چیزی به نام پیشگیری از یائسگی وجود ندارد. یائسگی یک روند طبیعی است که برای هر خانمی بالاخره اتفاق می افتد. یائسه شدن با علائم آزار دهنده جسمی و روحی همراه است. هر چند نمی توان از یائسگی جلوگیری کرد اما راههایی برای عقب انداختن سن یائسگی وجود دارد. قصد داریم در این مقاله به روشهای به تاخیر انداختن یائسگی بپردازیم. برای دسترسی سریع به مطالب می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
سن یائسگی
معمولا ۷۰ درصد از خانم ها در سنین بین ۴۵ تا ۵۵ سالگی یائسه می شوند. اما در بعضی موارد ممکن است شروع یائسگی خانم ها به طور طبیعی و یا ارثی از سن ۶۰ سالگی باشد.
یائسگی زودرس
بعضی از خانم ها در سن کمتر از ۴۵ سالگی ممکن است دچار یائسگی شوند. به یائسگی در این سن یائسگی زودرس می گویند. یائسگی زودرس یک روند طبیعی نیست و باید درمان شود.
بیشتر بخوانید: یائسگی زودرس در چه زنانی بروز میکند
یائسگی زودرس چه خطری دارد؟
عوارض شایع و معمول یائسگی مثل مشکل تیروئید، مشکلات قلبی-عروقی و غیره که در ادامه به طور کامل توضیح داده شده اند با یائسگی زودرس در سنین زیر ۴۵ سال بروز می کند. مهمترین خطر یائسگی زودرس برای زنانی که در سن باروری خود یائسه می شوند، مشکل ناتوانی در بارداری است.
به همین دلیل هم زنانی که ۳۰ سال به بالا هستند باید با شروع بی نظمی قاعدگی حتما به پزشک مراجعه کنند تا علت قاعدگی نامنظم آنها مشخص شود. اگر قاعدگی نامنظم به دلیل نزدیک شدن به یائسگی زودرس باشد، روشهای درمانی برای عقب انداختن آن وجود دارد که می تواند به حفظ باروری این خانم ها کمک کند.
در صورتی که علائم یائسگی و یا قاعدگی نامنظم پیش از یائسگی را تجربه می کنید، شما نیز برای پیشگیری از خطرات یائسگی زودرس می توانید از تخصص خانم دکتر متین ذاکرین، متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. برای رزرو وقت قبلی با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.
علائم یائسگی
اصلی ترین علامت یائسگی، پایان قاعدگی است. خانم های یائسه اغلب از گرگرفتگی یا احساس سرمایی که مربوط به دمای هوا نیست شکایت دارند. علائم یائسگی با نزدیک شدن به سن یائسگی بروز می کند. علائم دوران قبل از یائسگی شبیه همان علائم دوران قاعدگی است با این تفاوت که علائم پیش از یائسگی شدیدتر از دوره یائسگی است. مهمترین علائم یائسگی عبارتند از:
- تغییر فشار خون
- سوء هاضمه
- جوش زدن صورت
- مشکلات حافظه و حواس پرتی
- تعریق شبانه
- خشکی بدن
- تغییر بوی بدن
- خشکی چشم
- مشکلات خواب
- سرد شدن دستها و پاها
- حساس شدن به بو
همچنین مشکلات خلقی و روحی مثل بی حوصلگی، افسردگی، عصبانیت و زودرنجی از علائم یائسگی هستند. این علائم در بین خانم ها متفاوت است. حتی ممکن است علائم دیگری هم بخاطر یائسگی در زنان بروز کند که در بین بقیه خانم ها چندان شایع نیست.
چه عواملی باعث یائسگی می شود؟
با بالا رفتن سن، تخمک گذاری تخمدان ها کاهش پیدا می کند به همین دلیل بی نظمی قاعدگی یک از نشانه های رسیدن به سن یائسگی است. بالاخره تخمک گذاری کاملا متوقف شده و عملکرد تخمدان ها در ترشح هورمون های زنانه استروژن و پروژسترون بسیار کم می شود. در واقع علت اصلی بروز یائسگی، کاهش سطح هورمون زنانه ی استروژن در خانم ها است. علائم و عوارض یائسگی نتیجه ی کاهش این هورمون است.
یائسگی چه عوارضی دارد؟
اولین عوارض یائسگی قطع قاعدگی و از بین رفتن توانایی باروری در زنان است. از جمله شایع ترین و مهمترین علائم یائسگی عبارت است از:
- بروز مشکلات زناشویی پس از یائسگی مثل نزدیکی دردناک و بی میلی جنسی در خانمها
- کاهش لذت جنسی
- پوکی استخوان
- خشکی واژن
- آتروفی واژن
- مشکلات ادراری مثل تکرر ادرار و بی اختیاری ادرار
عوارض و علائم یائسگی را به کمک برخی از روش های درمانی می توان کاهش داد تا خانم ها در سنین سالمندی هم بتوانند تا حد ممکن زندگی عادی را تجربه کنند.
درمان علائم یائسگی
علائم یائسگی را می توان به کمک بعضی از روشهای درمانی کنترل کرد. بعضی از این روشها درمان دائمی مشکلات زنان یائسه نیستند و برخی از آنها نیز با عوارضی همراه هستند. پزشکان برای کنترل یا درمان بعضی از علائم یائسگی از روشهای زیر استفاده می کنند:
دارو درمانی: استفاده از داروهای استروژنی به شکل حلقه استروژنی، کرم، قرص و … می تواند علائم یائسگی را که در ارتباط با کاهش این هورمون بروز کرده اند، کاهش دهد. البته درمان به کمک داروهای هورمونی با عوارضی نیز همراه است. بنابراین مصرف این داروها باید با نظر پزشک انجام شود.
تغییر سبک زندگی: پزشکان معمولا به زنان یائسه توصیه می کنند، خوردن غذاهای سالم و ورزش و پیاده روی را در زندگی روزانه رعایت کنند. این روشها می تواند به بهبود افسردگی، روابط جنسی و … کمک کند.
درمان با لیزر مونالیزا: استفاده از لیزر مونالیزا برای درمان قطعی بعضی از علائم یائسگی بسیار موثر است. بهترین درمان خشکی واژن در یائسگی استفاده از لیزر مونالیزا است که می تواند رطوبت را به واژن برگرداند. در نتیجه، مقاربت دردناک، عفونت های مکرر واژن، آتروفی واژن و مشکلات دیگری که به خاطر خشکی واژن در یائسگی ایجاد شده اند با این روش کاملا درمان خواهند شد.
همچنین پزشکان از لیزر مونالیزا برای رفع مشکلات ادراری در زنان یائسه استفاده می کنند. با کلاژن سازی و جوانسازی واژن دستگاه ادراری، پزشکان می توانند بی اختیاری ادراری را در زنان مسن و یائسه به طور کامل درمان کنند.
شما نیز برای درمان عوارض یائسگی می توانید از تخصص خانم دکتر متین ذاکرین، متخصص زنان و زایمان در این زمینه بهره مند شوید. درمان قطعی عوارض یائسگی به کمک لیزر مونالیزاتاچ در این مطب برای بیماران عزیز ارائه می شود. برای رزرو وقت قبلی با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس بگیرید.
عقب انداختن یائسگی
پیشگیری بهتر از درمان است. هر چند نمی توان جلوی یائسگی را در زنان گرفت اما به کمک برخی از روش ها می توان یائسگی و یا یائسگی زودرس را به تاخیر انداخت. راههای عقب انداختن یائسگی عبارتند از:
زندگی در فضاهای سبز
تحقیقات نشان می دهد زنانی که نزدیک فضاهای سبز و پر درخت زندگی می کنند، حدود ۱۵ ماه دیرتر از زنان دیگر یائسه می شوند. همچنین قاعدگی نامنظم در این دسته از خانم ها کمتر از سایرین است. کاهش هورمون های استرس مثل کورتیزول باعث افزایش سطح هورمون های مهم زنانه می شود. همچنین زندگی در این محیط ها می تواند علائم افسردگی خانم ها را بعد از یائسگی کمتر کند.
تغییر سبک زندگی
انجام دادن و یا ندادن برخی از کارها می تواند در عقب انداختن یائسگی موثر باشد. مثلا پزشکان توصیه می کنند از سلفون و پلاستیک برای نگهداری غذا استفاده نکنیم. چون بعضی از مواد شیمیایی موجود در آنها می تواند روی سیستم هورمونی زنان موثر باشد. همچنین توصیه های زیر می تواند در به تاخیر انداختن یائسگی موثر باشد:
۱. قابلمه های قدیمی و چسبناک خود را دور بیندازید. مواد سمی و شیمیایی این قابلمه ها سطح هورمون های زنانه را مختل می کنند.
۲. از محصولات آرایشی طبیعی استفاده کنید. جذب مواد شیمیایی محصولات غیر طبیعی از راه پوست باعث بهم خوردن تعادل هورمونها و یائسگی زودرس می شود.
۳. وزن خود را کاهش دهید. شیوع یائسگی زودرس بین زنانی که اضافه وزن دارند بیشتر از زنان دیگر است.
همچنین توصیه می شود مرتب ورزش کنید. اگر دخانیات مصرف می کنید، ترک سیگار و دخانیات می تواند یائسگی شما را به تاخیر بیندازد.
تغییر رژیم غذایی
مصرف غذاهایی که استروژن گیاهی دارند می تواند جلوی افت استروژن در بدن را گرفته و یائسگی را عقب اندازد. مثلا: سویا، اکثر حبوبات، کرفس، هویج، انواع کلم ها، قارچ و چغندر منبع غنی استروژن گیاهی هستند. همچنین موارد زیر می تواند یائسگی را به تاخیر بیندازد:
۱- لبنیات کم چرب بخورید. تحقیقات نشان می دهد مصرف این نوع لبنیات می تواند یائسگی را تا سه سال به تاخیر بیندازد.
۲- مصرف دو یا چند بار ماهی در هفته می تواند باعث عقب افتادن یائسگی شود.
۳- مصرف غذاهای چرب را محدود کنید. کلسترول بد باعث کاهش استروژن می شود.
همچنین مصرف ویتامین ها، آنتی اکسیدانها و مواد معدنی می تواند به فعالیت هورمون های بدن کمک کند. مصرف میوه و سبزیجات تازه در طول روز می تواند این مواد را تامین کند.
عقب انداختن یائسگی با داروی گیاهی
مصرف دمنوش های گیاهی به همراه خرما یا عسل به جز در روزهای قاعدگی می تواند روش موثری برای رساندن استروژن های گیاهی به بدن باشد. شبدر قرمز، بذر کتان، چاودار، دانه کدو تنبل، نعناع و پونه نیز از جمله گیاهان موثر برای عقب انداختن یائسگی با طب سنتی هستند که می توانید آنها را امتحان کنید.
عقب انداختن یائسگی با دارو
برای عقب انداختن یائسگی می توانید هورمون تراپی را در اوایل ۵۰ سالگی شروع کنید. شروع این روش بعد از قطع شدن کامل پریودی اصلا توصیه نمی شود. زنانی که از داروهای عقب انداختن یائسگی استفاده می کنند که حاوی هورمون های زنانه هستند، باید هر ۶ ماه سونوگرافی شکم و پستان ها را انجام داده و سالانه ماموگرافی شوند.
امیدواریم در این مقاله به تمامی سوالات شما عزیزان پاسخ داده باشیم. با اینحال اگر سوال یا ابهامی در این زمینه داشتید می توانید در بخش نظرات زیر همین مقاله از ما بپرسید. پاسخگوی سوالات شما عزیزان هستیم. برای دریافت جواب به همین صفحه برگردید.