علت و درمان التهاب واژن (واژینیت)

علت-و-درمان-التهاب-واژن

التهاب واژن یا واژینیت بیماری است که در یک سوم از زنان در سنین باروری یا هر سن دیگری رخ می دهد. التهاب واژن بیماری خطرناکی نیست اما در صورت عدم درمان می تواند به رحم و مثانه سرایت کرده و مشکلات جدی را برای خانم ها ایجاد کند. در این مقاله قصد داریم به علت و درمان واژینیت در زنان بپردازیم. برای دسترسی سریع به موضوعات می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

انواع واژینیت

التهاب واژن، انواع مختلفی دارد اما سه نوع واژینیت در زنان بیشتر شایع هستند. این سه نوع التهاب شایع عبارتند از:

واژینیت تریکومونایی

این نوع واژینیت به دلیل آلودگی واژن به انگل تک سلولی به نام تریکوموناسیس واژینالیس ایجاد می شود. این انگل از طریق رابطه جنسی انتقال پیدا می کند و جزء بیماریهای مقاربتی است.

واژینیت کاندیدایی

این نوع التهاب واژن را بیشتر با نام واژینیت قارچی یا مخمری می شناسند. این نوع التهاب در بین زنان بسیار شایع است و ۷۵٪ از زنان بزرگسال را مبتلا می کند. این نوع التهاب در اثر رشد زیاد قارچهایی به نام کاندیدا در واژن ایجاد می شود.

واژینیت باکتریایی

التهاب باکتریایی واژن نیز در اثر رشد بیش از حد باکتریها در واژن و به هم خوردن فلور طبیعی واژن (تعادل در تعداد باکتریهای مضر و مفید واژن) ایجاد می شود. ۳۰ درصد از زنان در سنین باروری به این نوع واژینیت مبتلا می شوند.

علائم واژینیت چیست؟

هر نوع التهاب واژنی که داشته باشید، علائمی مثل خارش، سوزش و التهاب واژن را تجربه می کنید. اما هر نوع واژینیتی علائم خاصی دارد که به کمک آنها پزشک می تواند نوع واژینیت را تشخیص دهد. این علائم عبارتند از:

علائم-واژینیت

علائم واژینیت باکتریایی

افرادی که التهاب باکتریایی واژن دارند، در صورتی دچار خارش می شوند که ترشحات واژن آنها زیاد باشد. این افراد دارای ترشحات آبکی به رنگ های خاکستری یا سبز هستند که بوی بدی شبیه بوی ماهی می دهد. این بو بعد از رابطه جنسی شدیدتر می شود.

در برخی مواقع، ادرار در زنان مبتلا به واژینیت باکتریایی با درد همراه است. با این وجود، نیمی از زنان مبتلا به التهاب باکتریایی واژن هیچ علائمی نشان نمی دهند و در آزمایش ها و چکاپ ها مشخص می شودکه التهاب واژن دارند.

علائم واژینیت کاندیدایی

معمولا افراد مبتلا به واژینیت کاندیدایی، نشانه هایی مثل خارش، سوزش، قرمزی و تورم واژن را تجربه می کنند. از علائم واژینیت قارچی می توان به ترشحات سفید یا خاکستری رنگ و پنیری شکل اشاره کرد. این ترشحات غلیظ یا آبکی بوده و حجم زیادی ندارند. همچنین ترشحات واژینیت مخمری بدون بو یا دارای بوی ملایم هستند.

علائم واژینیت تریکومونایی

افرادی که دچار واژینیت از نوع تریکومونازیس هستند نیز دچار سوزش، خارش، تورم، التهاب و قرمزی واژن می شوند. این افراد ترشحات خیلی زیاد و کف آلودی به رنگ سبز، سبز مایل به زرد یا خاکستری دارند. این ترشحات با بوی بدی همراه است.

همچنین احساس درد و سوزش موقع نزدیکی یا ادرار و درد زیر شکم نیز از علائم واژینیت تریکومونایی است. این نوع التهاب واژن حتی ممکن است هیچ علائمی بروز ندهد. در نتیجه، این بیماری در معاینات پزشکی، تصادفا تشخیص داده می شود.

علت واژینیت چیست؟

التهاب واژن ممکن است به دنبال تغییرات هورمونی در دوران بارداری، شیردهی یا یائسگی رخ دهد. مصرف آنتی‌بیوتیک ها یا داروهای استروئیدی نیز می تواند فلور طبیعی واژن را تغییر داده و باعث التهاب واژن شود. همچنین:

علت واژینیت

  • رابطه جنسی
  • بیماری هایی مثل عفونت واژن، ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن، دیابت کنترل نشده
  • استفاده از IUD یا قرص برای پیشگیری از بارداری
  • استفاده از دوش واژینال یا مواد اسپرم‌کش
  • تغییر شریک جنسی یا داشتن شرکای متعدد جنسی

و حساسیت به مواد بهداشتی معطر و محرک برای شستشوی واژن نیز در افزایش ریسک ابتلا به التهاب واژن نقش موثری دارند.

اگر دچار علائم التهاب واژن هستید، برای درمان و پیشگیری از عوارض واژینیت بهتر است به خانم دکتر متین ذاکرین، جراح و متخصص زنان مراجعه کنید. خانم دکتر می توانند به شما کمک کنند که متوجه شوید دچار چه نوع التهابی هستید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت معاینه با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.

التهاب واژن چه عوارضی دارد؟

همانطور که گفتیم در صورت عدم درمان واژینیت، التهاب به بقیه قسمتهای دستگاه تناسلی و ادراری گسترش پیدا می کند. از جمله عوارض واژینیت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

عوارض واژینیت باکتریایی

افرادی که برای درمان التهاب باکتریایی واژن اقدام نمی کنند، ریسک ابتلا به التهاب لگن و بیماری های مقاربتی مثل سوزاک و ایدز در آنها افزایش می یابد. همچنین این خانمها بیشتر در معرض نازایی، بارداری خارج رحمی و زایمان زودرس قرار دارند. نوزاد خانم های مبتلا به التهاب باکتریایی واژن، معمولا کم وزن متولد می شوند.

عوارض واژینیت تریکومونایی

هر چند به طور کامل اثبات نشده است، اما شواهد پزشکی نشان می دهد که زنان مبتلا به واژینیت تریکومونایی یا انگلی، ۵ برابر زنان دیگر در معرض ابتلا به بیماری های مقاربتی مثل ایدز هستند. همچنین نوزاد آنها کم وزن یا نارس متولد می شود.

عوارض-واژینیت-تریکومونایی

عوارض واژینیت قارچی

التهاب مخمری واژن مثل واژینیت باکتریالی یا تریکومونایی، مشکلات بارداری یا خطری برای جنین به همراه ندارد. با این حال کیفیت زندگی روزمره و زناشویی را تحت تاثیر قرار می دهد. در صورت عدم درمان آن ممکن است التهاب به رحم یا مثانه و مجرای ادرار نیز انتشار پیدا کرده و باعث ایجاد بیماری های جدی تری شود.

چطور می توان از التهاب واژن پیشگیری کرد؟

حالا که با عوارض واژینیت آشنا شدید، احتمالا به دنبال روشهایی برای پیشگیری از واژینیت هستید. شما می توانید با رعایت نکات زیر تا حد زیادی از بروز واژینیت جلوگیری کنید:

رعایت بهداشت جنسی: استفاده از کاندوم، نداشتن شرکای متعدد، ادرار بعد از نزدیکی، …

رعایت بهداشت لباس زیر: پوشیدن لباس زیر نخی و گشاد، تعویض روزانه لباس زیر، مرطوب نبودن لباس زیر، تعویض مرتب نوار بهداشتی موقع پریودی، …

تغییر سبک زندگی: مصرف روزانه ماست و لبنیات، کاهش مصرف شکر و خوراکی های شیرین، ورزش، کاهش استرس، کاهش وزن، خواب کافی، …

به علاوه، عدم شستشوی واژن با مواد غیر معطر و محرک یا صابون و خشک کردن کامل ناحیه تناسلی بعد از دستشویی تا حد زیادی در پیشگیری از التهاب واژن موثر است. اما در صورت ابتلا به هر نوع واژینیتی باید برای تشخیص درست نوع آن و درمان التهاب واژن به پزشک مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: بهترین روش شستشوی واژن چیست

روشهای تشخیص واژینیت

معمولا متخصص زنان با اطلاع از علائمی مثل رنگ ترشحات و بوی آن می تواند نوع واژینیت را تشخیص دهد. اما برای تشخیص نوع دقیق قارچ، باکتری یا انگلی که باعث التهاب واژن شده، از ترشحات نمونه برداری می شود. در آزمایشگاه های تشخیص پزشکی، با استفاده از نمونه ترشحات، عامل التهاب واژن مشخص می شود.

روشهای-تشخیص-واژینیت

برای نمونه برداری درست از ترشحات واژینالی باید زمانی به پزشک مراجعه کنید که پریود نباشید. همچنین ۲۴ ساعت قبل از مراجعه به پزشک نباید از دوش واژینال یا اسپرم کش استفاده کنید.

راههای درمان واژینیت

هر نوع التهاب واژنی با داروهای مخصوص خود درمان می شود. بنابراین پزشک بعد از تشخیص نوع واژینیت می تواند بهترین دارو برای التهاب واژن را تجویز کند. درمان التهاب واژن به روشهای زیر انجام می شود:

درمان واژینیت تریکومونایی

واژینیت تریکومونایی چون از طریق رابطه جنسی منتقل می شود، برای درمان آن باید هم زن و هم شوهر او درمان شوند. برای درمان این نوع از التهاب، ممکن است پزشک، قرص مترونیدازول یا قرص تینیدازول را برای هر دوی آنها تجویز کند.

درمان واژینیت قارچی

برای درمان واژینیت مخمری یا قارچی، داروهای مختلفی به صورت قرص، پماد یا شیاف واژنی وجود دارند. کلوتریمازل، میکونازول، بوتکونازول و تیوکونازول نمونه هایی از این داروهای ضد قارچ واژن هستند. متاسفانه زنانی که عفونت مزمن قارچی دارند مجبورند به مدت طولانی از این داروها استفاده کنند. در نتیجه نسبت به این داروها مقاومت پیدا می کنند.

همچنین زنانی که به بیماری ایدز یا HIV مبتلا هستند، بیشتر دچار عفونتهای قارچی شدید شده و آنها نیز نسبت به داروهای ضد قارچ مقاوم می شوند. بنابراین برای درمان قطعی واژینیت های مقاوم و مزمن از روشهای جدید پزشکی مثل درمان عفونت واژن با لیزر مونالیزا یا درمان عفونت با آر اف واژینال استفاده می شود.

درمان واژینیت باکتریایی

پزشکان برای درمان واژینیت باکتریایی از آنتی بیوتیک هایی مثل مترونیدازول، کلوتریمازول یا کلیندامایسین به صورت قرص، ژل، شیاف یا پماد استفاده می کنند. همچنین از شیاف لاکتو باسیل واژینال همراه مترونیدازول خوراکی به عنوان روش جدیدی برای درمان این نوع التهاب واژن استفاده می شود.

راههای-درمان-واژینیت

اگر دچار علائم التهاب واژن مزمن هستید، برای درمان قطعی عفونت و التهاب واژن خود می توانید از درمان واژینیت مکرر با لیزر مونالیزا در مطب خانم دکتر متین ذاکرین، جراح و متخصص زنان بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت معاینه با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.

سخن پایانی درباره واژینیت و التهابات واژن

برای درمان التهاب واژن باید دوره مصرف داروها را کامل کنید تا دوباره التهاب واژن عود نکند. همچنین به یاد داشته باشید که داروهای ذکر شده در بخش قبلی، تنها بعضی از انواع قرص یا پماد برای درمان التهاب واژن بوده و برای هر واژینیتی موثر نیستند.

پیش از درمان خودسرانه واژینیت با روشهای خانگی یا داروها باید به پزشک مراجعه کنید. چون بسیاری از علائم واژینیت های مختلف شبیه هم هستند، خودتان نمی توانید نوع التهاب را تشخیص دهید. به علاوه زنان زیادی واژینیت دارند اما هیچ علائمی نشان نمی دهند. این خانم ها در جریان معاینات پزشکی می توانند متوجه بیماری خود شوند.

در صورتی که سوالی درباره علائم، علل و درمان التهاب واژن دارید، می توانید سوالات خود را در بخش نظرات این مقاله ارسال کنید.  

۴.۳/۵ - (۱۳ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *