آشنایی با علائم اصلی بیماری‌های مقاربتی خطرناک

علائم-بیماری‌های-مقاربتی-خطرناک

بیماری های انتقال یافته از طریق رابطه‌ی جنسی (STDها) بسیار شایع هستند. افراد زیادی هستند که هنوز نمی‌دانند که به این عفونت‌ها دچارند، چون بیماری‌های مقاربتی، اکثرا بدون علامت هستند. ممکن است یک نفر سال‌ها به یکی از عفونت های STD دچار باشد، ولی خودش نداند. بیماری‌های مقاربتی حتی اگر علایم آشکاری هم نداشته باشند، می‌توانند به بدن آسیب برسانند. اگر بیماری‌های مقاربتی بدون علامت درمان نشوند، می‌توانند:

  • خطر مبتلا شدن به نازایی را افزایش دهند.
  • باعث ایجاد انواع خاصی از سرطان‌ها ازجمله سرطان دهانه رحم شوند.
  • به شریک جنسی فرد سرایت کنند.
  • در صورت بارداری، به جنین‌ آسیب برسانند.
  • خطر ابتلا به عفونت HIV (ایدز) را افزایش می دهند.

ما در این مقاله درباره علائم بیماری های مقاربتی و روش های درمان آن به طور کلی صحبت می کنیم.

علائم بیماری های مقاربت جنسی

بیماری‌های مقاربتی، در بیشتر مواقع افراد را غافلگیر می‌کنند. با این حال، مراقبت از سلامت جنسی، خیلی مهم است. به هرگونه تغییر فیزیکی هر چند جزئی در بدن خود، توجه کنید. برای تشخیص آنها به پزشک یا مراکز درمانی مراجعه کنید.

بیماریهای جنسی

اگر علایم یک بیماری مقاربتی را دارید، با پزشک‌‌تان صحبت کنید. پزشک می‌تواند عفونت شما را درمان کند یا داروهایی برایتان تجویز کند که علایم و مشکلات احتمالی را کم کند. همچنین پزشک می‌تواند به شما یاد بدهد که چطور احتمال ابتلا به بیماری‌های مقاربتی را کم کنید. علایم بیماری‌های مقاربتی می‌تواند از یک سوزش خفیف گرفته تا التهابات شدید متفاوت باشد.

بیشتر بخوانید: نکات آموزشی درباره بهداشت جنسی خانم ها

بعضی از شایع‌ترین علایم این بیماری‌ها را در ادامه نام می‌بریم:

احساس درد و سوزش در زمان ادرار

احساس سوزش یا درد هنگام ادرار کردن می‌تواند نشانه‌ای از چند نوع بیماری مقاربتی باشد. البته این سوزش می‌تواند بخاطر عفونت مجاری ادراری یا سنگ کلیه هم باشد. پس اگر هنگام ادرار کردن دچار درد یا نشانه‌های دیگری هستید، باید حتما آزمایش بدهید. افرادی که بیماری‌های زیر را دارند، موقع ادرار کردن احساس درد می‌کنند:

اگر متوجه تغییری در ادرار خود شدید، با پزشک صحبت کنید. برای بررسی وجود خون در ادرار، به رنگ ادرار هم باید توجه کرد. همجنین گاهی خون به طور میکروسکوپی در ادرار وجود دارد که تنها با آزمایش ادرار می توان پی به وجود آن برد.

ترشحات غیر عادی از آلت تناسلی

ترشحات آلت تناسلی معمولا نشانه‌ای از بیماری های عفونت جنسی یا عفونت‌های دیگر هستند. با دیدن این نشانه باید سریعا به پزشک‌ مراجعه کنید تا علت ترشح را تشخیص داده شود. ترشحات آلت تناسلی ممکن است در اثر بیماری‌های مقاربتی زیر اتفاق بیفتند:

  • کلامیدیا
  • سوزاک
  • تریکومونیازیس

این عفونت‌ها معمولا با آنتی‌بیوتیک درمان می‌شوند، به شرطی که مصرف داروها دقیقا طبق تجویز دکتر باشد. در صورت بهتر نشدن یا برگشت علایم، باید دوباره به پزشک‌ مراجعه کرد. اگر دوباره به این عفونت‌ها دچار شدید احتمالا همسرتان این عفونت را دارد و از طریق تماس جنسی به شما منتقل کرده‌است، پس باید همزمان با هم درمان شوید. در این مواقع، مصرف چندین آنتی‌بیوتیک تجویز می‌شود.

احساس سوزش یا خارش در ناحیه‌ واژن

وجود سوزش یا خارش در ناحیه‌ی واژن همیشه به‌خاطر وجود بیماری‌های مقاربتی نیست. عفونت باکتریایی یا قارچی هم می‌تواند باعث سوزش یا خارش در واژن شود. به هرحال، در صورت هرگونه تغییر در ناحیه‌‌ی واژن‌ باید به پزشک مراجعه کنید. واژینوز باکتریال و شپش ناحیه‌‌ی تناسلی هم می‌تواند باعث خارش شود و به درمان نیاز دارد.

درد هنگام رابطه‌ی جنسی

رابطه‌ی جنسی دردناک، یک مشکل رایج در بین بانوان است و یکی از پنهان‌ترین علائم بیماری‌های مقاربتی است. در صورت احساس درد هنگام رابطه‌‌ی جنسی، به پزشک اطلاع دهید. اگر احساس درد شرایط زیر را داشته باشد، احتمال اینکه فرد به بیماری مبتلا باشد زیاد است:

درد در رابطه جنسی

  • جدید باشد
  • تغییر کرده‌ باشد
  • در اثر رابطه با یک شریک جنسی جدید آغاز شده‌ باشد
  • پس از بروز تغییر در عادات جنسی شروع شده‌ باشد

درد موقع انزال هم می‌تواند یکی از نشانه‌های بیماری‌ مقاربتی در مردان باشد.

ترشحات غیر طبیعی واژن یا لکه بینی

ترشحات غیر طبیعی واژن می‌تواند نشانه‌ی وجود چند عفونت باشد. همه‌‌ی این عفونت‌ها از طریق رابطه‌ی جنسی منتقل نمی‌شوند. عفونت‌های قارچی و واژینوز باکتریال هم می‌توانند باعث ترشحات واژن شوند. اگر ترشحات واژن‌ هر تغییری کرد، باید به پزشک‌ بگویید. در دوره‌ی قاعدگی، وجود بعضی از ترشحات واژن، طبیعی است. اما این ترشحات نباید بوی بد یا رنگ عجیبی داشته باشند. مثلا، ترشحات ناشی از تریکومونازیس معمولا ترشحاتی سبز رنگ، کف‌آلود و بدبو هستند. در بیماری سوزاک هم ترشحات زرد رنگ و آغشته به خون هستند.

اگر بین دو پریود لکه بینی داشته باشید، سریعا باید به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است نشانه‌ی سرطان باشد.

لکه بینی بین دو پریود

برآمدگی یا زخم

برآمدگی و زخم، اولین نشانه‌ی مهم بیماری‌های مقاربتی زیر است:

اگر برآمدگی یا زخم عجیبی در نزدیکی دهان یا ناحیه‌ی تناسلی‌ بوجود آمد باید به پزشک‌ مراجعه شود. اگر این زخم‌ها را در بدن خود دیده‌اید باید به پزشک‌ بگویید، حتی اگر هنگام ملاقات پزشک از بین رفته باشند. مثلا زخم‌های تبخال تناسلی طی یک یا دو هفته از بین می‌روند ولی همچنان می‌توانند به فرد دیگری منتقل شوند، حتی وقتی که هیچ زخمی وجود ندارد.

از بین رفتن زخم به معنی از بین رفتن عفونت نیست. عفونتی مثل تبخال، تا آخر عمر باقی می‌ماند. وقتی که به تبخال تناسلی آلوده شوید، ویروس همیشه در بدن‌تان می‌ماند.

درد در ناحیه‌‌ لگن یا شکم

درد لگن می‌تواند نشانه‌ای از وجود تعدادی از مشکلات و بیماری‌ها باشد. اگر درد غیرعادی یا شدید باشد، بهتر است که به پزشک‌ مراجعه کنید.

درد لگن همیشه به بیماری‌های مقاربتی ربط ندارد. بیماری التهابی لگن یکی از دلایل درد شدید لگن بانوان است که بخاطر درمان نشدن بیماری‌های مقاربتی، اتفاق می‌افتد. در این بیماری، باکتری‌ها وارد رحم و شکم شده و عفونت تبدیل به التهاب و زخم رحم و شکم می‌شود. این بیماری درد بسیار شدیدی دارد و در موارد کمی، باعث مرگ می‌شود. بیماری عفونت لگن یکی از علت‌های اصلی نازایی در زنان است که قابل پیشگیری است.

علائم غیراختصاصی عفونت های جنسی

بیماری‌های مقاربتی، جزو بیماری‌های عفونی هستند و مثل همه‌ی عفونت‌های دیگر، علایم زیادی دارند. این علایم بر اثر بیماری‌های مختلفی ایجاد می‌شوند و نشانه‌ی واکنش بدن به یک عفونت هستند. علایم زیر معمولا در اثر بیماری‌های مقاربتی و مشکلات مربوط به آن ایجاد می‌شوند:

  • لرز
  • تب
  • خستگی
  • کهیر
  • کاهش وزن

وجود این علایم به تنهایی نشانه‌ی بیماری های مقاربتی نیست. اگر فکر می‌کنید که خطر بیماری مقاربتی شما را تهدید می‌کند، به پزشک‌ اطلاع دهید.

اگر دچار علائم غیر طبیعی شبیه به علائم بیماری های مقاربت جنسی هستید، بهتر است به خانم دکتر متین ذاکرین جراح و متخصص زنان مراجعه کنید. خانم دکتر می توانند به شما کمک کنند که متوجه شوید آیا این علائم ناشی از بیماری های مقاربت جنسی هستند یا خیر. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت معاینه با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمائید.

چه کسانی در معرض ابتلا به عفونت های جنسی هستند؟

اگرچه هر کسی ممکن است در معرض ابتلا به عفونت های جنسی باشد، اما داده‌ها نشان می‌دهند که جوانان بیشتر در معرض خطر قرار دارند. به همه افراد توصیه می شوند که روش های پیشگیری از ابتلا به بیماری های عفونت جنسی را به دقت به کار ببرند تا به این بیماری ها مبتلا نشوند.

درمان عفونت های جنسی 

بعضی از بیماری‌های مقاربتی قابل درمان هستند، اما بعضی دیگر درمان ندارند. با پزشک‌ در مورد درمان و اقدامات پیش‌گیرانه مشورت کنید تا مطمئن شوید که این بیماری را به شخص دیگری منتقل نمی‌کنید، چون ممکن است که این بیماری حتی پس از درمان هم واگیردار باشد.

بعضی از بیماری‌های مقاربتی بصورت زیر قابل درمان هستند:

۱- درمان عفونت کلامیدیا با استفاده از آنتی‌بیوتیک انجام می شود

۲- سوزاک معمولا با استفاده از آنتی‌بیوتیک درمان می شود. هرچند مشخص شده‌است که بعضی از انواع این ویروس‌ در برابر دارو مقاوم هستند و به درمان‌های رایج، پاسخي نمي‌دهند.

۳- سفلیس با استفاده از آنتی‌بیوتیک درمان می شود و تجویز نوع و میزان دارو به مرحله‌ی بیماری بستگی دارد.

۴- درمان انواع این بیماری‌ها با استفاده از داروهای ضد قارچی مثل مترونیدازول یا تینیدازول

بعضی از بیماری‌های مقاربتی مثل تبخال و ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) قابل درمان نیستند، و با درمان علایم آنها فقط کم می‌شود. داروهای تجویز شده برای تبخال، از شیوع آن جلوگیری می‌کنند. این داروها، ضد ویروس نامیده می شوند. بعضی از افراد این داروها را برای کاهش احتمال شیوع به صورت روزانه مصرف می‌کنند. درمان مشخصی برای HPV وجود ندارد. اما ممکن است پزشکان برای کاهش خارش و سوزش داروهای موضعی تجویز کنند. بعد از درمان شدن، به هیچ عنوان نمی‌توان قطعی گفت که فرد دوباره مبتلا نمی‌شود و هیچ فردی از ابتلا به همان بیماری مقاربتی درمان شده، در امان نیست.

ویروس زگیل تناسلی

بیشتر بخوانید: پاکسازی ویروس HPV از بدن

برای عفونت های جنسی چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

پزشکان با انجام آزمایش‌هایی، ابتلا به بیماری مقاربتی یا عفونت‌ها و بیماری‌های دیگر را تشخیص می‌دهند. مهم این است که به محض مشاهده‌ی علایم، به پزشک‌ مراجعه شود. هر چه تشخیص زودتر اتفاق بیفتد، بیماری سریعتر درمان می‌شود و فرد دچار عوارض کمتری می‌شود.

فایده‌ی مراجعه‌ی سریع به پزشک‌ این است که تشخیص بیماری‌های مقاربتی در هنگام بروز علایم، آسان‌تر است. بعضی وقت‌ها ممکن است علائم از بین بروند، اما بیماری مقاربتی از بین نرفته باشد. بیماری مقاربتی همچنان وجود دارد و علایم هم ممکن است دوباره ظاهر شوند. تنها راه مطمئن شدن از بیماری مقاربتی، انجام آزمایش و دریافت جواب آزمایش است.

اگر دچار علائم غیر طبیعی شبیه به علائم بیماری های مقاربت جنسی هستید، بهتر است به خانم دکتر متین ذاکرین جراح و متخصص زنان مراجعه کنید. خانم دکتر می توانند به شما کمک کنند که متوجه شوید آیا این علائم ناشی از بیماری های مقاربتی هستند یا خیر. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت معاینه با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمائید.

چنانچه سوالی در مورد علائم بیماری های مقاربتی یا روش درمان آنها سوالی دارید می توانید در بخش نظرات زیر همین مقاله بپرسید.

۴.۷/۵ - (۴۴ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

۸ دیدگاه ها
  • سلام خانم دکتر من با نامزدم چند وقت رابطه جنسی داشتم و الان مدام دچار خارش واژن میشم. به نظرتون ممکنه منم به بیماری جنسی دچار شده باشم؟ خیلی میترسم. تو رو خدا کمک کنید.

    • سلام عزیزم. هیچ نگران نباش. بهتره هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنی. پزشک بعد از معاینه شما ممکنه برات دارو تجویز کنه یا ممکنه برات آزمایش بنویسه. در هر صورت بدون که عفونت های جنسی معمولا به راحتی با دارو درمان میشن به شرطی که زود متوجهشون بشی و برای درمانشون اقدام کنی.

  • سلام خانم دکتر من‌۶ ماهه که فهمیدم دچار۳۳ hpvهستم دکتر رفتم و تست هم دام که خدا روشکر جیزی نبور الان ویتامین هم هر روز استفاده میکنم واکسن هم ۲ نوبت تزریق کردم میخواستم بدونم امکان ارودگی دوباره به انواع خطرناک تر بازم هست با وحود تزریق واکسن

  • سلام، من زگیل ۱۶ و ۳۳ و ۳۱ و ۳۴ و ۳۵ تا ۶۰ رو داشتم حدود یک سال پیش، و دیگه بررسی نکردم، الان اول دچار لک بینی میشم تا ۳روز و روز چهارم پریود میشم، و بعد از پریودم یک هفته بعد دوباره خون میبینم در حد همون لک بینی تا ۳ یا ۴ روز و تموم میشه، این یعنی من سرطان رحم دارم؟؟

    • سلام عزیزم. شما حتما باید به پزشک مراجعه کنی و کولپوسکوپی بدی تا متوجه بشی علت لکه بینی چی هست. ممکنه فقط سلول پیش بدخیم یا دیسپلازی دهانه رحم باشه و هنوز سرطان نشده باشه که به راحتی قابل درمان هست.

  • سلام خانم دکتر، وقت بخیر من گاهی تو ترشحات واژنم رگه های سفید یا کرمی غلیظی میبینم. یعنی یکدست کرمی یا سفید رنگ نیست و داخل ترشحات شفاف واژنم قسمتهای سفید یا کرمی رنگ با بافت سفت تری وجود داره… آیا این نوع ترشحات جز ترشحات پنیری حساب میشن و آیا ممکنه علائم بیماری مقاربتی باشه؟

    • سلام عزیزم شما حتما باید به پزشک مراجعه کنید. ممکنه هیچ چیز نباشه یا یک عفونت ساده باشه اگر رابطه جنسی بدون محافظت با شخصی داشتید بهتر از پزشک بخواین تا براتون آزمایش تشخیص بیماری های مقاربتی رو انجام بدن.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *