استروژن هورمون بسیار مهمی هم در زنان و هم در مردان است. میزان بالای استروژن می تواند موجب علائم مختلفی شود و ریسک ابتلا به بیماری های مختلفی را افزایش دهد.
در این مقاله، ما درباره افزایش استروژن در زنان، علائم بالا بودن استروژن، درمان بالا بودن استروژن در زنان، عوارض استروژن بالا و روش های طبیعی کاهش استروژن صحبت می کنیم. جهت دسترسی سریع به بخشهای مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید. کافی است روی سرفصل موردنظر کلیک کنید.
استروژن چیست؟
هنگامی که هورمون های بدن شما تنظیم باشند، بدن شما به درستی کار می کند اما هنگامی که توازن هورمون ها به هم بخورد، ممکن است دچار مشکلاتی شوید.
استروژن با عنوان هورمون زنانه شناخته می شود و تستسرون با عنوان هورمون مردانه شناخته می شود. اگرچه هر هورمون با جنسیت خاص خود شناخته می شود، هر دو هرمون هم در مردان و هم در زنان یافت می شوند. به طور میانگین زنان استروژن بالاتر و مردان تستسترون بالاتری دارند.
در زنان، استروژن موجب آغاز تکامل جنسی می شود. استروژن همراه با هورمون پروژسترون موجب تنظیم چرخه قاعدگی زنان می شوند که بر کل دستگاه تولید مثل آنها تاثیرگذار است. در زنان یائسه نشده، میزان استروژن و پروژسترون در طی مراحل مختلف چرخه قاعدگی تغییر می کنند.
علائم بالا بودن استروژن در زنان
هنگامی که میزان هورمون های استروژن و تستسترون در بدن زنان در تعادل نباشند، ممکن است زنان دچار علائم زیر شوند:
- نفخ
- ورم و حساسیت پستان ها
- برآمدگی های فیبروکیستیک در پستان ها
- کاهش میل جنسی در زنان
- بی نظمی پریود (آیا پریود نامنظم خطرناک است)
- افزایش علائم سندروم پیش قاعدگی یا PMS
- تغییر حالات روحی
- سردرد
- اضطراب و حملات پانیک
- افزایش وزن
- ریزش مو
- سرد بودن دست ها و پاها
- خواب آلودگی یا خستگی
- دشواری در خوابیدن
- مشکلات حافظه
- افسردگی
- فیبروم رحمی
تشخیص علت بالا بودن استروژن اولین و مهم ترین قدم در درمان بیماری است. این کار نیاز به یک جلسه معاینه دقیق و تخصصی دارد. شما می توانید ضمن مراجعه به خانم دکتر متین ذاکرین در طی یک جلسه، به طور کامل معاینه شوید. در این جلسه خانم دکتر تمامی سوالات شما را پاسخ می دهند و با استفاده از روش های تشخیصی متفاوت، بهترین روش درمانی را برای شما انتخاب می کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت معاینه با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمائید.
عوارض و مشکلات ناشی از استروژن بالا
افزایش بیش از حد استروژن می تواند ریسک ابتلا به مشکلات سلامتی زیادی شامل موارد زیر را افزایش دهد:
- بیماری تیروئید
- لخته شدن خون
- حمله قلبی
- سکته مغزی
- سرطان سینه
- سرطان تخمدان
بیشتر بخوانید: آیا سرطان تخمدان کشنده است
دلایل افزایش میزان استروژن
افزایش میزان استروژن ممکن است به طور طبیعی رخ دهد اما بالا بودن استروژن ممکن است همچنین ناشی از مصرف داروهای خاصی باشد. داروهایی که می توانند میزان استروژن را افزایش دهند:
- هورمون درمانی برای زنان یائسه
- روش های ضدبارداری هورمونی
- برخی آنتی بیوتیک ها
- برخی داروهای گیاهی مانند رازیانه
- فنوتیازین که برای درمان اختلالات روانی به کار می رود.
استروژن بالا همچنین ممکن است ارثی باشد. مشکلات دیگری نیز موجب افزایش استروژن در بدن می شوند:
- چاقی
- تومورهای تخمدان
- بیماری کبدی
تشخیص استروژن بالا و میزان نرمال آن
میزان استروژن در میان افراد بر حسب سن و جنسیت متفاوت است. این مقادیر در طی چرخه قاعدگی نیز کم و زیاد می شوند. پزشک میزان استروژن را با استفاده از آزمایش خون بررسی می کند. سه نوع استروژن در خون وجود دارد:
- استرادیول
- استریول
- استرون
استرادیول شکل اصلی استروژن است. زنانی که باردار نیستند میزان بسیار کمی استریول دارند.
میزان طبیعی استرادیول در زنان بر حسب پیکو گرم در هر میلی لیتر خون در ادامه آورده شده است:
- کودکان و نوجوانان تا pg/ml 350
- زنان بالغ pg/ml 15-350
- زنان یائسه کمتر از pg/ml 10
میزان استرون طبیعی در زنان به صورت زیر است:
- کودکان و نوجوانان تا pg/ml 200
- زنان بالغ pg/ml 17-200
- زنان یائسه pg/ml 7-40
درمان بالا بودن استروژن در زنان
برای درمان استروژن بالا، پزشک ممکن است داروهایی را تجویز کند، یا جراحی را توصیه کند و یا رژیم غذایی خاصی را برایتان تجویز کند که در ادامه به هر کدام از این گزینه ها می پردازیم:
دارو برای درمان استروژن بالا
اگر دچار افزایش استروژن در اثر هورمون درمانی شده باشید، پزشک ممکن است برنامه هورمون درمانی شما را تغییر دهد. این کار به حفظ تعادل هورمونی بدن شما کمک می کند.
اگر دچار سرطانی مانند سرطان سینه یا تخمدان شده باشید که به میزان استروژن حساس است. استروژن بالا می تواند موجب بدتر شدن سرطان شود. پزشک ممکن است دارویی را برای نرسیدن استروژن به سلول های سرطانی تجویز کند که از این دسته داروها برای مثال می توان به تاموکسیفن اشاره کرد.
همچنین پزشک ممکن است از نوع داروهای بازدارنده آروماتاز تجویز کند. این نوع داروها موجب توقف آنزیم آروماتاز می شوند که آندروژن را به استروژن تبدیل می کند. در موارد دیگر، ممکن است دارویی تجویز شود که مانع تولید استروژن توسط تخمدان ها می شود.
چنانچه شما هم دچار عدم تعادل هورمونی هستید، می توانید جهت دریافت خدمات تخصصی درمانی به خانم دکتر ذاکرین جراح و متخصص زنان مراجعه کنید. شما می توانید در صورت نیاز برای دریافت وقت ویزیت با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمایید.
جراحی برای درمان استروژن بالا
اگر فرد دچار استروژن بالا مبتلا به سرطانی باشد که به استروژن حساس است، پزشک ممکن است اوفورکتومی را توصیه کند. جراحی اوفورکتومی در واقع همان جراحی برداشتن تخمدان ها است. از آنجایی که تخمدان ها تولید کننده استروژن در بدن هستند، برداشتن تخمدان ها موجب کاهش استروژن می شود که البته برداشتن تخمدان ها موجب شروع یائسگی می شود.
در صورتی که در خطر ابتلا به سرطان تخمدان یا سرطان سینه باشید، پزشک به شما افورکتومی را پیشنهاد می کند. در صورتی که یکی از موارد زیر در مورد شما صادق باشد، در خطر ابتلا به سرطان سینه یا سرطان تخمدان هستید:
- سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان تخمدان یا سرطان سینه
- مثبت بودن آزمایش جهش ژنتیکی در ژن های BRCA1 یا BRCA2
- مثبت بودن جهش ژنتیکی خاصی در ژن های مرتبط با ریسک ابتلا به سرطان
برداشتن تخمدان ریسک ابتلا به سرطان سینه را به میزان ۵۰ درصد کاهش می دهد. پزشک ممکن است همچنین از رادیوتراپی برای غیرفعال سازی تخمدان ها استفاده کند.
رژیم غذایی برای درمان استروژن بالا
خوردن غذاهای خاصی می تواند میزان استروژن بدن را کاهش دهد که شامل موارد زیر هستند:
- سبزیجات از جمله کلم، گل کلم و کلم بروکلی
- قارچ
- انگور سیاه
- تخم کتان
- غلات سبوس دار
کاهش وزن نیز می توان موجب کاهش استروژن در افراد چاق شود. زیرا سلول های چربی موجب تولید استروژن اضافی می شوند.
اگر دچار علائم غیر طبیعی شبیه به علائم عدم تعادل استروژن هستید، بهتر است به خانم دکتر متین ذاکرین جراح و متخصص زنان مراجعه کنید. خانم دکتر می توانند به شما کمک کنند که متوجه شوید آیا این علائم ناشی از استروژن بالا هستند یا خیر. درمان استروژن بالا و هر عاملی که موجب آن شده است بسیار مهم می باشد. درمان می تواند علائم شما را کاهش دهد و ریسک ابتلای شما به دیگر بیماری های ناشی از استروژن بالا را کم کند.
همچنین اگر سوالی درباره این مقاله و عوارض استروژن بالا دارید می توانید آن را در قسمت نظرات زیر همین مقاله بپرسید.
سلام. ببخشید من توی پانزده سالگی به علت جراحی کیست تخمدان یکی از تخمدانهامو برداشتن.از اون موقع تا حالا ریزش شدید مو دارم.الان سی و دو ساله ام.آیا ممکنه ریزش موهام به خاطر کمبود استروژن باشه؟
سلام عزیزم بهتره به دکتر غدد مراجعه کنی تا بررسی هورمونی بشی و برای موهاتم به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کن.
سلام خانوم دکتر من چند باری رفتم دکتر به علت دردی که در زیر بغلم و روی سینه هام احساس می کردم ، چون گاهی به شدت تیر میکشه ، سونوگرافی همش بهم گفته کیست هست . ایا این کیست ها میتونخه خطرناک بشه آیا درمانی براش هست؟ من خیلی ناراحتم چون هنوز دو ماهه عروسی کردیم میخوام سالیان سال زندگی کنم
سلام. اگه گفتن کیست که نگران نباش
سلام دکتر من در هرماه چندروز قبل از پریودی به شدت گوش درد میگیرم که باهاش سردرد هم دارم، میخاستم بپرسم مشکل چی میتونه باشه؟ اگر راه حلی هست ممنونم؟
سلام به متخصص نورولوژی (مغز و اعصاب) مراجعه کنید.
سلام خانم دکتر وقت بخیر من ۲۸ سالمه و ۱۰ سال که تیروئیید دارم و لیووتیروکسین مصرف میکنم.مشکل من بی نظمی پریود که تو این ۱۰ سال داشتم و گاهی منظم گاهی بی نظم به نظر شما ممکن از استروژن باشه؟چون همه نوع ازمایش و سونو رفتم دارو خوردم اما فایده نداره برای بچه دارشدن نگرانم
سلام بهتره هورمون هات منظم بشه
سلام خانم دكتر لطفا به سوالات مقاله ي بوي بد واژن هم جواب دهيد تشكر
سلام حتما.
سلام ، گیاهانی مثل رازیانه ،ویتاگنوس تخم کتان ،بلک کوهوش،تخم هویج و…جزو گیاهان فیتو استروژن هستند یعنی تنظیم کننده استروژن بدن هستند وعملکرد استروژن اضافی را اصلاح کرده وپایین می آورند ودر درمان بیماریها ومشکلات زنان به خوبی می توان از آنها استفاده کرد
سلام و ممنون از وبسایت خوبتون من ۲۷ سالمه و از کودکی حدود ۵ سالگی به خودارضایی اعتیاد داشتم و البته دوره ای بود و دوره ای برطرف میشد. اما عوارض بسیار شدیدی برای من ایجاد کرد. من حدود ۵-۶ سال پیش یک سال زندگی جنسی غیرفعال داشتم تا اینکه میکروکیستیک سینه دچار شدم و درد و تورم بسیار شدید شد. بعد از اون زندگی جنسیم بصورت نرمال فعال شد و میانگین هفته ای دوبار رابطه داشتم. اما با اینکه یکسری از عوارض خودارضایی از بین رفته اما همچنان یک سری عوارض برام مونده و بعد از ارگاسم ۲ تا ۷ روز حالم بد میشه. مثلا دست و پام عرق میکنه و سرد میشه، سرم درد میگیره، حافظهم ضعیف میشه، اضطراب اجتماعی پیدا میکنم و علایمی از این دست. خواستم بدونم علتش چیه؟ و آیا راه درمانی هست؟ چون رابطه جنسی برام عذاب آور شده تا لذت بخش.
سلام خودارضایی هرگز عوارضی که شما بهش اشاره کردید رو از نظر جسمی ایجاد نمیکنه مشکل شما بیشتر احتمالا آثار روانی خوارضایی هست که به دلیل عذاب وجدان در شما ایجاد میشن. توصیه ام به شما مراجعه به مشاور و روانشناس حاذق در این زمینه هست تا به شما کمک کنند.