تامپون قاعدگی چیست: انواع، مزایا و معایب

تامپون-قاعدگی

تامپون یک توپ پنبه ای کوچک است که برای دوران پریودی استفاده می شود. بافت اسفنجی آن مثل نوار بهداشتی می تواند خون پریودی را جذب و برای چند ساعت در خود نگه دارد. هیچ محدودیت سنی در استفاده از تامپون وجود ندارد اما استفاده از تامپون می تواند به پرده بکارت آسیب بزند. در این مقاله سعی داریم به نکات مهمی درباره تامپون بهداشتی و نحوه استفاده از آن بپردازیم. برای دسترسی راحت به مطالب می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

انواع تامپون قاعدگی

استفاده از تامپون در قاعدگی در بین بسیاری از خانمها مرسوم است. تامپون انواع مختلفی دارد. رایجترین آنها عبارتند از:

تامپون انگشتی: تامپون هایی هستند که بدون استفاده از اپلیکاتور و فقط با کمک انگشت وارد واژن می شود.

تامپون اپلیکاتوری: نوع دیگری از تامپون ها نیز وجود دارد که با کمک اپیلکاتور یا وارد کننده می توانید آن را وارد واژن کنید.

تامپون های استخری: موقع شنا از این تامپونها استفاده می شود که قدرت جذب بسیار بالایی دارند.

نوع دیگری از تقسیم بندی تامپون بر اساس میزان جذب خون پریودی و یا اندازه تامپون وجود دارد که در ادامه توضیح داده می شود.

انواع تامپون قاعدگی

قدرت جذب تامپون بهداشتی واژن

تامپونها درجات جذب خون متفاوتی دارند. تامپون ها بر اساس مقدار جذب میلی گرمی خون به انواع ضعیف (تا ۶ گرم)، معمولی (۶ تا ۹ گرم)، خوب(۹ تا ۱۲ گرم)، خیلی خوب (۱۲ تا ۱۵ گرم) و یا عالی (۱۵ تا ۱۸ گرم) تقسیم بندی می شوند.

معمولا از درجات خیلی خوب و عالی تامپون در روزهای اول و دوم قاعدگی که خونریزی سنگین است بیشتر استفاده می شود. برای تعویض به موقع تامپون اگر خونریزی شدید قاعدگی ندارید بهتر است از تامپون با قدرت جذب پایین استفاده کنید.

سایز تامپون پریودی

سایز بندی تامپون از کوچک تا بزرگ است. در صورتی که هر ۲ ساعت مجبور به تعویض تامپون هستید از تامپون های بزرگ استفاده کنید. اگر موقع استفاده از تامپون بهداشتی دچار درد می شوید بهتر است از سایز کوچک آن استفاده کنید. همچنین اگر بر ای اولین بار است از تامپون استفاده می کنید، سایز کوچک آنرا به شما پیشنهاد می کنیم.

مزایای استفاده از تامپون

استفاده از تامپون به دلیل سایز کوچک آن خیلی راحتتر و بهداشتی تر از نوار بهداشتی یا کاپ قاعدگی است. خانمهایی که از تامپون استفاده می کنند وجود آن را احساس نمی کنند. از دیگر مزایای تامپون می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از آن موقع ورزش کردن در دوران قاعدگی
  • قابل استفاده برای رفتن به استخر و شنا در پریودی
  • استفاده راحت برای مهمانی ها
  • عدم آلوده شدن لباس موقع پریودی
  • موقع استحمام یا دوش نیازی به خارج کردن تامپون نیست

بیشتر بخوانید: استحمام در دوران قاعدگی

مزایای استفاده از تامپون قاعدگی

به علاوه تامپونها هر نوعی که باشند بسیار کوچک هستند. حتی می توانید آنرا در جیب یا کیف آرایش نگه دارید. برخلاف تصور برخی افراد، استفاده از تامپون باعث کاهش دردهای قاعدگی نمی شود.

معایب استفاده از تامپون

استفاده از تامپون ممکن است باعث بروز عفونت باکتریایی شود که از عوارض آن بروز شوک سمی یا TTS است. این شوک هرچند نادر است اما می تواند باعث مرگ فرد شود. TTS بدترین نمونه معایب تامپون به حساب می آید. به علاوه:

  • نیاز به آزمون و خطا برای مشخص شدن نوع و اندازه تامپون
  • تحریک و خشک شدن واژن در اثر تامپون
  • ایجاد خارش در واژن
  • احتمال پاره شدن نخ تامپون موقع بیرون کشیدن آن
  • ایجاد خشکی در واژن

هر چند تامپون های عطری خونریزی را کاهش می دهند اما می توانند باعث بروز سوزش یا عفونت واژن شوند.

تامپون یا نوار بهداشتی؟

هر چند استفاده از نوار بهداشتی در زندگی روزمره بسیار راحتتر و بهتر از تامپون است اما استفاده از آن باعث ایجاد حساسیت در ناحیه واژن و کشاله ران می شود. استفاده از تامپون در موقعیت هایی مثل:

  • استفاده از تامپون برای استخر رفتن
  • انجام ورزش های پر تحرک و سنگین مثل ژیمناستیک
  • پوشیدن لباسهای تنگ مجلسی در مهمانی ها

بهتر است از تامپون استفاده کنید. به خصوص برای شب توصیه می شود تامپون را خارج کرده و از نوار بهداشتی در طول شب استفاده کنید.

تامپون قاعدگی به چه کسانی توصیه نمی شود؟

زنانی که عفونت پوستی در اطراف واژن دارند یا جراحی های مربوط به دستگاه تناسلی انجام داده اند و هنوز دوره نقاهت را طی نکرده اند نمی توانند از تامپون استفاده کنند. استفاده از تامپون برای زنانی که مستعد انواع عفونتهای واژینالی هستند و برای دختران باکره ممنوع است.

روش استفاده از تامپون بهداشتی

برای استفاده از تامپون باید ابتدا دستها را بشویید و بعد بسته تامپون را باز کنید. اگر تامپون روی زمین افتاد به هیچ وجه از آن استفاده نکنید. در غیر این صورت دچار عفونت های شدید خواهید شد.

روش استفاده از تامپون بهداشتی

نحوه استفاده از تامپون بهداشتی به صورت زیر است:

۱- آرام و بدون استرس روی توالت بنشینید یا سرپا بایستید و پاها را از هم باز کنید.

۲- تامپون را بین انگشت شست و اشاره گرفته و با دست دیگر لابیاها را از هم باز کنید.

۳- سر تامپون را وارد دهانه واژن کرده و بسته به نوع تامپون با نوک انگشت یا اپلیکاتور آن را به درون واژن هل دهید.

۴- بعد از ورود تامپون می توانید اپلیکاتور یا انگشت را خارج کنید.

۵- در انتهای تامپون نخی برای خروج تامپون وجود دارد، نباید این نخ را وارد واژن کنید. نخ باید بیرون از واژن باشد.

در صورتی که بعد از ورود تامپون به واژن آن را حس می کنید و یا درد دارید باید تامپون را خارج کنید. چون ممکن است نحوه استفاده از تامپون اشتباه انجام شده باشد. پس دوباره مراحل بالا را با تامپون دیگر تکرار کنید.

نحوه بیرون کشیدن تامپون

نحوه خارج کردن تامپون قاعدگی کار راحتی است. برای درآوردن تامپون قاعدگی توجه کنید که اگر نخ تامپون خون آلود باشد یعنی تامپون اشباع شده و سریعا باید خارج شود. برای خارج کردن تامپون به روش زیر عمل کنید:

۱- دستها را شسته و بدون استرس روی توالت بنشینید و یا یک پای خود را روی در پوش توالت بگذارید.

۲- نخ تامپون را به آرامی بگیرید و تامپون را به آرامی بیرون بکشید.

۳- اگر تامپون به راحتی خارج نمی شود آنرا به زور خارج نکنید. از دوش واژینال برای مرطوب کردن واژن و خروج راحتتر تامپون استفاده کنید.

۴- تامپون را در کاغذ توالت پیچیده و در سطل زباله بیندازید. هرگز آن را داخل دستشویی نیندازید. چون تامپون می تواند باعث گرفتگی توالت شود.

۵- در پایان، دستان خود را بشویید. سعی کنید موقع بیرون کشیدن تامپون، دستتان کمترین تماس را با تامپون خونی داشته باشد.

نحوه بیرون کشیدن تامپون

زمان تعویض تامپون

بیش از ۴ الی ۸ ساعت نمی توان از تامپون استفاده کرد. استفاده بیش از ۸ ساعت باعث بروز سندرم شوک سمی (TSS) شود که خطرناک است. در صورتی که موقع استفاده از تامپون بهداشتی با علائمی مثل:

  • اسهال یا استفراغ
  • سرگیجه
  • تب
  • بدن درد یا گلو درد
  • احساس ضعف و خستگی

مواجه شدید باید هر چه سریعتر تامپون بهداشتی واژن را خارج کنید و به پزشک یا مراکز درمانی مراجعه نمایید. بهتر است برای جلوگیری از بروز این علائم و TSS از تامپون هایی استفاده کنید که جذب پایینی دارند و هر چند ساعت باید تعویض شوند.

تامپون دخترانه

استفاده از تامپون قاعدگی برای دختران مجرد توصیه نمی شود. زیرا این وسیله برخلاف نوار بهداشتی باید وارد واژن شود. به همین دلیل پرده بکارت آسیب می بیند. در فرهنگ جامعه ما و با توجه به اهمیتی که به سلامت پرده بکارت داده می شود، دختران می توانند از تامپون بعد از ازدواج استفاده کنند.

تامپون قاعدگی و استخر

تامپون استخری درجه جذب بالایی دارد و استخر رفتن در زمان پریودی را برای خانمها ممکن می کند. استفاده از تامپون در استخر برای جلوگیری از عفونت کافی نیست. به خانمها توصیه می شود از شیاف های واژینالی برای جلوگیری از عفونت استفاده کنند.

اگر تامپون را درست در جای خود قرار دهید، آب استخر را جذب نمی کند. حتما بعد از استخر باید تامپون خود را تعویض کنید.

قیمت تامپون قاعدگی

برای خرید تامپون، فاکتورهایی مثل نوع تامپون، اندازه آن، قدرت جذب، برند داخلی یا خارجی، نوسانات قیمت در بازار، تعداد تامپون و … در تعیین قیمت تامپون قاعدگی نقش موثری دارند.

قیمت تامپون قاعدگی

۲۰ نکته ضروری درباره تامپون که هر خانمی باید بداند

۱. بعد از بیرون کشیدن تامپون از برقراری رابطه جنسی در دوران قاعدگی خودداری کنید چون تامپون باعث خشکی واژن شده است و مقاربت تان دردناک خواهد بود.

۲. تامپون نه در رحم گیر می کند و در بدن گم می شود.

۳. در صورتی که موقع درآوردن تامپون بهداشتی واژن نخ آن پاره شد، نگران نباشید. عصبی نشوید. دستها را خوب بشویید و سپس با دو انگشت خود تامپون بهداشتی را از واژن بیرون بکشید.

۴. خارج کردن تامپون دردناک نیست پس نگران چیزی نباشید و آرامش خود را حفظ کنید.

۵. برای راحتتر وارد شدن تامپون می توانید از روغن یا روان کننده در سر اپلیکاتور یا انگشت استفاده کنید.

۶. نوع تامپون را بر اساس حجم خونریزی خود انتخاب کنید.

۷. استفاده از تامپون گلوله ای پنبه ای (تامپون انگشتی) راحتتر از تامپونهایی است که با کمک اپلیکاتور به داخل واژن هل داده می شوند. برای افراد شاغل استفاده از این نوع تامپون راحتتر و سریعتر است.

۸. برای پیدا کردن دهانه واژن به مسیر خروج خون توجه کنید.

۹. موقع دراوردن تامپون باید آن را با همان زاویه ای که وارد واژن کرده اید به بیرون بکشید.

۱۰. اگر برای نحوه استفاده یا بیرون آوردن تامپون یا پیدا کردن دهانه واژن مشکلی دارید، خجالت نکشید و از یک شخص مطمئن و یا یک پزشک در این مورد سوال کنید.

۱۱. از تامپون برای ترشحات واژینالی طبیعی نباید استفاده کنید.

۱۲. قطر دهانه رحم به اندازه سر سوزن است و تامپون از آن رد نمی شود. بنابراین نگران گم شدن تامپون نباشید.

۱۳. موقع انجام حرکات شدید مطمئن باشید تامپون از جای خود خارج نمی شود. زیرا دیواره های واژن، تامپون را در محل خود محکم نگه می دارند. مگر اینکه نخ تامپون را برای خارج کردن آن به آرامی بکشید.

نکاتی درمورد تامپون قاعدگی

۱۴. هرگز از دو تامپون به طور همزمان استفاده نکنید. اگر خونریزی قاعدگی سنگین است باید از تامپون هایی استفاده کنید که قدرت جذب بالایی دارند.

۱۵. بعد از زایمان، تا زمانی که بهبود نیافته اید باید از نوار بهداشتی به جای تامپون استفاده کنید.

۱۶. عفونت های استافیلوکوکی می توانند خطر حمله TTS را بیشتر کنند. این نوع باکتری ها اغلب روی دست زندگی می کنند. پس قبل از دست زدن به تامپون باید دستها را کاملا شست.

۱۷. سوراخ برخی از پرده های بکارت بزرگ هستند و بدون آسیب دیدن به تامپون اجازه ورود می دهند. اگر دوشیزه هستید و اصرار به استفاده از تامپون دارید، بهتر است توسط پزشک متخصص زنان معاینه شوید. اگر سوراخ پرده بکارت باریک باشد با تامپون گذاری پاره خواهد شد.

۱۸. یک راه شناسایی سوراخ واژن، این است که انگشت خود را از مقعد به سمت واژن بکشید. اولین سوراخی که در این مسیر حس کردید، سوراخ واژن است که باید تامپون را وارد آن کنید.

۱۹. اگر نگران درد موقع وارد کردن تامپون هستید، می توانید تامپون دخترانه استفاده کنید که نازکتر هستند.

۲۰. اگر اولین بار است تامپون استفاده می کنید، ممکن است کمی احساس ناراحتی کنید. بهتر است با تامپون های نازک شروع کنید.

امیدواریم این مقاله اطلاعات مفیدی در مورد تامپون قاعدگی در اختیار شما عزیزان گذاشته باشد. اگر سوال یا ابهامی در این مورد داشتید می توانید در بخش نظرات زیر همین مقاله از ما بپرسید. برای دریافت جواب به همین صفحه برگردید.

۴.۵/۵ - (۵۵ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

بدون دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *