشرشیاکلی و احتباس ادرار و تخلیه نکردن مثانه است. هر یک از موارد زیر می تواند علت عفونت ادراری در زنان سالمند و یائسه باشد:

علت عفونت ادراری در سالمندان

به علاوه نخوردن مایعات به اندازه کافی و کم آب شدن بدن باعث غلیظ شدن ادرار شده و محیط خوبی برای تکثیر باکتری ها فراهم می کند. در نتیجه فرد دچار التهاب مثانه می شود.

چه زنانی در یائسگی بیشتر دچار عفونت ادراری می شوند؟

خانم های یائسه ای که قبلا سابقه عفونت ادراری داشته اند یا بی اختیاری ادرار دارند بیش از دیگران در معرض عفونت هستند. همچنین عفونت ادراری در زنان یائسه که مبتلا به بیماری هایی مثل:

  • آلزایمر و زوال عقل
  • پارکینسون
  • دیابت
  • سنگ کلیه
  • بی اختیاری مدفوع

بیشتر از دیگر زنان سالمند و یائسه است. این افراد به تعویض مرتب و روزانه لباس های خود نیاز دارند.

عوارض عفونت ادراری در سالمندان 

عدم درمان به موقع التهاب مثانه ممکن است باعث انتشار باکتری ها به دستگاه ادراری فوقانی یعنی کلیه ها شود. در این فرد دچار عفونت کلیه ها و حتی عفونت در خون می شود. در چنین وضعیتی شخص باید سریعا به بیمارستان مراجعه کرده و از آنتی بیوتیک های وریدی استفاده کند.

نحوه تشخیص عفونت ادراری در زنان یائسه

زنان سالمند باید آزمایش ادرار را به طور منظم و دوره ای انجام دهند. چون در برخی موارد، باکتری ها در مثانه در حال رشد هستند اما هیچ علائمی وجود ندارد. برای جلوگیری از آلوده شدن کلیه ها انجام این آزمایشها لازم است. با کشت ادرار می توان نوع باکتری را تشخیص داد و پزشک می تواند آنتی بیوتیک مناسب را تجویز کند.

تشخیص عفونت ادراری در زنان یائسه

همچنین بعضی از تست های خانگی هستند که می توانند تا حدودی عفونت ادرار را مشخص کنند اما این تست ها دقیق نیستند. چون معمولا میزان باکتری در ادرار سالمندان بیشتر است. در صورتی که نتیجه تست مشکوک است یا عفونت ادراری را نشان می دهد با پزشک خود تماس بگیرید تا آن را تایید یا رد کند.

درمان عفونت ادراری در زنان یائسه

هر چند ممکن است عفونت ادراری در زنان یائسه در مواردی ساده باشد و خودبخود درمان شود، اما در بسیاری موارد به درمان و مراقبت نیاز است. درمان عفونت ادارای در زنان سالمند به روشهای زیر انجام می شود:

درمان عفونت ادراری بدون دارو

در موارد خفیف می توان از درمان خانگی عفونت ادراری در سالمندان استفاده کرد که می توانند حالت پیشگیری از عفونت ادراری در یائسگی را نیز داشته باشند. در این روش توصیه می شود افراد سالمند مواد غذایی مثل سیر، ماست، ویتامین سی، چای جعفری، چای سبز و آب لیمو که خاصیت اسیدی دارند با اسیدی کردن ادرار می توانند باکتری ها را از بین ببرند.

همچنین در طول روز ۸ لیوان آب مصرف کنند تا با زیاد شدن ادرار، باکتریها از مثانه خارج شوند. به کمک پد گرم می توانید درد و سوزش را کمتر کنید. اما اگر بعد از چند روز علائم از بین نرفت به پزشک مراجعه کنید چون احتمالا عفونت شما جرئی نیست و به مصرف دارو نیاز دارید.

درمان دارویی برای عفونت ادراری

برای تب و درد و سوزش ادرار داروهایی مثل استامینوفن برای بیمار تجویز می شود. با توجه به کشت ادرار و مشخص شدن نوع باکتری که باعث عفونت شده نیز پزشک آنتی بیوتیک های مناسب برای دستگاه ادراری را تجویز می کند. معمولا آنتی بیوتیک ها ظرف ۳ روز علائم بیمار را از بین می برند.

معمولا دوره مصرف آنتی بیوتیک ها ۷ روز است که باید آن را کامل کرد. پس با رفع علائم مصرف داروها را قطع نکنید چون باعث عود دوباره عفونت می شود. همچنین نباید بیش از تجویز پزشک آنتی بیوتیک مصرف کنید. چون مصرف زیاد این داروها باعث ایجاد مقاومت به آنتی بیوتیک می شود.

درمان عفونت ادراری در زنان یائسه

چنانچه شما هم دچار عفونت ادراری در یائسگی هستید، می توانید برای درمان و جلوگیری از عود آن به خانم دکتر متین ذاکرین، جراح و متخصص زنان مراجعه کنید. شما می توانید در صورت نیاز برای دریافت وقت ویزیت با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.

برای درمان عفونت های مکرر ادرار چه باید کرد؟

اگر از آن دسته زنان سالمندی هستید که سالانه بیش از ۳ بار با مشکل عفونت ادرار مواجه هستید و یا در طول ۶ ماه دوبار عفونت ادراری داشته اید، می توانید از آنتی بیوتیک های پیشگیرانه استفاده کنید. این نوع آنتی بیوتیک ها ملایم هستند و می توانید روزانه آنها را مصرف کنید.

سخن پایانی

التهاب مثانه در زنان سالمند به دلیل یائسگی، افتادگی رحم و مثانه، دیابت و غیره بیشتر از دیگران رخ می دهد. عفونت ادرار با علائمی مثل درد و سوزش ادرار، ادرار کدر، تکرر ادرار و غیره همراه است. گاهی عفونت ادراری در زنان یائسه بدون علامت است و فقط با آزمایش ادرار و کشت آن تشخیص داده می شود.

در صورت عدم درمان، عفونت به کلیه ها و خون سرایت کرده و به سالمندان آسیب می رساند. به همین دلیل با بروز این بیماری باید درمان عفونت ادراری بدون دارو و یا با آنتی بیوتیک ها را شروع کنید. دوره مصرف داروهای خود را باید کامل کنید تا عفونت ادراری عود نکند. اگر مشکل عود التهاب مثانه دارید می توانید از آنتی بیوتیک های پیشگیرانه استفاده کنید.

در صورتی که سوالی درباره عفونت ادراری در زنان سالمند و یائسه دارید، می توانید از طریق بخش نظرات این مقاله، سوالات خود را مطرح کنید. 

۴.۴/۵ - (۵۵ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *