عفونت ادراری یک بیماری دردناک و آزار دهنده است و عده زیادی از زنان به طور مداوم با این بیماری دست به گریباناند. تقریبا از هر دو زن، یک نفر در طول زندگی خود حداقل یکبار به عفونت ادراری مبتلا می شود. این بیماری شایع ترین نوع عفونت است که بخشی از دستگاه ادراری را درگیر می کند. عامل اصلی این عارضه، باکتری است که در مثانه و مجرای خروجی ادرار دیده می شود. در این مقاله می خواهیم در مورد روش های پیشگیری از عفونت ادراری زنان صحبت کنیم. در ادامه با ما همراه باشید. برای دسترسی سریع تر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
عفونت ادراری به چه دلیلی ایجاد می شود؟
عامل اصلی ایجاد عفونت ادراری باکتری است که به طور معمول از طریق مجرای خروجی مثانه وارد آن می شود. عفونت ادراری در زنان نسبت به مردان بیشتر رخ می دهد. زیرا مجرای خروجی مثانه زنان کوتاه تر بوده و به مقعد نزدیک تر است، بنابراین احتمال وارد شدن باکتری به دستگاه ادراری بیشتر است.
عوامل دیگری که باعث عفونت ادراری می شوند، شامل موارد زیر هستند:
- داشتن فعالیت جنسی
- استفاده از اسپرم کش ها و دیافراگم برای پیشگیری از بارداری
- بیماری دیابت
- سیستم ایمنی ضعیف
- تغییرات هورمونی دوران بارداری
- پشت سر گذاشتن دوران یائسگی به دلیل کاهش هورمون استروژن
- استفاده از سوند ادراری
- افراد مبتلا به سنگ کلیه
- ابتلا به بیماری هایی مثل سکته یا آسیب های نخاعی که روی جریان ادرار تاثیر می گذارند.
علائم عفونت ادراری در زنان
عفونت ادراری علائم و نشانه هایی دارد که بعضی از این علائم ممکن است خفیف اما به صورت مداوم باشد. علائم عفونت ادراری شامل موارد زیر است:
- احساس سوزش و ناراحتی در زمان ادرار کردن
- تکرر ادرار و احساس نیاز فوری به تخلیه ادرار
- احساس درد و فشار در پایین شکم
- تغییر در رنگ، بو و حتی غلظت ادرار
- احساس ضعف و کسالت و یا حتی گیجی
- احساس همیشگی ادرار داشتن
عفونت ادراری در صورت درمان نشدن می تواند کلیه ها را درگیر کند. در صورتی که فرد علائمی مثل تب و لرز، اسهال و استفراغ و حتی کمر درد داشته باشد باید حتما در اولین فرصت به پزشک مراجعه کند چرا که این علائم نشان می دهند که عفونت به کلیه ها راه پیدا کرده است.
اگر مبتلا به عفونت ادراری هستید برای درمان این بیماری از تخصص خانم دکتر ذاکرین (جراح متخصص زنان و زایمان) بهره مند شوید. جهت دریافت وقت ویزیت با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.
روشهای پیشگیری از عفونت ادراری در زنان
همیشه نمی توان از عفونت ادراری پیشگیری کرد اما به کمک بعضی از اقدامات ساده تا حد زیادی می توان علائم این عارضه را کاهش داد. پیشگیری و درمان عفونت ادراری در بسیاری از موارد با درمان های خانگی انجام می شود. البته در بعضی از موارد هم لازم است فرد دارو مصرف کند که باید بر اساس تشخیص پزشک باشد.
بعضی از راههای جلوگیری از عفونت ادراری عبارتند از:
ناحیه تناسلی را از جلو به عقب پاک کنید
همیشه گفته می شود که بعد از ادرار کردن خودتان را از جلو به عقب پاک کنید تا عفونت ادراری نگیرید! برای پیشگیری از عفونت ادراری بهتر است ناحیه تناسلی خود را بعد از دفع ادرار یا مدفوع از جلو به عقب (از سمت واژن به مقعد) بشویید و با دستمال کاغذی به خوبی خشک کنید. این کار از ورود و تجمع باکتری های مضر به داخل واژن و ابتلا به عفونت ادراری جلوگیری می کند.
به مقدار زیادی مایعات بنوشید
یادتان باشد در طول روز هیدراته باشید، این کار باعث می شود که شما مرتبا ادرار کنید و باکتری ها از دستگاه ادراری شما خارج شود. بهتر است در طول روز ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید و همچنین از مصرف الکل و نوشیدنی های کافئین دار که ممکن است مثانه شما را تحریک کند، پرهیز کنید.
مثانه خود را مرتبا تخلیه کنید و ادرار را نگه ندارید
سعی کنید هر دو الی سه ساعت یکبار مثانه را تخلیه کنید تا باکتری ها قبل از اینکه فرصت عفونی شدن پیدا کنند، از بدن خارج شوند. هرچقدر که ادرار زمان بیشتری در مثانه باقی بماند، احتمال تکثیر باکتری ها بیشتر است. بهتر است عجله ای برای خالی کردن ادرار نداشته باشید و مطمئن شوید که به خوبی مثانه تان را خالی کرده اید.
قبل و بعد از رابطه جنسی ادرار کنید
خطر ابتلا به عفونت ادراری در فعالیت های جنسی به این دلیل که باکتریها در حین رابطه به راحتی وارد مجرای ادرار میشوند، بیشتر است. ادرار کردن بعد از رابطه جنسی باعث می شود تا هر باکتری هم که به پیشاب راه وارد شده است، خارج شود.
همچنین بهتر است قبل از رابطه جنسی، ناحیه تناسلی تان را به آرامی بشویید. این کار می تواند به تمیز نگه داشتن این ناحیه کمک کند و احتمال انتشار باکتری به مجرای ادرار را کاهش دهد.
از دوش واژینال اجتناب کنید
بعضی از زنان از دوش واژینال برای از بین بردن بوی بد واژن، تمیز کردن آن و رفع عفونت واژن استفاده می کنند. اما نیازی به این کار نیست! زیرا واژن به طور طبیعی با تولید ترشحات واژن خودش را تمیز نگه می دارد. بنابراین دوش واژینال می تواند بسیاری از باکتری های مفید واژن را از بین ببرد و در بیشتر موارد مضر است.
از تامپون ها و نوار بهداشتی های معطر استفاده نکنید
تامپون ها و نوار بهداشتی های معطر می توانند باعث تغییر PH واژن و رشد بیش از حد باکتری های مضر شوند. استفاده از این محصولات معطر منجر به عفونت ادراری و عفونت های باکتریایی واژن می شوند. برای اینکه به عفونت ادراری مبتلا نشوید بهتر است از نوار بهداشتی و تامپون های معمولی و بدون عطر استفاده کنید و مرتب آن ها را تعویض کنید.
از صابون های ملایم استفاده کنید
برای شستشوی واژن و نواحی اطراف آن بهتر است از آب یا صابون های ملایم استفاده کنید. استفاده از صابون های معطر و روغن های حمام که حاوی مواد شیمیایی هستند باعث به هم خوردن تعادل فلور طبیعی واژن می شوند و به رشد عفونت ادراری کمک می کنند.
استفاده از وسایل پیشگیری از بارداری را محدود کنید
بعضی از انواع روش های پیشگیری از بارداری باعث رشد بیش از حد باکتریهای مضر می شوند. دیافراگم ها، اسپرم کش ها و بعضی از کاندوم های بدون چربی خطر ابتلا به عفونت ادراری را افزایش می دهد. اگر از این روش های پیشگیری استفاده میکنید، شاید بهتر باشد که روش تان را تغییر دهید و حتما در این باره با پزشک تان صحبت کنید.
روزانه پروبیوتیک مصرف کنید
پروبیوتیکها باکتریها و مخمرهایی هستند که برای سلامتی بدن مفیدند و به رشد باکتری های مفید در دستگاه ادراری کمک می کنند. علاوه بر این، پروبیوتیک ها خطر ابتلا به عفونت ادراری را کاهش می دهند. بعضی از مکمل ها و مواد غذایی مثل ماست دارای مواد پروبیوتیک هستند که توصیه می شود برای پیشگیری از عفونت ادراری مصرف شود.
لباس زیر های نخی و پنبه ای بپوشید
باکتری ها در محیط های مرطوب و دمای بالا رشد می کنند. لباس زیر های نایلونی رطوبت و گرما را در خود نگه می دارند و باعث ایجاد عفونت میشوند. اما لباس زیرهای پنبه ای با فراهم ساختن امکان عبور جریان هوا از بروز عفونت ادراری جلوگیری می کنند. برای پیشگیری از عفونت ادراری بهتر است لباس زیر پنبه ای بپوشید و مرتب آن را در طول روز عوض کنید.
بیشتر بخوانید: ۱۰ نکته طلایی در مورد بهداشت لباس زیر خانمها
پیشگیری از عفونت ادراری با دارو
اگر مشکوک به عفونت ادراری هستید باید حتما به پزشک مراجعه کنید. بعد از معاینه پزشک، شما باید آزمایش ادرار بدهید تا مشخص شود که در ادرارتان باکتری های مولد عفونت ادراری وجود دارند یا خیر؟ در صورت تشخیص این بیماری احتمالا آنتی بیوتیک برایتان تجویز می شود. در افراد مبتلا به عفونت های مکرر، از دُز پایین آنتی بیوتیک ها میتوان برای پیشگیری از عفونت ادراری استفاده کرد.
اگر درمان های خانگی عفونت ادراری جوابگو نباشد پزشک ممکن است یک دوره کوتاه مدت آنتی بیوتیک تجویز کند. حتی در بعضی مواقع احتمال دارد که دوره های درمان طولانی تر شوند یا نیاز به تزریق آنتی بیوتیک وریدی باشد.
اگر بعد از برقراری رابطه جنسی متوجه علائم عفونت ادراری شوید، پزشک مصرف آنتی بیوتیک را بعد از هر بار رابطه جنسی تجویز می کند. برای زنانی هم که با پشت سر گذاشتن دوران یائسگی دچار این عارضه میشوند، مصرف کرم واژینال استروژن روشی موثر برای کاهش علائم عفونت ادراری و عود کردن این بیماری ست.
عفونت ادراری در صورت درمان نشدن عوارض و مشکلاتی زیادی برای خانمها ایجاد می کند. اگر هیچ کدام از روشهای فوق در درمان عفونت ادراری برای شما کارساز نبوده، میتوانید برای برطرف کردن این مشکل، به خانم دکتر ذاکرین، جراح و متخصص زنان مراجعه نمایید. برای دریافت وقت ویزیت با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.
عوارض عفونت ادراری
اگر عفونت ادراری به موقع و به درستی درمان شود مشکلی برای افراد ایجاد نمی شود اما در صورت درمان نشدن باعث بروز مشکلات جدی می شود. عوارض عفونت ادراری عبارتند از:
- آسیب دیدگی یا نارسائی دائمی کلیه
- عود کردن عفونت مخصوصا در زنانی که دو یا سه بار به عفونت ادراری مبتلا شده اند.
- افزایش خطر زایمان زودرس یا به دنیا آوردن نوزاد با وزن کم
سخن پایانی
اگر بیش از دو یا سه بار در سال به عفونت ادراری مبتلا می شوید باید به دنبال درمان جدی باشید. مصرف آنتی بیوتیک ها برای عفونت ادراری یکی از راههای تاثیرگذار و مفید است. اما یادتان باشد که به هیچ وجه خودسرانه آنتی بیوتیک مصرف نکنید و درمان شما باید حتما تحت نظر پزشک باشد. سعی کنید دوره درمان خود را کامل کنید، حتی اگر همه علائم از بین رفته باشند و احساس بهبودی داشته باشید. زیرا قطع کردن دوره درمان با خطر مقاومت باکتری ها، عود بیماری و حتی سخت شدن روند بعدی درمان همراه است. با پزشکتان در مورد بهترین راه های جلوگیری از عفونت ادراری صحبت کنید تا متوجه شوید که چه چیزی برای شما بهتر است.
امیدواریم در این مقاله به سوالات شما در مورد روشهای پیشگیری از عفونت ادراری زنان آن پاسخ داده باشیم. اگر سوالی در این مورد دارید، میتوانید در بخش نظرات زیر این مقاله بنویسید.