زنان تقریبا نیمی از جمعیت جهان را تشکیل می دهند و به طور ماهیانه پریود می شوند. با این وجود همچنان باور های غلط بسیاری در مورد پریود یا قاعدگی ماهیانه وجود دارد. در این مقاله، میخواهیم به تعدادی از شایع ترین تصورات غلط موجود در دنیا درباره پریود یا قاعدگی بپردازیم. جمعیت جهان حدود ۸ میلیارد نفر است که نیمی از این جمعیت یعنی حدود ۴ میلیارد نفر را زنان تشکیل می دهند. تقریبا تمامی این زنان پریود (پریود) را تجربه میکنند. پریود فرایندی است که در آن بافت مخاطی رحم به همراه خون فرو ریخته و از طریق واژن از بدن خارج می شود.
پریود معمولا بین ۳ تا ۷ روز طول میکشد و در اکثر زنان هر بیست و هشت روز یکبار تکرار میشود، البته سیکل پریود یا چرخه قاعدگی در افراد مختلف، متفاوت است. باوجود اینکه نیمی از جمعیت جهان هرماه این تجربه برایشان تکرار می شود، همچنان تصورات غلط بسیاری در ذهن افراد جا خشک کرده است. فرهنگ های زیادی در سراسر دنیا هنوز قاعدگی را زشت و شرم آور میدانند و فکر میکنند این خون “کثیف” و “نجس” است و اصلا خود قاعدگی تبدیل به یک تابو شده است. یکی از مثال هایی که میتوانم بزنم این است که بدانید در بعضی کشورها از جمله کشور نپال زنانی که در دوران قاعدگی به سر می برند را به طور کامل از بقیه افراد جدا می کنند.
در ادامه این مقاله به برخی از رایج ترین شایعات درباره شست و شو در دوران پریود، احتمال بارداری با وجود، همزمانی پریود در زنان، اینکه آیا تامپون خطرناک است و همچنین آیا به تاخیرانداختن پریود عوارض دارد می پردازیم و توضیح می دهیم چرا این شایعات حقیقت ندارند. برای دسترسی سریع تر به بخش های مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
رابطه جنسی در پریود نمی تواند منجر به بارداری شود
یکی از بزرگترین تصورات غلطی که درمورد پریود وجود دارد این است که رابطه جنسی در دوران قاعدگی نمی تواند موجب بارداری شود. این تصور کاملا غلط است، رابطه جنسی بدون محافظت در دوران قاعدگی می تواند منجر به بارداری شود. دوره پریود زمانی است که کمترین شانس بارداری وجود دارد اما با این حال احتمال بارداری صفر نیست و به شدت بستگی به طول چرخه قاعدگی زنان دارد.
اوج احتمال باروری در دوران تخمک گذاری است که معمولا ۱۲ تا ۱۶ روز پیش از شروع پریود بعدی رخ می دهد که در طی تخمک گذاری تخمدان ها تخمک تولید و آزاد می کنند. سیکل عادت ماهانه یا چرخه قاعدگی به طور معمول ۲۸ روز است اما در برخی افراد چرخه قاعدگی ۲۱ روزه است این تفاوت در مدت زمان چرخه قاعدگی بر زمان تخمک گذاری تاثیر میگذارد. علاوه براین، اسپرم میتواند به مدت ۵ و حتی ۷ روز در دستگاه تولید مثل زنان زنده بماند.
بنابراین، رابطه جنسی محافظت نشده در زمان پریود میتواند منجر به باقی ماندن اسپرم در واژن تا زمان مناسب برای لقاح با تخمک و بارداری شود. علاوه بر این، اگر در طی قاعدگی بدون استفاده از کاندوم رابطه جنسی داشته باشید، به دلیل تغییرات هورمونی این دوره ریسک ابتلا به بیماری های جنسی همانند ایدرز یا بیماری های قارچی را افزایش می دهد. در بعضی از موارد، در اثر رابطه جنسی در زمان پریود ممکن است سر آلت جنسی مردان دچار التهابی به نام “بالانیتیس” شود.
بیشتر بخوانید: امکان بارداری با وجود پریود شدن
جلوگیری از عادت ماهانه خطرناک است
دومین باور غلط رایج دیگر این است که استفاده از قرص های ضدبارداری و به تعویق انداختن عادت ماهانه برای مدت طولانی کار پرخطری است. شبکه ملی سلامت زنان در آمریکا اخیرا اعلام کرده به تاخیر انداختن قاعدگی با استفاده از قرص های ضد بارداری بدون خطر است و اکثر متخصصان زنان نیز نظر مشابهی دارند. برخی از محققین حتی معتقد هستند که عادت ماهانه جدا از نقشی که در تولید مثل دارد غیر ضروری است و به مشکلاتش نمی ارزد. “عادت ماهانه پیام آور سلامتی و عدم بارداری است، اما قطعا ضروری نیست.”
بسیاری از افراد در طول عادت ماهانه در انجام فعالیت های روزانه دچار مشکل میشوند. خون ریزی شدید، درد غیرقابل تحمل، سردرد های میگرنی و حالت تهوع مثال هایی از این ناخوشی ها هستند. این افراد که مبتلا به پریود های دردناک (دیسمنوریا) هستند، میتوانند در صورت تمایل با پزشک خود مشورت کرده و به طور موقت یا دائمی از وقوع عادت ماهانه جلوگیری کنند.
رفتن به حمام در زمان پریودی ممنوع است
بعضی ها میگویند حمام کردن و حتی دوش گرفتن در این دوران خطر دارد. دلیلش هم اینست که آب داغ باعث تحریک خون ریزی میشود. یا آب از خونریزی جلوگیری میکند، که هر دو میتواند اثرات بدی روی بدن بگذارد. بروید و بدون نگرانی یک دوش دلچسب بگیرید! قول میدهم حالتان بهتر شود. درست است که آب داغ خون را به جریان می اندازد اما در نظر داشته باشید که همین آب داغ به برطرف شدن گرفتگی های عضلانی شما کمک میکند. خیر، خونریزی با نشستن در وان آب قطع نمیشود اما فشار آب میتواند موقتا از خروج خون از واژن جلوگیری کند. هیچ دلیلی وجود ندارد که شما در دوران قاعدگی خود حمام نکنید. چرا که احساس تمیزی میتواند حال شما را بهتر کند تا راحت تر با این دوران کنار بیایید. بد نیست بدانید خانمهایی که از کاپهای قاعدگی استفاده می کنند راحت تر بهداشت دوران قاعدگی را رعایت می کنند.
درضمن، برای تمیز کردن اندام تناسلی خود بهتر است به جای استفاده از دستمال های مرطوب یا محصولات مشابه از آب و صابون های غیرعطری استفاده کنید. چراکه محصولات مراقبتی ممکن است روی باکتری های مفید موجود در ناحیه تناسلی اثر بدی گذاشته و شرایط را برای عفونت مساعد کنند. تحقیقات نشان داده اند که استفاده از محصولات واژن مانند ژل های ضدعفونی کننده و پاک کننده های واژن می تواند منجر به ابتلا به عفونت های جنسی شود.
به علاوه حمام گرم مزایای زیادی برای سلامتی به همراه دارد. مطالعات نشان داده اند که حمام می تواند موجب کاهش التهاب و کاهش قند خون شود.
بیشتر بخوانید: چگونه در دوران پریود باید حمام کرد
زنانی که با هم زندگی می کنند با هم پریود می شوند
آیا اگر دو نفر زمان زیادی را با یکدیگر بگذرانند، مثلا هم اتاقی یا دوست صمیمی باشند، عادت های ماهانه آنها هم زمان خواهد شد؟
همه ما ممکن است کم و بیش شرایط مشابهی را در مدرسه، محل کار، یا محیط های مشابه تجربه کرده باشیم. آیا هیچ کدام از این ها حقیقت دارد؟
این فرضیه اولین بار سال ۱۹۷۱ در مقاله ی نیچر بیان شد. به گفته این مقاله خانم هایی که در یک فضای مشترک درکنار هم زندگی میکنند، به طور مثال هم اتاقی های خوابگاه ها، همزمان باهم عادت ماهانه میشوند. نویسندگان این مقاله معتقد بودند که این اتفاق به این دلیل می افتد که زنانی که در نزدیکی یکدیگر زندگی می کنند، با همدیگر تبادل فرومون می کنند که نوعی ماده شیمیایی است که در صورت ترشح در فرد یا افراد دیگری همان پاسخهای رفتاری را ایجاد میکند.
اما امروزه از درستی روش های تحقیقی که در سال ۱۹۷۱ انجام شده است مطمئن نیستیم. مطالعات اخیر میگویند محققان در سال ۱۹۷۱ کاستی های زیادی داشته اند و بسیاری از عوامل را تقریبی و با دقت کم سنجیده اند. همچنین در جوامع غربی و دیگر جوامع شواهد و اسناد تجربی اثبات کننده این ادعا به اندازه کافی وجود ندارد. علاوه بر این، مطالعات انجام شده پس از نمونه اولیه نتوانستند نتایج مشابهی را تکرار کنند. مطالعات اخیر نیز رابطه ای میان زمان عادت ماهانه هم اتاقی های یک خوابگاه نشان نداده اند. محققان متوجه شده اند که این داستان شایعه ای بیش نیست و همزمان شدن پریودهای زنان، تنها اتفاقی است و هیچ مبنای علمی ندارد. ما انسان ها همیشه به دنبال داستان های مهیج هستیم و هر چیز اتفاقی را که میبینیم می خواهیم با دلایل توضیح دهیم و تصادفی بودن اتفاقات رو دوست نداریم که بپذیریم.
استفاده از تامپون خطرناک است
بعضی ها فکر میکنند تامپون گذاشتن کار خطرناکی است و به واژن آسیب میرساند. خیلی از افراد فکر می کنند که احتمال دارد تامپون در واژن گم شود. این گفته کاملا غلط است زیرا تامپون جایی برای رفتن ندارد. دهانه رحم در انتهای واژن قرار دارد و ورودی آنقدر باریک است که تامپون هرگز از آن رد نمی شود.
عمق واژن به طور میانگین فقط ۹.۶ سانتی متر است و تامپون نخی دارد تا در آوردنش را آسان کند. بنابراین اگر به فرض تامپون زیادی بالا رفت، میتوانید به راحتی دنبال نخ بگردید و با احتیاط تامپون را بیرون بکشید.
هر زمان با گفته ای روبرو شدید که از درستی آن مطمئن نبودید یا نگرانتان کرد، مسئله را با یک پرستار یا پزشک در میان بگذارید، این افراد میتوانند به شما اطلاعات درست بدهند. در دنیای پزشکی و سلامت جایی برای خرافات و ادعاهای دروغین وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: عمق واژن چقدر است
اگر در مورد پریود و مسائل مرتبط با آن سوالی دارید می توانید زیر همین مقاله در بخش نظرات، سوال خود را مطرح کنید.
سلام من اگه موقع پریود برم حموم کلا پریودم قطع و دچار لکه بینی میشم چیکار کنم؟ قبل پریودم دچار نفخ شدید میشم لطفا راه حل بدید ممنونم
سلام تو مقاله توضیح دادم که چرا خونریزی پریود بعد از حمام کم میشه. نفخ هم از علائم پریود هست و اگر با عرق نعنا درمان نمیشید بهتره به دکتر گوارش مراجعه کنید و دارو بگیرید. البته این نفخ در برخی خانمها پیش میاد و خیلی نگران کننده نیست. اما میشه با داروهای مختلف به تجویز پزشک گوارش کنترلش کرد.
سلام خانوم دکتر من روز سوم پریودیم رابطه داشتم و اینکه همون موقع قرص ارژانسی مصرف کردم پریودیم پنج روزس ولی الان بعد پنج روز لک های قهوه ای دارم الان مشکل من چیخ
سلام. احتمال بارداری در دوران پریود بسیار پایینه. مخصوصا در روزهای اول. شما که قرص اورژانسی هم مصرف کردید و حاملگی تقریبا منتفیه. لکه بینی میتونه بخاطر خونهایی باشه که حالا بدلیل رابطه به دیواره واژن چسبیدن و حالا کم کم به صورت اکسید شده و قهوه ای رنگ خارج میشن. مساله نگران کننده ای نیست.
سلام خسته نباشد اینکه در دو ماه متوالی تاریخ پریود به اندازه یک هفته جا به جا بشه ایا طبیعیه یا باید به پزشک مراجعه کنم؟
سلام. قاعدگی نامنظم یه فرمول داره. فاصله بین روزهای شروع پریود نباید کمتر از ۲۱ روز و بیشتر از ۳۵ روز بشه و البته فاصله بین شروع دوقاعدگی نباید در دوماه متوالی بیشتر از هفت روز باشه. یعنی چرخه قاعدگی دو ماه متوالی نباید بیشتر از هفت روز اختلاف داشته باشند. با این تفاسیر چون شما روی مرز این ۷ روز قرار دارید بهتره صبر کنید و در صورتیکه در ماه بعد این اختلال تکرار شد به پزشک مراجعه کنید تا بررسی کاملتری صورت بگیره.
سلام و وقت بخیر خانم دکتر لطفا درباره کاپ قاعدگی نظرتون رو بفرمایین.من خیلی دودل هستم برای خریدش.ممنون میشم
سلام. خود کاپ قاعدگی مورد تائید هست و مشکلی نداره و اتفاقا توسط مجامع پزشکی زنان توصیه هم میشه. تنها اینکه اگر قصد خرید دارید بهتره یه مارک خوب و خارجی تهیه کنید که ایجاد حساسیت نکنه. نظافت کاپ رو رعایت کنید و برای قرار دادن اون دقت کنید که یه وقت باعث خراشیدگی در دیواره واژن نشه.
سلام خانوم دکتر ممنون بابت مطالب خوبتون بنده در اردیبهشت ماه رابطه بدون دخول داشتم بعد از ان دیگه رابطه ایی نداشتم در همان اردیبهشت در روز ۲۹ ام چرخه ام پریود شدم و ۶ روز بود ماه بعد در روز ۳۰ ام هم پریود شدم و ۶ روزه بازم و با همون حجم خون قبلی و ذره ایی کم نشد ایا احتمال داره هنوز باردار باشم؟
خیلی از منابع مختلف خوندم گفته بودن همچین چیزی امکان نداره اما پس پرا یکسری افراد میگن باردار بود و پریود میشدن؟
راستی اینم بگم خانوم دکتر من سنم کم هست و در روستا زندگی میکنم و امکانش ندارم برم شهر ازمایش بدم اما دو ماهه سر زمان پریود میشم
خانوم دکتر میشه لطفا جواب بدید که ایا خون ریزی بارداری میتونه شبیه قاعدگی منظم و با حجم خون زیاد و با رنگ قرمز تیره و قهوه ایی باشه؟
سلامم وقت بخیر بنده یک رابطخ محافظت نشده بدون دخول در اول اریبهشت داشتم بعد اون رابطه ایی نداشتم اخر اردیبهشت ماه در وقت مقررروز بیست هشتم ۶ روز پریود شدم و پریود با خون ریزی نسبتا طبیعی بود با خون تیره به طوری که روزی ۴ پد عوض میکردم (دوره هام بین ۲۸ تا ۳۰ روزه) این ماه خرداد بجای اینکه در روز ۲۸ بشم در روز ۳۰ شدم و ۷ روز پریود داشتم این هم مثل قبلی پرخون بودش و خون تیره و عادی و قهوه ایی بود ایا امکان داره باردار باشم؟