دهانه رحم یا سرویکس در زیر رحم و بالای کانال واژن قرار گرفته و نقش حیاتی در سلامت دستگاه تناسلی، حفظ بارداری و باروری زنان دارد. در صورتی که تغییرات غیرعادی در بافتهای این ناحیه ایجاد شود، گاهی لازم است بخشی از بافتهای آن برداشته شوند.
یکی از روشهای تشخیصی و درمانی در این موارد، انجام عمل کونیزاسیون است. در این مقاله همراه ما باشید تا خانم دکتر متین ذاکرین، جراح و متخصص زنان، شما را با مهمترین نکات درباره عمل کونیزاسیون (مخروط برداری) دهانه رحم آشنا کنند. برای دسترسی سریعتر به تیترهای این مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
عمل کونیزاسیون چگونه انجام می شود؟
مخروط برداری دهانه رحم یا کونیزاسیون سرویکس یک روش جراحی تشخیصی یا درمانی برای ضایعات پیشسرطانی یا مراحل اولیه سرطان دهانه رحم است. در این روش، جراح زنان بافت مخروطی شکلی را از دهانه رحم بر می دارد.
این جراحی با ابزارهایی مثل تیغ جراحی، لیزر یا الکتروکوتر انجام می شود و بعد از عمل، رگهای خونی بسته و ناحیه عمل، پانسمان می شود. مدت زمان این جراحی معمولاً بین ۱۵ تا ۳۰ دقیقه است و به صورت سرپایی با بیحسی موضعی می توانید آن را انجام دهید.
در ادامه این مقاله شما را مهمترین نکات درباره عمل کونیزاسیون آشنا می کنیم.
۱- هدف از مخروط برداری سرویکس
به گفته دکتر متین ذاکرین، عمل مخروط برداری سرویکس با هدف حذف بافتهای غیرطبیعی یا پیش سرطانی دهانه رحم و جلوگیری از پیشرفت سرطان دهانه رحم انجام می شود.
به علاوه مخروط برداری معمولا زمانی برای بیماران تجویز می شود که روشهای درمانی دیگر مثل درمانهای دارویی موثر نبوده اند یا جواب پاپ اسمیر بیمار غیرطبیعی است و باید برای نمونه برداری از دهانه رحم یا حذف بافت پیش سرطانی، عمل کونیزاسیون انجام شود.
۲- آزمایش پاپ اسمیر و رابطه آن با کونیزاسیون
آزمایش پاپ اسمیر یکی از مهمترین روشهای غربالگری سرطان دهانه رحم است. اگر نتایج این آزمایش، تغییرات غیرعادی را در سلولهای دهانه رحم نشان دهد باید برای تشخیص قطعی نوع این تغییرات تست کولپوسکوپی دهانه رحم را انجام دهید.
در صورتی که جواب آزمایش کولپوسکوپی هم مثبت بود، برای برداشتن سلولهای آلوده و جلوگیری از گسترش سرطان، از روشهایی مثل بیوپسی مخروطی یا کونیزاسیون استفاده می شود.
برای تشخیص و درمان مشکلات دهانه رحم در یک مرکز تخصصی و مجهز در غرب تهران، شما هم می توانید به کلینیک خانم دکتر متین ذاکرین، جراح و متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید. برای رزرو نوبت یا کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.
۳- تفاوت بین کونیزاسیون و LEEP (روشهای پیشگیری از سرطان)
عمل LEEP دهانه رحم مثل عمل کونیزاسیون یا بیوپسی مخروطی، یک روش جراحی برای برداشتن بافتهای غیرطبیعی دهانه رحم و پیشگیری از سرطانی شدن دهانه رحم است. اما تفاوت اصلی این دو روش، نوع ابزاری است که با آن ضایعات به شکل یک مخروط برش خورده و حذف می شود.
در جراحی کونیزاسیون، جراح زنان برای برداشتن ضایعات پیش سرطانی از ابزارهای جراحی یا لیزر استفاده می کند. در حالی که در عمل LEEP، با عبور جریان الکتریکی از یک حلقه سیمی نازک، بافت مورد نظر برداشته می شود. در جدول زیر می توانید با دیگر تفاوتهای این دو روش آشنا شوید:
ویژگی ها | تکنیک LEEP | تکنیک کونیزاسیون |
اندازه ضایعه | ضایعات کوچک و کم عمق | ضایعات بزرگ و عمیق |
تهاجم | کمتر | بیشتر |
خونریزی | کمتر | بیشتر |
زمان بهبودی | سریعتر | طولانی تر |
دقت تشخیص | مناسب ضایعات کوچکتر | مناسب ضایعات بزرگتر و تشخیص دقیقتر |
۴- عمل جراحی مخروط برداری و مشکلات باروری
بسیاری از زنان جوان نگران این هستند که آیا کونیزاسیون باعث ناباروری می شود یا نه. در واقع معمولا عمل کونیزاسیون مشکلات ناباروری ایجاد نمی کند و با هدف جلوگیری از گسترش سرطان رحم و حفظ باروری زنان انجام می شود.
ولی عمل جراحی مخروط برداری در زنانی که جراحی آنها همراه برداشتن مقدار زیادی از بافت دهانه رحم بوده، می تواند منجر به مشکلات احتمالی زیر شود:
- نارسایی دهانه رحم که منجر به زایمان زودرس یا سقط جنین می شود
- باریک شدن دهانه رحم و کاهش شانس بارداری
- چسبندگی دهانه رحم و ممانعت از عبور اسپرم ها
- بروز عفونتهایی که ممکن است بر روند بارداری تأثیر بگذارند.
۵- عوارض عمل مخروط برداری دهانه رحم
بعد از عمل کونیزاسیون بسته به میزان بافت برداشته شده، ممکن است زنان دچار خونریزی، عفونت، درد شدید یا آسیب دیدگی بافتهای اطراف سرویکس شوند. در تعداد کمی از زنان نیز عوارض عمل کونیزاسیون به صورت مشکلات باروری مثل سقط جنین و زایمان زودرس بروز می کند.
۶- عوامل مؤثر بر عوارض بعد از کونیزاسیون
بعد از عمل کونیزاسیون فاکتورهای زیر می توانند بر میزان ریسک بروز عوارض ناشی از این جراحی تاثیر بگذارند:
اندازه بافت برداشته شده: هرچه مقدار آن بیشتر باشد ریسک مشکلات باروری بیشتر می شود.
تکنیک جراحی: هر چقدر روش جراحی دقیقتر و پزشکتان ماهرتر باشد ریسک عوارض عمل کمتر می شود.
سلامت بیمار: وجود بیماریهای زمینهای، عفونتها و … می توانند ریسک عوارض بعد از عمل را بیشتر کنند.
۷- مراقبتهای بعد از کونیزاسیون
خانم هایی که عمل کونیزاسیون دهانه رحم را انجام داده اند، برای جلوگیری از عوارض این جراحی و بهبودی سریعتر به مراقبتهای زیر نیاز دارند:
- استراحت کافی و پرهیز از فعالیتهای شدید بدنی تا چند هفته بعد از جراحی
- پرهیز از رابطه جنسی برای ۴ تا ۶ هفته
- عدم استفاده از تامپون تا زمانی که پزشک اجازه دهد.
- رعایت بهداشت برای جلوگیری از عفونت و درمان سریع عفونتها در صورتی که بروز کنند.
- استفاده از پانسمانهای خاصی که به بهبود سریعتر زخم و کاهش خطر چسبندگی کمک می کنند.
- انجام معاینات منظم برای پیگیری وضعیت تغییرات دهانه رحم بعد از عمل
بهترین متخصص کونیزاسیون در تهران
همانطور که در بخش عوارض مخروط برداری به آن اشاره شد، انجام صحیح کونیزاسیون و انتخاب روش جراحی نیاز به مهارت پزشک دارد. به دلایل زیر دکتر ذاکرین از بهترین متخصصان عمل کونیزاسیون دهانه رحم در تهران هستند:
- نظرات مثبت بیماران قبلی از جراحی در این مرکز
- آشنایی با جدیدترین روشها و تکنیکهای پیشگیری از سرطان دهانه رحم
- تجربه بالا در انجام جراحی های کونیزاسیون و لیپ دهانه رحم (LEEP)
- درمان بیماران در یک کلینیک مجهز به انجام تستهای HPV، پاپ اسمیر و کولپوسکوپی دهانه رحم و نیز عملهای LEEP و مخروط برداری دهانه رحم
بنابراین برای تشخیص، پیشگیری یا درمان سرطان دهانه رحم در تهران، توصیه می کنیم از تخصص و تجربه ایشان در این زمینه و نیز از جدیدترین تکنیکها و دستگاههای کلینیک ایشان برای بیماریهای دهانه رحم برخوردار شوید.
برای انجام عمل کونیزاسیون در یک مرکز تخصصی و مجهز در غرب تهران، شما هم می توانید از تخصص خانم دکتر متین ذاکرین، جراح و متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. برای رزرو نوبت یا کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.
جمع بندی نهایی
کونیزاسیون دهانه رحم یکی از مهمترین روشهای موثر برای شناسایی، درمان و پیشگیری از سرطان دهانه رحم است. در این جراحی سرپایی، بافت سرویکس به شکل یک مخروط برداشته می شود. این کار منجر به کاهش احتمال بروز سرطان سرویکس در زنان خواهد شد.
از مهمترین نکاتی که درباره این جراحی باید بدانید، رعایت مراقبتهای بعد از عمل، آگاهی در مورد عوارض این جراحی و مشکلات احتمالی است که می تواند برای باروری یا بارداری زنان ایجاد کند.
سوالات رایج
معمولا در مورد جراحی کونیزاسیون سوالات زیر به طور مکرر از دکتر ذاکرین پرسیده می شوند:
آیا عمل کونیزاسیون درد دارد؟
خیر. این جراحی با بیحسی موضعی انجام می شود و هیچ دردی ندارید. ولی بعد از عمل احساس درد و ناراحتی می کنید که با مسکن های ساده قابل کنترل است.
مدت زمان بهبودی بعد از کونیزاسیون چقدر است؟
معمولا بهبود بعد از مخروط برداری دهانه رحم بین ۴ تا ۶ هفته است و تا بهبودی کامل توصیه می شود بیمار از فعالیتهای فیزیکی شدید و رابطه جنسی خودداری نماید.
پاسخ به درمان کونیزاسیون چقدر است؟
موفقیت این عمل بستگی به شدت تغییرات سلولی و میزان بافت برداشته شده دارد. اما معمولا اکثر خانم ها بعد از این جراحی، درمان می شوند و خطر عود تغییرات پیش سرطانی در آنها کم است. البته برخی از بانوان هم برای جلوگیری از عود سرطان بعد از این روش، نیاز به درمانهای تکمیلی یا پیگیری دارند.
اگر شما هم سوالی درباره عمل کونیزاسیون سرویکس دارید حتما در بخش نظرات از ما بپرسید.