عفونت واژینوز باکتریایی یک عفونت شایع واژینالی است. خوددرمانی و اجتناب از درمان استاندارد ممکن است باعث وخیم تر شدن علائم عفونت واژینیت باکتریایی و بروز عوارض جدی مانند التهاب لگن شود. حتی عدم درمان آن می تواند در زنان باردار باعث زایمان زودرس شود. در این مقاله به راههای درمان واژینوز باکتریایی خواهیم پرداخت. جهت دسترسی به بخشهای مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
علائم بیماری واژینوز باکتریایی
علائم واژینوز باکتریایی شامل نشانه های زیر است:
- تورم و خارش واژن
- سوزش هنگام ادرار
- ترشحات سفید واژن مایل به خاکستری
- ترشحات با بوی ماهی
درمان عفونت واژینوز باکتریایی
در اکثر موارد، این بیماری خفیف و بدون عارضه است و می توان آن را با داروهای ضد باکتری تجویز شده (به صورت خوراکی یا کرمهای موضعی یا ژل ها) درمان کرد. عفونت باکتریایی واژن معمولاً در عرض سه تا ۱۲ ماه پس از درمان عود می کند. در این صورت بیمار به درمان های اضافی یا متناوب نیاز دارد.
راههای درمان واژینوز باکتریایی
پزشک برای درمان واژینیت باکتریایی ممکن است یکی از روشهای درمانی زیر را تجویز کند:
درمان دارویی واژینوز باکتریایی
معمولا درمان آنتی بیوتیکی برای تمام زنان دارای علائم واژینوز باکتریایی تجویز می شود. با این کار نه تنها این عفونت باکتریایی بر طرف می شود، بلکه احتمال ابتلای بیمار به بیماریهای مقاربتی مانند سوزاک، کلامیدیا و تریکومونیازیس نیز کاهش می یابد. سه نوع دارویی آنتی بیوتیکی برای درمان واژینوز باکتریایی توصیه می شود:
درمان واژینوز باکتریایی با مترونیدازول: این دارو به صورت خوراکی و ۲ بار در روز به مدت یک هفته مصرف می شود.
درمان واژینوز باکتریایی با مترونیدازول: ژل واژینال مترونیدازول ۷۵/۰ درصد که یک بار در روز به مدت پنج روز استفاده می شود.
درمان واژینوز باکتریایی با کلیندامایسین: کرم واژینال کلیندامایسین ۲/۰ درصد که در زمان خواب به مدت یک هفته استفاده می شود.
اگر مبتلا به عفونت باکتریایی واژن هستید، میتوانید برای درمان این بیماری از تخصص خانم دکتر ذاکرین (جراح متخصص زنان و زایمان) بهره مند شوید. جهت دریافت وقت ویزیت با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمایید.
اگر با وجود این درمانهای ارحج که در بالا گفته شد، علائم عفونت عود کند یا نسبت به داروهای آنتی بیوتیكی ارجح مقاومت وجود داشته باشد، برای درمان داروهای زیر به عنوان جایگزین در نظر گرفته می شوند:
- کلیندامایسین ۳۰۰ میلی گرم
- شیاف های کلیندامایسین ۱۰۰ میلی گرم
- تیندامکس (تینیدازول) ۲ گرم
- تیندامکس (تینیدازول) ۱ گرم
نکات مربوط به نسخه درمان دارویی: برای داروی واژینوز باکتریایی باید حتما رعایت موارد زیر را برای درمان جدی بگیرید:
۱- برای جلوگیری از مقاومت به آنتی بیوتیک باید دوره درمان را حتی بعد از برطرف شدن علائم، کامل کنید.
۲- در طول درمان و به مدت ۲۴ ساعت از مصرف الکل خودداری کنید. نوشیدنی های الکلی ممکن است باعث بروز علائم جانبی مانند سردرد، گرگرفتگی، بالا رفتن ضربان قلب، تنگی نفس، حالت تهوع، استفراغ و غش شوند.
۳- در طول درمان از برقراری رابطه جنسی خودداری کنید یا از کاندوم استفاده کنید. واژینوز باکتریایی یک عفونت مقاربتی نیست. اما میکروارگانیسم های بالقوه مضر ممکن است در زیر پوست ختنه گاه مرد وجود داشته باشند. حتی شریک جنسی زن نیز به دلیل تماس پوست با دستگاه تناسلی یا تماس دو دستگاه تناسلی با یکدیگر می تواند باعث انتقال یا ایجاد عفونت شود.
عوارض داروی واژینیت باکتریایی: بیشتر عوارض جانبی ایجاد شده برای داروی واژینیت باکتریایی نسبتاً خفیف هستند، از جمله:
عوارض داروهای خوراکی: ناراحتی معده، تهوع، علائم سرماخوردگی (سرفه، آبریزش بینی، گلودرد) و احساس طعم فلز در دهان.
عوارض آنتی بیوتیک های موضعی: خارش واژن، سردرد، حالت تهوع، علائم سرماخوردگی، احساس طعم فلز در دهان، احساس سوزن سوزن شدن در دست و پا.
مقاومت دارویی: خطر مقاومت دارویی در برابر آنتیبیوتیک در بیماری واژینوز باکتریایی به اندازه ای که انتظار می رود، قابل توجه نیست. بنابراین، نباید درمان با آنتیبیوتیک را به دلیل احتمال ناچیز مقاومت متوقف کرد. عود علائم را نباید نادیده گرفت و برای درمان آن باید به سرعت اقدام کرد.
درمان خانگی واژینوز باکتریایی
یکی از بزرگترین معضلات درمان دارویی واژینوز باکتریایی میزان بالای عود (در حدود ۵۰ %) است. استفاده مکرر از آنتی بیوتیک ها با افزایش خطر مقاومت دارویی همراه است و عود بیماری می تواند مشکل ساز باشد. به همین دلیل، اثربخشی تعدادی از داروهای درمان عفونت باکتریایی واژن در طب سنتی مورد مطالعه قرار گرفته اند. این روشها نسبتاً ارزان بوده و بدون نیاز به نسخه پزشک می توان آنها را از داروخانه ها تهیه کرد.
راههای درمان خانگی واژینیت: درمان خانگی عفونت باکتریایی واژن شامل موارد زیر است:
اسید بوریک: بیش از ۱۰۰ سال است که برای درمان عفونت قارچی واژن (کاندیدیاز واژن) استفاده می شود. میزان پاکسازی عفونت آن مشابه آنتی بیوتیک ها است.
هیدروژن پراکسید: به صورت محلول واژینالی ۳ درصد بکار برده می شود، سالهاست که در درمان واژینوز باکتریایی مورد استفاده قرار می گیرد. با این حال این درمان قادر به سرکوب باکتریهای مضر عفونت واژینوز باکتریایی نیست. به همین دلیل برای زنانی که علائم عود کننده دارند، کارائی کمتری دارد.
موارد منع درمان خانگی: استفاده از درمان خانگی واژینوز باکتریایی بدون تشخیص کامل و اجازه پزشک ممنوع است. مخصوصا برای زنانی که:
- برای اولین بار دچار عفونت واژینوز باکتریایی می شوند.
- زنان باردار
- بیمارانی که علائم شدید عفونت واژینیت باکتریایی دارند. مانند تب، درد بدن، درد لگن، درد شکم یا مشکل دفع ادرار
درمان های مکمل برای واژینوز باکتریایی
عفونت واژینوز باکتریایی هنگامی رخ می دهد که با نابودی لاکتوباسیل ها، باکتری های ” بد ” در محیط واژن غالب و باعث عفونت میشوند. بنابراین احتمالا پروبیوتیکها که سرشار از باکتریهای سالمی مانند ﻻﻛﺘﻮﺑﺎﺳﻴﻠها هستند، می توانند فلور طبیعی واژن را مجددا به حالت اول بازگردانند. مصرف روزانه یک پروبیوتیک خوراکی (چه از طریق مکمل های پروبیوتیک و چه از طریق غذاهایی مانند ماست) ممکن است از بروز عفونت واژینوز باکتریایی جلوگیری کرده یا به درمان آنتیبیوتیکی آن کمک کند.
پروبیوتیک ها نمی توانند به تنهایی به درمان عفونت واژینوز باکتریایی کمک کنند. استفاده از پروبیوتیک در درمان واژینوز باکتریایی به عنوان یک روش درمانی کمکی است. همچنین هنوز شواهد کافی در زمینه کارایی درمان گیاهی واژینیت باکتریایی مانند سیر یا روغن درخت چای در درمان واژینوز باکتریایی وجود ندارد. برای مصرف این مکملها با پزشک مشورت کنید.
اگر مبتلا به عفونت باکتریایی واژن هستید و این بیماری مرتب عود می کند. برای درمان موثر واژینوز باکتریایی میتوانید از تخصص خانم دکتر ذاکرین (جراح متخصص زنان و زایمان) بهره مند شوید. جهت دریافت وقت ویزیت با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمایید.
درمان واژینوز باکتریایی در بارداری
عفونت واژینوز باکتریایی در دوران بارداری ممکن است احتمال بروز خطرات زیر را افزایش می دهد:
- وزن پایین نوزاد در هنگام تولد
- پارگی زودرس کیسه آب جنینی
- زایمان زودرس
- سقط جنین (کمتر شایع است)
به تمام زنان باردار توصیه میشود که حتما از داروهای خوراکی یا شیاف ها و ژل های واژینالی اقدام به درمان کنند. استفاده از آنتی بیوتیک های خوراکی خطر ابتلا به پارگی زودرس کیسه آب و وزن پایین نوزاد هنگام تولد را کاهش دهد.
در صورتی که سوالی درباره درمان عفونت واژینوز باکتریایی دارید، می توانید از بخش نظرات همین مقاله آنرا مطرح کنید تا به سوالات شما در این زمینه پاسخ دهیم.