آیا پریود نامنظم خطرناک است؟

خطرات-پریود-نامنظم

مدت طبیعی چرخه قاعدگی زنان ۲۸ روز است اما این مدت زمان در میان افراد مختلف با همدیگر فرق دارد. قاعدگی نامنظم هنگامی رخ می دهد که مدت چرخه قاعدگی بیشتر از ۳۵ روز باشد یا اگر هر چند ماه یکبار مدت چرخه قاعدگی تغییر کند.
پریود به زمانی در چرخه قاعدگی گفته می شود که اندومتر که در واقع بافت پوششی رحم است، فرو می ریزد و به صورت خون ریزی از بدن خارج می شود. پریود معمولا در طی دوران بلوغ در دختران ۱۰ تا ۱۶ ساله آغاز می شود و تا زمان یائسگی در بین زنان ۴۵ تا ۵۵ ساله ادامه دارد. پریودهای نامنظم که همچنین الیگومنوره نامیده می شود، علت های متفاوتی ممکن است داشته باشد که در ادامه به آن می پردازیم.
درمان پریودهای نامنظم در طی دوران بلوغ یا در نزدیکی یائسگی لازم نیست اما اگر پریودهای نامنظم در طی سال های باروری زنان رخ دهد، بهتر به پزشک برای بررسی علل و درمان مراجعه کنند. در این مقاله به بررسی علائم پریود نامنظم، علل و درمان آن می پردازیم و همچنین توضیح می دهیم که در چه مواردی پریود نامنظم می تواند خظرناک باشد. جهت دسترسی سریعتر به بخشهای مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

علائم پریود نامنظم

چرخه قاعدگی معمولا ۲۸ روز طول می کشد اما می تواند از ۲۴ تا ۳۵ روز متغیر باشد. اکثر زنان در هر سال، ۱۱ تا ۱۳ پریود دارند. خونریزی معمولا ۵ روز طول می کشد اما می تواند بین ۲ تا ۷ روز متغیر باشد.

هنگامی که قاعدگی در دوران بلوغ شروع می شود، معمولا تثبیت یک چرخه منظم ۲ سال طول می کشد. چرخه قاعدگی اکثر زنان منظم است و مدت زمان بین هر پریود نیز مشابه است.

با این وجود، در برخی از زنان، زمان بین پریود ها و میزان خونی که هر بار از بدن خارج می شود، می تواند به طور قابل ملاحظه ای متغیر باشد که به این حالت پریود یا قاعدگی نامنظم گفته می شود.

علامت اصلی پریود نامنظم این مورد است که چرخه قاعدگی بیشتر از ۳۵ روز طول بکشد یا طول مدت آن متفاوت باشد. اگر تغییراتی در شدت خونریزی وجود داشت یا لخته های خونی با قطر بزرگتر از ۲.۵ سانتی متر دیده شود، این حالت نیز قاعدگی نامنظم تلقی می شود.

علائم پریود نامنظم

بیشتر بخوانید: رنگ خون قاعدگی و تفسیر آن

علل پریود نامنظم

برخی عوامل احتمال ابتلا به قاعدگی نامنظم را افزایش می دهند که اکثر آنها با تولید هورمون های بدن زنان مرتبط هستند. دو هورمونی که بر قاعدگی تاثیر می گذارند، استروژن و پروژسترون هستند که مسئول تنظیم چرخه قاعدگی می باشند. در ادامه این بحث به بررسی تک تک علل ایجاد کننده بی نظمی قاعدگی می پردازیم:

چنانچه شما هم دچار مشکل بی نظمی پریود رنج هستید، می توانید برای درمان آن به خانم دکتر ذاکرین مراجعه کنید. با مراجعه به خانم دکتر ذاکرین و انجام معاینات دقیق، می توانید مشکل خود را بهبود ببخشید. جهت دریافت وقت ویزیت با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمائید.

عدم توازن هورمون ها

تغییراتی در زندگی که بر توازن هورمونی بدن زنان تاثیر می گذارند شامل بلوغ، یائسگی، بارداری، زایمان و شیردهی هستند.

در طی بلوغ، بدن دستخوش تغییرات زیادی می شود که چند سال طول می کشد تا استروژن و پروژسترون به تعادل برسند. در این دوره پریودهای نامنظم رایج هستند.

پیش از یائسگی، زنان اغلب پریودهای نامنظم دارند و میزان خونریزی میتواند متفاوت باشد. یائسگی هنگامی رخ می دهد که ۱۲ ماه از آخرین پریود فرد گذشته باشد. پس از یائسگی زنان دیگر پریود نمی شوند.

در طی بارداری، خونریزی قاعدگی متوقف می شوند و اغلب زنان در حین شیردهی نیز پریود نمی شوند. (از اولین قاعدگی بعد از زایمان چه می دانید)

روش های ضد بارداری نیز می توانند موجب پریود نامنظم شوند. برای مثال IUD موجب افزایش خونریزی قاعدگی می شود در حالی که قرص های ضدبارداری موجب لکه بینی بین دو پریود می شوند.

هنگامی که فردی برای اولین بار از قرص ضدبارداری استفاده می کند، خونریزی های پریودش معمولا کوتاهتر و کمتر از حالت طبیعی است که معمولا پس از چند ماه این مشکل از بین می رود.

داروها

برخی داروهای ضد التهاب، داروهای ضد انعقاد خون یا داروهای هورمونی می توانند بر خونریزی قاعدگی تاثیر بگذارند.

سندروم تنبلی تخمدان

بیماری تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک بیماری است که در آن تعدادی کیست کوچک در تخمدان ها دیده می شود. زنان مبتلا به بیماری تنبلی تخمدان تخمک گذاری ندارد و هر ماه تخمک آزاد نمی کنند. علائم این بیماری شامل پریودهای نامنظم یا عدم وقع پریود، چاقی، جوش و رشد موهای زائد است.

زنان مبتلا به بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک معمولا مقادیر زیادی هورمون مردانه یعنی آندروژن یا تستوسترون دارند.

تنبلی تخمدان

مقاله مرتبط: علت کم شدن خون قاعدگی و درمان آن

در صورتیکه احیانا دچار تنبلی تخمدان شده اید یا احتمال ابتلا به آن را می دهید، می توانید با مراجعه به خانم دکتر ذاکرین (متخصص و جراح زنان) جهت تشخیص قطعی اقدام کنید. تشخیص تنبلی تخمدان نیازمند دقت و حساسیت بالایی و همراه با دشواری است. جهت دریافت نوبت و وقت معاینه با شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمایید.

اختلال تیروئید

اختلال تیروئید می تواند موجب پریودهای نامنظم شوند. غده تیروئید هورمون هایی را تولید می کند که بر متابولیسم بدن تاثیر می گذارند.

سرطان

سرطان دهانه رحم یا سرطان رحم (آندومتر) می توانند در مواردی موجب خونریزی بین دو پریود یا در حین یا بعد از رابطه جنسی منجر به خونریزی و لکه بینی شوند.

اندومتریوز

آندومتریوز بیماری است که در آن سلول هایی که به طور طبیعی در رحم یافت می شوند و سلول های اندومتریال نام دارند، بیرون از رحم شروع به رشد می کنند. در واقع بافت پوششی یا مخاط رحم بیرون از رحم یافت می شود.

سلول های اندومتر، سلول هایی هستند که هر ماه در طی قاعدگی فرو می ریزند و همراه با خون از بدن خارج می شوند، بنابراین بیماری اندومتریوز بیشتر در زنان در سنین باروری رخ می دهد.

رشد سلولی اندومتریوز سرطانی نیست و ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد اما می تواند دردناک باشد و منجر به مشکلات دیگری شود. اگر خونریزی ناشی از اندومتریوز در بافت احاطه کننده آن گیر بیفتد، می توانند موجب تخریب بافت، ایجاد درد شدید، پریودهای نامنظم و ناباروری شود.

بیماری التهاب لگن

بیماری التهاب لگن نوعی عفونت دستگاه باروری و تناسلی زنان است و اکثرا ناشی از ابتلا به بیماری های مقاربت جنسی است. اگر این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، با آنتی بیوتیک قابل درمان است اما اگر گسترش پیدا کند می تواند موجب آسیب به لوله های فالوپ و رحم شود که منجر به درد طولانی مدت و مزمن می شود. بیماری التهاب لگن علائم زیادی دارد که از جمله می توان به خونریزی شدید قاعدگی، لکه بینی بین دو پریود و لکه بینی و خونریزی بعد از رابطه جنسی اشاره کرد.

پولیپ ها و فیبروم ها

توده های خوش خیمی که از بافت اندومتر به وجود آمده اند، پولیپ رحم نامیده می شوند و اگر توده ها از بافت عضله به وجود آمده باشند، فیبروم نامیده می شوند. این توده ها نیز می توانند موجب خونریزی شدید و طولانی مدت در دوران قاعدگی شوند.

بیشتر بخوانید: علت دردهای پریود و روشهای کاهش آن

فیبروم رحمی

دیگر چیزهایی که می توانند موجب بی نظمی پریود شوند شامل موارد زیر هستند:

  • کاهش زیاد وزن
  • افزایش زیاد وزن
  • استرس زیاد: به یاد داشته باشید که استرس از دلایل طولانی شدن قاعدگی نیز می باشد.
  • اختلالات خوردن مانند انورکسیا (کم خوری عصبی) یا بولیمیا (پرخوری عصبی)
  • ورزش سنگین و طولانی مدت مانند دوی ماراتن

درمان پریود نامنظم

درمان بی نظمی پریود در صورت لزوم بستگی به علل ایجاد کننده بی نظمی پریود دارد که در ادامه به بررسی این موارد می پردازیم:

بلوغ و یائسگی: پریودهای نامنظمی که در طی بلوغ یا در زمان پیش از یائسگی رخ می دهند، معمولا نیازی به درمان ندارند.

روش های ضد بارداری: اگر بی نظمی پریود ناشی از روش ضد بارداری انتخابی باشد و برای چند ماه ادامه دار است، باید به پزشک مراجعه کرد تا روش ضد بارداری دیگری انتخاب شود.

سندرم تخمدان پلی کیستیک: برای درمان این بیماری حتما باید به پزشک مراجعه کرد و دارو دریافت کرد. سندرم تخمدان پلی کیستیک به غیر از ناباروری می تواند موجب دیابت و بیماری های قلبی نیز شود.

دانستنی ها: با این رژیم غذایی تنبلی تخمدان را درمان کنید

اضافه وزن و چاقی: کاهش وزن می تواند به تثبیت و منظم شدن پریود کمک کند. وزن کمتر بدین معنی است که بدن نیاز به تولید انسولین زیاد ندارد که موجب کاهش تستوسترون و افزایش احتمال تخمک گذاری می شود.

مشکلات تیروئید: برای درمان مشکلات تیروئیدی حتما باید به پزشک مراجعه کرد و درمان مناسب را که می تواند شامل دارو، ید رادیواکتیو یا جراحی باشد را دریافت کرد.

اختلالات خوردن و استرس: روان درمانی و مراجعه به روانپزشک می تواند به درمان منظم شدن قاعدگی کمک کند. همچنین تکنیک های ریلکسیشن و مدیریت استرس می توانند کمک کننده باشند.

نکته نهایی درباره خطرات پریود نامنظم

بی نظمی پریود با این که در میان زنان ممکن است رواج داشته باشد اما حتما باید در پی درمان آن بود زیرا ممکن است ناشی از مشکلات تیروئیدی یا هورمونی باشد که می توانند تاثیر زیادی بر سلامت زنان و همچنین قدرت باروری آنها داشته باشد. همچنین مهم است که حداقل هر سه یا چهار ماه یکبار پریود شوید تا بافت پوششی رحم بیش از حد ضخیم نشود زیرا میتواند منجر به هایپرپلازی رحم شود که احتمال ابتلا به سرطان رحم را افزایش می دهد. پس بی نظمی پریود را جدی بگیرید و در اسرع وقت به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: درمان اختلالات قاعدگی

چنانچه شما هم به بی نظمی پریود مبتلا هستید، می توانید به خانم دکتر متین ذاکرین جراح و متخصص زنان مراجعه کنید. مهمترین نکته در درمان بی نظمی پریود تشخیص علت آن است. خانم دکتر ذاکرین در جلسه اول شما را به دقت معاینه کرده و در صورت لزوم آزمایشاتی را برای شما تجویز می کنند و بر اساس اطلاعات بالینی به دست آمده بهترین گزینه درمانی را برای شما انتخاب می کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا دریافت نوبت ویزیت با شماره تلفن ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ تماس حاصل فرمایید.

اگر در مورد این مقاله سوال یا ابهامی دارید در بخش کامنتهای زیر همین مقاله با ما در میان بگذارید.

۴.۷/۵ - (۵۲ امتیاز)
دکتر ذاکرین متخصص زنان

خانم دکتر متین ذاکرین (جراح و متخصص زنان) فارغ التحصیل رشته تخصص زنان و زایمان و دارای بورد تخصصی در این رشته هستند. خانم دکتر ذاکرین بیش از ده سال است که در زمینه ارائه خدمات درمانی و زیبایی به بانوان فعالیت دارند و به جرات می توان گفت یکی از پزشکان پیشرو در فیلد عملهای زیبایی، ترمیمی و درمان اختلالات کف لگن در کشور هستند. حضور در کنفرانسهای بین المللی (بعنوان سخنران) و برگزاری ورکشاپهای آموزشی برای دیگر متخصصین زنان در تهران را می توان گوشه ای از رزومه کاری و حرفه ای دکتر ذاکرین به شمار آورد.

۲۵ دیدگاه ها
  • دکتر من برای اولین بار قرص ضد بارداری خوردم ۷روز مونده به پریودیم که پریود نشم چون سفر میخواستم برم الان ۲روزه تموم شده ،اصولا چندروز بعد قرص باید پرید بشم؟؟

  • سلام ،خسته نباشید . من ۸ ماه پریود میشم و میخواستم برم‌سفر زیارتی ، اگر بخوام قرص ال دی بخورم از چندم باید شروع کنم ؟ باتشکر

  • سلام خسته نباشید. من لیپ رحم انجام دادم و بلد از این عمل پریودم نامنظم شده. البته قبلشم دیر میشدم ولی تاریخاش درست بود. ولی بعد عمل یه هفته قبل پریود مقداری لکه میبینم قطع میشه تا پریود. میشه لطفا راهنماییم کنید

  • سلام وقتتون بخیر من پریودی منظمی دارم ۲۴ با ۲۵ روزی به بار این ماه اقدام به بارداری کردم و سیکلم شد ۱۷ روزه خیلی نگرانم مشکل خاصی دارم؟؟

  • سلام خانم دکتر وقت بخیر.ببخشید من پریودی هام منظم بود حتی ساعت دقیق داشت.اما چند ماهه نامنظم شده.آزمایش و سونوگرافی هم انجام دادم هیچ مشکلی نبوده اما خیلی نگرانم

  • سلام خانم دکتر شبتون بخیر،من ۲۰سالمه و مجرد هستم.از زمانی که مدرسه میرفتم تا الان همیشه در زمان پریودیم در قسمت واژینال درد زیادی دارم ودر لبه های واژینالم حسی شبیه کشیده شدن و دارم و البته دیگه به این درد عادت کردم.خواستم بدونم طبیعیه یا ممکنه خطرناک باشه؟؟؟؟ممنون

  • سلام خسته نباشید خیلی عالیه پیجتون .. ممنون ببخشید سوال داشتم خانم دکتر خوردن قرص مسکن برای رفع درد پریودی مشکلی ایجاد نمیکنه؟؟

  • سلام خسته نباشید من پریودام نامنظم هستش و الان ۲ ماه هس که پریود نشدم سونو هم دادم هیچی نبود دلیلش چی میتونه باشه ؟

  • سلام خانم دکتر من ۲۹ سالمه مجرد هستم همیشه پریودیم منظم بود اما الان بعد از یک هفته از تمام شدن پریودیم دوباره پریود شدم الان یک روزه اما شدید نیست در حدی نیست که نوار بهداشتی لازم داشته باشه. اما نگرانم کرده می خواستم بدونم دلیلش چیه مشکله خاصی هست؟

  • سلام من ۲۰سالمه یک سال پیش حامله شدم ولی شوهرم بچه دوست نداشت کورتاژ کردم چندماهی ازکورتاژم میگذره پریودم نامنظم شده یه ماه پریود نشدم رفتم دکتر برام امپول نوشت بعد پریود شدم دوباره الان این ماهم نشدم میخواستم بدونم پریودم نامنطمه بخوام دوباره باردار شدم مشکلی برام پیش نمیاره میترسم بخاطر نامنظم بودن پریودم هیچوقت باردار نشم

    • سلام. معمولا بعد از کورتاژ تا شش ماه عوارض این کار باقی می مونه و مشکلات مختلفی مثل لکه بینی یا اختلالات قاعدگی وجود داره. بعد از چهار الی شش ماه دیگه نباید مشکلی باشه و در همین طول شش ماه هم موردی بود به پزشک مراجعه کنید.

  • سلام من ۲۳سالمه و پریود نامنظم دارم یعنی یه چند ماه درسته ولی ۱ماه نمیشم دوباره ماه بعد از تاریخ جدیدی شروع ب پریود شدن میکنم.این خطرناک آیا؟

    • سلام اگر از لحاظ آزمایشات هورمونی سالم هستین و از نظر سونوگرافی رحم و لگن نیز چکاپ شده اید، نه نگران کننده نیست اما بهتر است با یک پزشک به طور مستقیم در این رابطه مشورت کنید.

    • سلام دلیل این مسئله تکمیل نشدن دوره بلوغ هست. بعد از اتمام دوره بلوغ دوره پریود منظم میشه و در صورت منظم نشدن بعد از بلوغ بهتره که به پزشک مراجعه کنید.

  • با سلام و وقت بخیر خدمت خانم دکتر
    من الان دو ماه و دوازده روز هست که از زایمانم میگذره توی زایمان اولم بخاطر اینکه پسر اولیم رو شیر میدادم پریود هام نامنظم شدن یعنی از طریق آمپول پریود میشدم هر چند وقت یکبار و بعد چون توی دوران شیردهی بودم متوجه بارداری دومم نشدم الان بعد از زایمان دومم بعد از دوره خونریزی پس از زایمان یک هفته الی ده روز بعدش پریود شدم چون شیر نداشتم که بخوام به پسر دومم بدم سریع پریودم شروع شد ماه اول (اردیبهشت)پریود شدم اما این ماه الان با گذشت چهار روز تاخیر در پریودم هنوز پریودم شروع نشده و تست بیبی چک هم امروز دادم اما منفی بود ولی شک دارم و میگم شاید زود انجام دادم و باید چند روز دیگه صبر کنم و دوباره تست بدم حالا یا همون بیبی چک یا آزمایش خون و از طرفی هم توی این دوماه دو تا سه بار بیشتر رابطه جنسی نداشتم اما بازم استرس دارم که با وجود دو تا بچه دو ساله و دو ماهه بازم باردار شده باشم و اینکه از رابطه دوم به بعد از روش جلوگیری کاندوم استفاده کردیم و قبلش روش جلوگیری نداشتم لطفا خانم دکتر منو راهنمایی کنید ممنون میشم من الان باید چه کاری انجام بدم
    با توجه به اینکه قبل بارداری هام پریودم منظم بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *