همه چیز در مورد بزرگ شدن رحم + درمان قطعی

بزرگ-شدن-رحم

رحم یک زن به طور طبیعی به اندازه یك مشت گره کرده اوست اما در دوران بارداری ممکن است به اندازه یک توپ فوتبال بزرگ شود. رحم علاوه بر بارداری، در اثر عوامل بسیار دیگری نیز بزرگ خواهد شد. بزرگ شدن رحم می تواند ناشی از وجود یک بیماري باشد که در این حالت، با خونریزی و درد همراه است و باید درمان شود. در این مقاله قصد داریم علت ها و علائم بزرگ شدن رحم را به طور کامل برای شما عزیزان شرح دهیم. برای دسترسی به قسمت های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

علت بزرگ شدن رحم

بزرگ شدن رحم می تواند باعث درد و سایر عوارض سلامتی شود. برخی از زنان اصلا نمی دانند که به این بیماری مبتلا هستند. در بیشتر موارد، این عارضه هنگام معاینه لگن مشخص می‎شود. دلایل متعددی برای بزرگ شدن رحم وجود دارد. میزان ابتلا به عارضه بزرگ شدن رحم در زنان یائسه بیشتر است، اما زنان در سنین باروری نیز ممکن است به این عارضه دچار شوند. علت های اصلی بزرگ شدن رحم عبارتند از:

فیبروم ها

فیبروم رحمی را می توان به عنوان یکی از شایع ترین علل بزرگ شدن رحم در نظر گرفت. فیبروم ها، توده های کوچک و غیرسرطانی هستند که ممکن است وزن آن ها به تا چندین کیلو گرم برسد. آن ها بر روی دیواره های رحم رشد می کنند و تقریبا بین۲۰ تا ۸۰ درصد از زنان قبل از سن ۵۰ سالگی دچار این عارضه می شوند. این عارضه در زنان بالای ۴۰ سال و اوایل ۵۰ سالگی شایع تر است.

فیبروم ها ممکن است بدون علامت یا نشانه خاصي باشند، یا ممکن است باعث چرخه های قاعدگی دردناک و سنگین شوند. فیبروم ها همچنین به مثانه و راست روده فشار وارد می کند و باعث تکرر ادرار و فشار مقعدی می شوند. در صورت رشد بیش از حد فیبروم ها، امکان بزرگ شدن رحم وجود دارد.

فیبروم

بیشتر بدانید: علل به وجود آمدن فیبروم

آدنومیوز

آدنومیوز یک بیماری غیر سرطانی با علایمی مشابه فیبروم است. در بیماری آدنومیوز، بافت رحم مستقیما بر دیوارۀ عضله رحم رشد می کند. در صورت ابتلا به این بیماری، خونریزی سلول‎های عضله در طول چرخۀ عادت ماهانه باعث بروز درد و ورم می‎شود.

آدنومیوز تورمی در دیواره رحم است. هنگام معاینه، آدنومیوز شبیه به فیبروم به نظر می‎رسد و حتی ممکن است در سونوگرافی به اشتباه فیبروم تشخیص داده شود. آدنومیوز ممکن است بدون علامت باشد، اما این بیماری در موارد شدید می تواند به خونریزی سنگین و گرفتگی در طول مدت عادت ماهانه منجر شود.

سندروم تخمدان پلی کیستیک

طیف وسیعی از بیماری ها از جمله سندروم تخمدان پلی ‎کیستیک (PCOS) می توانند باعث بزرگ شدن رحم شوند. PCOS به دلیل عدم تعادل هورمون ها در دوران قاعدگی و ریزش بافت آندومتر رحم ایجاد می شود.

ریزش بافت آندومتر به طور طبیعی در طول مدت چرخه قاعدگی رخ می دهد، اما این بافت در برخی از زنان به طور کامل دفع نمی شود و با چرخه ماهانه آنان تداخل پیدا می کند. تجمع پوشش آندومتر باعث التهاب و بزرگ شدن رحم می شود.

تنبلی تخمدان

سرطان آندومتر

سرطان آندومتر عمدتا در زنانی با محدوده سنی ۵۵ تا ۶۵ سال بروز می کند. بزرگ شدن رحم یکی از نشانه های ابتلا به این سرطان است، اگرچه این علامت را می توان به عنوان نشانه ی پیشرفت سرطان نیز در نظر گرفت.

یائسگی

یکی از علل بزرگ شدن رحم، دوره پیش یائسگی یا مرحله ی قبل از ورود یک زن به یائسگی است که در اثر نوسان سطح هورمان ها ایجاد می شود. در بیشتر مواقع، رحم با ورود به یائسگی به اندازه طبیعی خود باز می گردد.

بیشتر بخوانید: بهترین درمان خشکی واژن در یائسگی

کیست های تخمدان

کیست های تخمدان، کیسه هایی پر از مایع هستند که بر روی سطح تخمدان یا درون آن رشد می کنند. بسیاری از این کیست‌ها کاملا بی‌ ضرر هستند. اما بزرگ شدن بیش از حد آن ها می تواند به بزرگ شدن رحم و همچنین عوارض جدی تر منجر شود.

بیشتر بخوانید: آیا کیست تخمدان سرطانی می شود

اگر شما هم به بیماری بزرگ شدن رحم مبتلا شده اید یا قصد دارید از ابتلا به آن جلوگیری کنید ما درمان و مشاوره با خانم دکتر متین ذاکرین را به شما پیشنهاد می دهیم. دکتر ذاکرین متخصص زنان و زایمان با سال ها تجربه در زمینه بیماری های زنان آماده ارائه مشاوره و درمان به همشهریان عزیز می باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت معاینه با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمائید.

علائم بزرگ شدن رحم

بزرگ شدن رحم علاوه بر تغییر در اندازه فیزیکی آن می تواند باعث بروز علایم زیر شود:

علایم بزرگ شدن رحم بسته به علل بروز آن متفاوت است.

درد بعد از رابطه زناشویی

تشخیص بزرگ شدن رحم

بسیاری از زنان نمی دانند که رحم آن ها بزرگ شده است. معمولا این عارضه توسط پزشک هنگام انجام معاینات فیزیکی زنان یا از طریق آزمایشات تصویربرداری تشخیص داده می شود. در اغلب موارد بزرگ شدن رحم یک وضعیت خوش‌خیم است و به درمان نیاز ندارد، مگر اینکه فرد دارای علایم و درد شدید باشد.

عوارض بزرگ شدن رحم

بدتر شدن نشانه های بیماری زمینه ای یا عدم درمان آن تواند عوارضی را به دنبال داشته باشند، از جمله:

  • جراحی هیسترکتومی (خارج کردن کل یا بخشی از رحم)
  • از دست دادن توانایی باروری
  • سقط جنین و سایر عوارض حاملگی
  • بروز عفونت ناشی از التهاب رحم

درمان بزرگ شدن رحم

در بیشتر موارد، بزرگ شدن رحم نیازی به درمان ندارد، اگرچه برای کاهش درد می توانید دارو استفاده کنید. قرص‎های کنترل بارداری و دستگاه‎های داخل رحمی (IUDها) حاوی پروژسترون می‎توانند علایم خونریزی سنگین قاعدگی را کاهش دهند. در موارد بسیار شدید ممکن است انجام جراحی هیسترکتومی ضروری باشد.

در صورت ابتلا به سرطان رحم ممکن است خارج کردن رحم، لوله‎ های فالوپ و تخمدان‌ ها از طریق جراحی به عنوان گزینه های درمانی توصیه شوند. پس از جراحی، ممکن است تحت شیمی درمانی و پرتو درمانی قرار گیرید.

سخن پایانی

بزرگ شدن رحم معمولا نشان دهنده یک بیماری جدی نیست. پزشکان برای تعیین علت دقیق بزرگ شدن رحم از سونوگرافی و اسکن استفاده می‎کنند. در بیشتر مواقع این عارضه به درمان نیاز ندارد و پزشکان، تنها علت بزرگ شدن رحم را مورد بررسی قرار می دهند. همچنین ممکن است آزمایشاتی را برای رد کردن احتمال سرطان رحم تجویز کنند. انجام معاینات منظم لگن توسط پزشک متخصص برای تشخیص و درمان زودهنگام هر گونه مشکل برای زنان بسیار مهم است.

در آخر اگر سوالی در رابطه با بزرگ شدن رحم دارید می توانید زیر همین مقاله در قسمت کامنت ها مطرح بفرمایید. 

۴.۲/۵ - (۶۶ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

۸ دیدگاه ها
  • من از هفده سالگی کیست تخمدان داشتم و دکترا برام قرص های ال دی و سیپروترون تجویز میکردن که منم دوسه سالی مصرف کردم تا اینکه یک بار که برای چکاپ کیست رفتم وقتی فقط ۲۲ سال داشتم در سونوگرافی ام میوم شش سانتی رویت شد.تا اینکه میومم شد ۱۴ سانت و مجبور شدم به خاطر خونریزی شدید و وقت و بی وقت در ۲۶ سالگی ام جراحی میومکتومی با روش لاپاروسکوپی انجام بدم.الان ۲۷ ساله و مجرد هستم و امسال هم به مدت ۴ ماه پریود نشدم.تو سونوگرافی pco گزارش شد.خانم دکتر من ریزش مو هم دارم..نگران بودم فیبرومم برگرده ولی متخصص رادیولوژی فقط گفت یه میوم ۲ میلی داری رفتم پیش جراحم و ایشون برام قرص دوفاستون تجویز کردن راجع به میوم هم گفتن این چیزی نیست معلوم نیست چیه مثل یه خاله.شش ماهه که دوفاستون مصرف می کنم.خانم دکتر بعد از جراحی ابعاد رحم من حداکثر نرمال گزارش میشه و از این جهت هم نگران هستم.چون ازدواج نکردم و بچه ای ندارم.رحم ام بزرگه و کیست هم دارم.شش کیلو هم اضافه وزن دارم..تو رو خدا راهنماییم کنید می ترسم فیبرومم برگرده و رحمم رو دربیارن این دفعه..کمکم کنید..این مسئله زندگی و جوانیم رو داغون کرده..اینکه رحمم بزرگه خطر داره؟ وقتی لباس تنگ می پوشم گاهی احساس درد می کنم.. علت بزرگ بودن رحم من جراحیه؟ من میخوام تا اخر عمر رحمم رو حفظ کنم..

    • سلام احتمال عود مجدد فیبروم هست اما راهی برای جلوگیری ازش نیست ولی نگران نباشید فیبروم ها تنها در صورتی که علائمی مثل خونریزی شدید داشته باشن را جراحی میکنن و عمل جراحی رحم یا هیسترکتومی تنها در مواردی که خانم ها فرزند داشته باشن و دیگر تمایلی به بارداری نداشته باشن برای خارج کردن فیبروم ها انجام میشود.

  • سلام ، مدتیه جای رحمم سفت شده و از سمت راست به صورت عمودی بالا اومده. با دست کمی فشار میارم روش، درد داره. قاعدگیم مرتبه و فقط روز اول قسمت تحتانی لگنم درد میکنه البته این درد سالهاست که هست.ولی درد رحم ندارم در دوره ی قاعدگی. ۳۸ساله هستم.لطفا راهنمایی بفرمایید

  • میشه بزرگ شدن رحم موقتی باشه من معمولا بعداز ظهر ها پایین شکمم بزرگ میشه و کمی درد داره و احساس سنگینی میکنم در حدی که پسر چهار ساله ام هم متوجه میشه.این مشکل من چی میتونه باشه؟ممنون

    • سلام. احتمالا مربوط به نفخ شکم باشه ولی برای اینکه خیالتون راحت بشه میتونید به پزشک مراجعه کنید تا معاینه تون کنه.

    • سلام خانم ۴۴ساله هستم با ۳بار سابقه سزارین سونوگرافی که انجام دادم سایز رحم افزایش یافته و طول رحم در برش میدساژیتال ۱۱۰میلیمترو قطر APآن۳۵میلیمتر اندازه گیری شده ضخامت آندومتر نرمال و سایز تخمدانها نرمال است بااین وضعیت آیا بزرگی بودن رحم خطر ناک است وآیا قابل درمان است با تشکر

  • سلام خانم ۴۴ساله هستم با ۳بار سابقه سزارین سونوگرافی که انجام دادم سایز رحم افزایش یافته و طول رحم در برش میدساژیتال ۱۱۰میلیمترو قطر APآن۳۵میلیمتر اندازه گیری شده ضخامت آندومتر نرمال و سایز تخمدانها نرمال است بااین وضعیت آیا بزرگی بودن رحم خطر ناک است وآیا قابل درمان است با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *