خیلی از خانم ها و حتی آقایان درباره رابطه جنسی در دوران قاعدگی یا قبل و بعد آن سوال می کنند. برای پاسخ به ای سوال باید گفت که، افراد می توانند در دوران قاعدگی رابطه جنسی داشته باشند اما می بایست مراقبت های لازم در خصوص عفونت و بارداری را هم مثل قبل در نظر بگیرند. عوامل و شرایط دیگری هم وجود دارند که افراد برای داشتن رابطه جنسی راحت در دوران قاعدگی بهتر است آن ها را رعایت کنند. در این مقاله، به چند سوال متداول درباره داشتن رابطه جنسی در دوران قاعدگی، فواید و خطرات آن پاسخ داده می شود. برای دسترسی آسان به مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
آیا داشتن رابطه جنسی در دوران قاعدگی خطر دارد؟
معمولا خانم ها می پرسند که آیا داشتن رابطه جنسی در دوران قاعدگی مشکلی ندارد؟ باید دانست در این دوران خطر ابتلا به عفونت به اندازه همیشه است و حتی ممکن است بیشتر هم باشد. در هنگام داشتن رابطه جنسی دهانی، مقعدی یا واژینال، یا هرگونه تماس بین اندام های جنسی، حتی در دوران قاعدگی، خطر ابتلا به عفونت وجود دارد.
همچنین غیر از مواردی که فرد از روش های ضد بارداری استفاده می کند، در دوران قاعدگی هم امکان بارداری ناشی از رابطه جنسی وجود دارد. در ادامه، خطرات احتمالی رابطه جنسی در دوران قاعدگی، از جمله عفونت های مقاربتی (STI) و بارداری را بررسی خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید: بزرگترین خرافات درباره قاعدگی
بیشتر خانم ها اطلاعات صحیحی در مورد دوران قاعدگی ندارند و باور های غلط در این مورد زیاد است. از جمله این باور های غلط رابطه جنسی در دوران قاعدگی است. اگر می خواهید سوالاتتان را در این زمینه پاسخ دهید می توانید با خانم دکتر متین ذاکرین جراح و متخصص زنان مشورت نمایید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت مشاوره با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمائید.
خطر ابتلا به عفونت در رابطه جنسی در دوران قاعدگی
عفونت هایی که ممکن است حین رابطه جنسی اتفاق بیافتند دو نوع هستند: عفونت های مقاربتی و مشکلات ناشی از تغییر در بافت طبیعی واژن، مانند عفونت باکتریایی و عفونت های قارچی واژن.
در حالی که عفونت های قارچی می توانند بدون رابطه جنسی هم ایجاد شوند، در دوران قاعدگی به خاطر تغییرات هورمونی، خطر ابتلا به این عفونت ها بالا است. رابطه جنسی واژینال ممکن است باعث پخش شدن عفونت و نیز التهاب کلاهک آلت تناسلی مردانه شود. به این بیماری بالانیت (التهاب کلاهک آلت تناسلی) گفته می شود.
عفونت های مقاربتی شامل موارد زیر است:
- کلامیدیا
- زگیل ناحیه تناسلی
- سوزاک
- هپاتیت B
- تبخال
- اچ ای وی (HIV)
- ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
- مولوسکوم عفونی (زگیل ابکی)
- سیفیلیس
- تریکومونیازیس (عفونت واژن)
- زخم ها و شپش های اطراف ناحیه تناسلی
تنها روش محافظت در برابر بیماری های مقاربتی، استفاده از روش های سد کننده مانند کاندوم ها یا سد های دهانی (صفحه ای مربعی، نازک و انعطاف پذیر که هنگام دریافت رابطه جنسی دهانی روی واژن زن قرار می گیرد) است. این اقدامات حفاظتی تضمین نمی کنند که فرد به عفونت مبتلا نشود، اما در صورت استفاده درست، به طور قابل توجهی خطر ابتلا به عفونت را پایین می آورد.
آیا امکان باردار شدن در دوران قاعدگی وجود دارد؟
امکان باردار شدن در دوران قاعدگی کم است، اما غیر ممکن نیست. چرخه قاعدگی اکثر خانم ها ۲۸ روز است. این چرخه از روز اول خونریزی قاعدگی شروع شده و تا یک روز قبل از شروع خونریزی در ماه بعد ادامه دارد. طول چرخه برای هر فرد متفاوت است، اما معمولا بین ۲۶ تا ۳۲ روز با میانگین ۲۸ روز است.
بین روزهای ۸ تا ۱۹ چرخه قاعدگی، بیشترین احتمال باردار شدن وجود دارد. در این زمان تخمک از تخمدان آزاد شده و به پایین لوله های رحمی، همان جایی که باروری اتفاق می افتد، می رود. اگر تخمک به وسیله اسپرم بارور شود، برای جایگزینی به سمت رحم می رود. اگرچه زمان بندی بسیار مهم است، اما باید چند نکته را در نظر گرفت:
- بعد از تخمک گذاری، تخمک می تواند به مدت ۲۴ ساعت در لوله رحم زن زنده بماند و قابلیت بارور شدن داشته باشد.
- پس از انزال، اسپرم می تواند بین ۳ تا ۵ روز در بدن زن زنده بماند.
بیشتر بخوانید: درمان اختلالات قاعدگی
تغییر در نظم چرخه قاعدگی، تشخیص درست روزهایی را که امکان باروری زن بیشتر است را سخت می کند. نظم چرخه قاعدگی ممکن است تحت تاثیر عوامل زیر باشد:
- شیردهی یا بارداری
- اختلال در اشتها
- کاهش وزن یا ورزش شدید
- تنبلی تخمدان (سندرم تخمدان پلی کیستیک)
- نارسایی زودرس تخمدان
- بیماری التهاب لگن
- فیبروم رحم (توده خوش خیم)
- اندومتریوز
به دلیل این نوسانات، یک زن در هر زمانی ممکن است باردار شود. غیر از زمانی که زن و شوهر برای بچه دار شدن تلاش می کنند، استفاده از داروها یا وسایل ضد بارداری ضروری است؛ حتی اگر زن در دوران قاعدگی باشد.
بیشتر بخوانید: درمان تنبلی تخمدان بدون دارو
آیا داشتن رابطه جنسی در دوران قاعدگی مزایایی دارد؟
رابطه جنسی می تواند تاثیر مثبتی بر سلامت عمومی فرد داشته باشد، اگرچه همه فواید آن از نظر علمی اثبات نشده است.
داشتن رابطه جنسی در دوران قاعدگی فواید احتمالی زیر را دارد:
- دوره های کوتاه تر قاعدگی؛ به دلیل انقباض های رحم در حین رسیدن به ارگاسم
- قاعدگی های سبک تر با درد کمتر
- استرس کمتر
- خواب بهتر
- بهبود سردرد
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- تناسب اندام
آنچه باید در رابطه جنسی در دوران قاعدگی نظر بگیرید
رابطه جنسی در دوران قاعدگی جوانب مثبت و منفی دارد. رابطه جنسی در دوران قاعدگی ممکن است باعث کثیفی شود. با این حال، در صورتی که نگران این موضوع هستید، می توانید کارهایی را که در زیر آمده است را انجام دهید:
- استفاده از حوله برای پوشاندن سطح ملحفه ها یا سطوح دیگر
- انجام رابطه جنسی در حمام
- انجام رابطه جنسی در حالتی که زن به پشت یا به یک طرف خوابیده
- استفاده از کاندوم زنانه یا مردانه
- استفاده از کاپ قاعدگی یکبار مصرف (کاپ هایی که قابلیت استفاده مجدد را دارند، ضخیم تر از کاپ های یکبار مصرف هستند و بهتر است حین رابطه جنسیِ کامل، استفاده نشوند.)
بیشتر بخوانید: همه چیز در مورد رابطه مقعدی و بارداری
سخن آخر
دوره قاعدگی به معنای کنار گذاشتن رابطه جنسی نیست. اما بهتر است به یاد داشته باشید که افراد در دوران قاعدگی نیز ممکن است باردار شده یا به بیماری های مقاربتی مبتلا شوند. به همین دلیل افراد برای جلوگیری از بارداری ناخواسته و ابتلا به عفونت، باید در طول فعالیت جنسی از روش های سد کننده مانند کاندوم یا سد دهانی استفاده کنند.
در نهایت اگر سوالی در مورد رابطه جنسی در دوران قاعدگی دارید می توانید زیر همین مقاله در قسمت کامنت ها مطرح بفرمایید.
ايا در دوران قاعدگي مي توان با استفاده از تامپون رابطه جنسي داشت؟
سلام. نه امکانش نیست. باید تامپون رو قبل از رابطه از واژن خارج کنید.
خانم دکتر استفاده از کاندوم های زنانه مشکلی برای قاعدگی و یا فیبروم ایجاد نمیکنه؟ به طور کلی توصیه میکنید استفاده از fc رو؟؟
سلام نه مشکلی برای قاعدگی یا ابتلا به فیبروم رحمی ایجاد نمیکنه. اگر حساسیت بهش ندارید استفاده از کاندوم مشکلی نداره