آشنایی با علائم فیبروم رحمی

علائم-فیبروم-رحمی

فیبروم های رحمی که همچنین میوم نامیده می شوند، تومورهای خوش خیمی هستند که درون رحم یا روی آن رشد می کنند. فیبروم ها ممکن است به بزرگی یک توپ یا کوچکی یک لوبیا باشند. در واقع برخی فیبروم ها چنان کوچک هستند که با چشم قابل مشاهده نیستند. در این مقاله به بررسی علائم فیبروم رحمی می پردازیم و در مقالات بعدی درباره علت به وجود آمدن فیبروم، درمان قطعی فیبروم و احتمال بدخیمی فیبروم صحبت می کنیم.

فیبروم چیست؟

فیبروم ها توده های غیر طبیعی هستند که در رحم یا روی رحم زنان رشد می کنند. گاهی این تومورهای خوش خیم ممکن است بسیار بزرگ شوند و منجر به درد شکمی و خونریزی شدید قاعدگی شوند. در موارد دیگر، فیبروم ها هیچ علامت و نشانه ای ندارند. این توده ها معمولا خوش خیم و غیر سرطانی هستند.

علائم فیبروم

چه کسانی در معرض ابتلا به فیبروم هستند؟

عوامل زیر در ابتلا به فیبروم رحمی تاثیرگذار هستند:

  • سابقه خانوادگی ابتلا به فیبروم
  • سن سی سال به بالا
  • داشتن اضافه وزن
  • فشار خون بالا
  • سابقه کمبود ویتامین دی

عوامل زیر ریسک ابتلا به فیبروم را کاهش می دهند:

  • بارداری (با افزایش تعداد بارداری ریسک ابتلا به فیبروم کاهش پیدا می کند)
  • استفاده طولانی مدت از قرص های ضدبارداری
  • استفاده از آمپول های ضدبارداری

مقاله ویژه: علل به وجود آمدن فیبروم را بهتر بشناسید

علائم فیبروم رحمی

۱. در ناحیه لگن احساس سنگینی می کنید.

این مورد احتمالا شایع ترین علامت فیبروم است که حس می کنید توده ای در بدنتان قرار دارد یا چیزی در حال رشد کردن است. زنان دچار فیبروم های بزرگ احساس می کنند که چیزی لگنشان را به پایین فشار می دهد. توصیف این حس کمی سخت است اما شبیه احساس سنگینی در ناحیه شکم و لگن است که تنها در صورت دچار شدن به آن متوجش می شوید.

۲. پریودهای شدید

عوامل زیادی وجود دارد که موجب تغییر چرخه قاعدگی می شوند و فیبروم مهمترین این موارد است. اگر فیبروم ساب موکوزال داشته باشید که در واقع فیبروم درون رحمی است، قاعدگی شدیدتر از حد معمول خواهید داشت. این مورد بدین معنی است که پریود شما طولانی تر و سنگین تر خواهد بود و بین دو پریود نیز ممکن است خونریزی داشته باشید.
منظور یک روز پریود بیشتر یا لکه بینی فقط برای یک روز نیست بلکه منظور پریود بسیار شدیدتر از حالت معمول است.

مقاله مرتبط: علت درد های شدید قاعدگی چیست

۳. احساس خستگی می کنید

برخی فیبروم ها می توانند موجب کم خونی یا کمبود آهن شوند. دلیل آن پریودهای با خونریزی شدید است. معمولا در صورت وجود فیبروم های ساب موکوزال، زنان خونریزی زیاد خواهند داشت تا حدی که گاهی تزریق خون لازم می شود.

علائم کم خونی شامل خستگی، تنگی نفس، سرگیجه و تپش قلب است. کم خونی را می توان به سادگی با یک آزمایش خون تشخیص داد.

۴. زیاد دچار نفخ شکمی می شوید.

گاهی فیبروم موجب نفخ شکمی می شود اما گاهی ممکن است اندازه آنها چنان بزرگ شود که موجب دشواری در تنفس یا آسیب کلیوی شوند.

اگر شکم شما در حال بزرگ شدن است در صورت که تنها شکمتان در حال بزرگ شدن است، آن را تنها به حساب افزایش وزن نگذارید و به پزشک مراجعه کنید.

۵. نیاز مکرر به دفع ادرار

اگر متوجه شدید که بیشتر از حد معمول نیاز به دفع ادرار دارید ممکن است نشانه وجود فیبروم باشد. به این دلیل که رحم درست در کنار مثانه واقع شده است، رشد توده ای در رحم می تواند موجب وارد آمدن فشار بر روی مثانه شود.

۶. گاهی فیبروم ممکن است ادرار کردن یا دفع مدفوع را دشوار کند.

اگر شما به تکرر ادرار، عادت کنید، آناتومی بدن نیز تغییر می کند تا حدی که مجرای ادراری چنان خمیده می شود که در ادرار کردن دچار مشکل می شوید. گاهی نیاز است که فیبروم برداشته شود یا رحم بالا کشیده شود تا مجرای ادراری صاف شده و ادرار بتواند دفع شود.

درباره یبوست نیز همین حرف صادق است. اگر فیبروم در پشت رحم باشد می تواند به رکتوم فشار بیاد بیاورد که می تواند موجب محدود شدن حرکات روده شود.

یبوست برای همه افراد گاه به گاه رخ می دهد اما اگر یبوست برای چندین روز مکرر ادامه داشته باشد یا دچار مشکل در ادرار کردن هستید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

۷. درد زیاد در ناحیه لگن، پاها یا کمر

فیبروم ها نسبت به دیگر مشکلات زنان از جمله اندومتریوز کمتر موجب درد می شوند اما ممکن است شما دچار درد زیادی شوید که البته شدت آن در بین افراد متخلف، فرق می کند. برای برخی تنها تیر کشیدن است و برای برخی دیگر، درد ناگهانی و زیاد است و برای برخی دیگر درد چنان زیاد است که نمی توانند راه بروند یا حرف بزنند. همچنین محل درد به محل فیبروم بستگی دارد. اگر فیبروم درون رحم باشد، می تواند موجب درد در ناحیه مرکزی لگن شود. اگر فیبروم ها به استخوان های کمر فشار وارد کنند، می تواند موجب درد در کمر یا در پاها شوند.

مقاله مرتبط: علائم افتادگی رحم و مثانه

کمردرد ناشی از فیبروم

۸. درد در هنگام رابطه جنسی

این مورد یکی از علائم رایج فیبروم نیست اما در برخی موارد ممکن است رخ دهد. اگر فیبروم به واژن فشار بیاورد یا در حال فرو افتادن درون واژن باشد می تواند در حین نزدیکی موجب درد شود یا در مواردی چون فیبروم به رحم متصل است می تواند در حین رابطه جنسی تکان بخورد و به بخش های دیگر بدن فشار وارد بیاورد و موجب درد شود.

البته درد هنگام نزدیکی می تواند ناشی از مسائل مختلفی از جمله سرطان دهانه رحم یا خشکی واژن باشد. درد چیزی نیست که بخواهید به راحتی از کنار بگذرید بهتر است هرچه زودتر به پزشک مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: آشنایی با لیزر مونالیزا روشی نوین برای خشکی واژن

تشخیص فیبروم رحمی

فیبروم ها اغلب در طی معاینه روتین لگنی تشخیص داده می شود. معاینه لگنی و همچنین معاینه شکمی می تواند نشانه یک توده سفت و غیر معمولی باشد. در ادامه روش های تشخیصی دیگر برای تایید وجود فیبروم رحمی شرح داده شده اند:

سونوگرافی: برای تایید تشخیص، پزشک ممکن است سونوگرافی را تجویز کند. سونوگرافی از امواج صوتی برای دستیابی به تصویری از رحم برای تایید تشخیص و مشخص کردن محل فیبروم ها استفاده می کند. پزشک یا رادیولوژیست دستگاه سونوگرافی را ممکن است بر روی شکم شما حرکت دهد یا آن را داخل واژن شما فرو کند تا تصویری از رحم به دست آورد. 

MRI از لگن: MRI لگنی می تواند تصویر دقیقی از رحم، تخمدان ها و دیگر اعضای درون لگن به دست دهد.

هیستروسکوپی: در روش هیستروسکوپی پزشک یک لوله کوچک و چراغ دار را از طریق دهانه رحم وارد رحم می کند. با این روش پزشک می تواند رحم و لوله های فالوپ و دیواره رحم را به دقت بررسی کند.

هیستروسکوپی

در مقالات بعدی با انواع فیبروم رحم، علت به وجود آمدن فیبروم، درمان قطعی فیبروم رحمی و فیبروم رحم در دختران می پردازیم. آیا شما هم دچار علائم فیبروم رحمی شده اید؟ سوالات خود را در این باره در بخش نظرات از خانم دکتر ذاکرین بپرسید.

بیشتر بخوانید: آشنایی با عمل جراحی فیبروم

اگر در مورد این مقاله سوال یا ابهامی دارید در بخش کامنتهای زیر همین مقاله با ما در میان بگذارید.

۴.۸/۵ - (۳۶ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

۱۳ دیدگاه ها
  • سلام من یه سری علائم داشتم رفتم سونوگرافی و گفتن یه فیبروم بزرگ داری وقتی دست میذارم زیرشکمم متوجه میشم ایا درمانی داره یا باید عمل کنم ؟

    • سلام فیبروم تا موجب خونریزی شدید قاعدگی یا دردی نشه یا مانعی برای بارداری نباشه نیازی به درمان نداره.

  • با سلام مريضي هستم با فيبروم بزرگ كه تا ناحيه ناف رشد كرده ضخامت اندومترم ١٠ هستش دكتر مراجعه كردم گفت بايد عمل كني اولاً از عمل جراحي خيلي مي ترسم دوماً از دراوردن رحمم مي ترسم چون بچه ندارم نمي دانم چه كنم لطفاً راهنمايي كنيد

    • سلام عزیزم. باید جراحی بشین اما هیسترکتومی یا دراوردن گامل رحم الزامی نیست بهتره با پزشکتون مشورت کنید تا بر اساس معاینات بالینی و جواب آزمایشات روش و نوع جراحی براتون انتخاب بشه.

  • سلام منم ۳تا میوم خارج از رحمم دارم گاهی اوقات درد میکشم ولی پریودام خونریزی شدید نداره چیکار بایدکنم

  • من مادرم فیبرم دارن ۵۸سال سن دارن چند سال اینجوری هستن و اداررشون نمیتونن نگه دارن جدیدا ترشح سبز رنگ دارن آیا باید عمل کرد؟طی سونوگرافی گفتن شبیه یه گوش اصافه شده لطفا راهنمایی کنید سپاس

    • سلام بله مشکل ادرار اگه از فیبروم هست بهتره عمل بشن اما باید موارد دیگه مثل بیماری های دیگه یا شرایط جسمی هم در نظر گرفت.

  • سلام خانم دکتر من ۳۴ سال دارم و مجرد هستم از وقتی یادم میاد پریودهایی دردناک و شدید داشتم ولی الان یه ۲ سالی میشه که وضعیتم خیییلی بدتر شده درد شدید و خونریزی زیادی دارم چند بار سونو کردم همه چی نرمال و مرتب بود ولی تو آخرین سونوگرافی ۲ ماه پیش یه میوم ۱۹ میلیمتری در فوندوس دیده شده از این ماه هم از روز تخمک گذاری افتادم تو لک بینی و خونریزی البته پریودهای مرتبی دارم ضخامت آندومتر هم ۹ میلیمتر بود البته تو روز ۶ پریود سونوگرافی شده بودم و بقیه نرمال بود . درد خیییلی شدیدی دارم این خونریزی و لک هم که دیگه کلافه کرده تو رو خدا بگین چه دارویی و راهی هست که تا حدودی این مشکل رو رفع کنه ممنونم از مطالب خودتون.

  • سلام وقت بخیر من خونریزی شدید دارم سنو گرافی دادم گفتند که فیبرم به اندازه ۳۴*۱۰۵ سابماکوزال
    ۳۴*۴۵ سابسروزال
    ۲۰*۲۶ سابسروزال
    حالا دکتر گفته باید با رحم درش بیارم من مجردم۴۲ سالمه نمیخوام دربیارم
    راهی هست
    ۱۰*۱۵

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *