مشاهده علائم ناباروری غیر معمول نیست و درست است که این علائم استرس زا هستند اما بسیاری از افراد هیچ علائم ناباروری مستقیمی ندارند تا هنگامی که تلاش می کنند تا بچه دار شوند.
ناباروری هم بر مردان و هم بر زنان تاثیر می گذارد. حدود یک سوم موارد ناباروری ناشی از زنان و حدود یک سوم دیگر ناشی از مردان است. یک سوم باقی مانده ممکن است ناشی از مشکلات جسمی هم زن و هم مرد یا دیگر عوامل یا علت های ناشناخته باشد. در این مقاله درباره علائم ناباروری در زنان، نشانه های ناباروری در مردان، علائم باردار نشدن و نشانه های نازایی قبل از ازدواج صحبت می کنیم.
نشانه های ناباروری در زنان
در زنان، علائم ناباروری در زنان می تواند شامل موارد زیر باشد:
باردار نشدن
علامت اصلی ناباروری این مورد است که پس از تلاش برای مدت زمان خاصی فرد باردار نشده باشد. پزشک معمولا پس از اینکه زنی یک سال برای بارداری تلاش کند و باردار نشود، ناباروری را تایید می کند. اگر زنی بیش از ۳۵ سال داشته باشد، اگر پس از شش ماه باردار نشود، ناباروری تشخیص داده می شود.
چاقی
چاقی می تواند اثر منفی بر سلامت دستگاه تولید مثل زنان داشته باشد. زنان دچار چاقی احتمال بارداری کمتری دارند و نسبت به زنان بدون اضافه وزن در معرض خطرات بارداری بیشتری هستند.
درد در هنگام نزدیکی
درد در هنگام رابطه جنسی می تواند نشانه مشکلاتی باشد که می توانند بر توانایی باروری زنان تاثیر بگذارند. مثال هایی از این مشکلات تاثیرگذار شامل عفونت ها، اندومتریوز و فیبروم هستند.
بیشتر بخوانید: آیا بیماری آندومتریوز یک نوع سرطان است
پریود های شدید، طولانی و دردناک
در حالی که برخی از زنان پریودهای سبکی دارند، دیگر زنان دچار پریودهای شدید و دردهای قاعدگی زیادی می شوند. زنانی که دچار پریودهای بسیار شدید و دردناک می شوند ممکن است مبتلا به اندومتریوز باشند که بیماری است که در آن بافت رحم در مکان های دیگر بدن شروع به رشد می کند.
اندومتریوز یکی از عوامل موثر در ناباروری است. دیگر علائم اندومتریوز شامل موارد زیر هستند:
- درد مزمن ناحیه لگن ( در تمام اوقات و نه تنها در دوره قاعدگی)
- درد در هنگام رابطه جنسی
- کمر درد
- خستگی
- تهوع
- پریود نامنظم و لکه بینی بعد از پریود (بیشتر بخوانید: علت ایجاد کیست آندومتریوز)
- مشکلات گوارشی و درد در هنگام دفع مدفوع
خون قاعدگی تیره یا روشن
اگر رنگ خون قاعدگی روشن تر از معمول باشد، می تواند نگران کننده باشد. رنگ خون قاعدگی برای هر کس معمولا در آغاز پریود، قرمز روشن است و در طی روزهای بعد تیره تر می شود.
مشاهده خون مانده و بسیار تیره در آغاز پریود نیز می تواند نشانه اندومتریوز باشد. اگر علائم دیگری نیز دارید بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: رنگ خون قاعدگی و تفسیر آن
پریود نامنظم
طول چرخه قاعدگی در بین افراد متفاوت است. با این وجود، بسیاری از افراد دارای چرخه قاعدگی و پریود منظمی هستند بدین معنی که فاصله بین شروع دو پریود تقریبا یکسان است.
نامنظم بودن چرخه قاعدگی و همینطور پریود نشدن می توانند یکی از نشانه ها و علائم ناباروری در زنان باشند زیرا در این حالت تخمک گذاری به طور مرتب در فرد موردنظر رخ نمی دهد. تخمک گذاری زمانی است که تخمدان تخمکی را آزاد می کند.
تخمک گذاری نامنظم می تواند ناشی از مشکلات بسیاری باشد که شامل سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، چاقی، کمبود وزن و مشکلات تیروئید می شود.
تغییرات هورمونی
علائم تغییرات هورمونی ممکن است نامشخص باشند و فرد متوجه آنها نشود. پزشک برای بررسی مشکلات هورمونی، آزمایش خون را تجویز می کند. نوسانات هورمون ها می تواند موجب علائم زیر شود:
- افزایش وزن بدون دلیل
- جوش های زیاد
- سرد بودن دست ها و پاها
- کاهش میل جنسی
- ترشحات نوک پستان
- موی زائد در زنان
- نازک شدن موهای سر
بیماری های زمینه ای که می توانند بر ناباروری زنان موثر باشند
- آسیب به لوله های فالوپ یا تخمدان ها
- یائسگی زودرس
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
- اندومتریوز
- سرطان رحم، سرطان دهانه رحم، سرطان تخمدان و درمان سرطان ها
بیشتر بخوانید: رژیم غذایی برای درمان تخمدان پلی کیستیک
درمان ناباروی یکی از تخصص های ویژه دکتر ذاکرین است و ایشان چندین سال است در این زمینه، یاری رسان زوجهای جوان بوده اند. درمان ناباروری نیازمند دسترسی به جدیدترین اطلاعات و متدهای روز دنیاست و دکتر ذاکرین با توجه به تجربه خود و تلاش برای به روز ماندن در این زمینه، درمان ناباروری را با استفاده از جدیدترین متدها و تکنیک های اروپا و امریکا انجام می دهد. شما میتوانید برای تعیین وقت از طریق شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ اقدام نمایید.
علائم ناباروری در مردان
علائم ناباروری در مردان می تواند شامل موارد زیر باشد:
عدم توازن هورمون ها
عدم تعادل هورمونی می توان بر قدرت باروری مردان تاثیر بگذارد. تستسترون هورمون اصلی موثر در قدرت باروری مردان است، از آنجایی که بیضه مردان مسئول تولید این هورمون است، مشکلات مرتبط با بیضه مردان می تواند منجر به ناباروری در مردان شود.
دو هورمون به بیضه مردان سیگنال می دهند تا اسپرم و تستسترون تولید کنند که شامل هورمون لوتئینه کننده (LH) و هورمون محرکه فولیکولی است. غده هیپوفیز تولید کننده این دو هورمون است، بنابراین هرگونه مشکل مرتبط با این غده می تواند منجر به ناباروری شود.
اختلال نعوظ
تغییرات هورمونی، عوامل روحی و روانی یا مشکلات جسمی می توانند موجب اختلال در نعوظ آلت جنسی مردان شوند. اگر این اتفاق به طور مکرر رخ دهد، می تواند مانع برقراری رابطه جنسی شود که ممکن است ناشی از بیماری زمینه ای دیگری باشد.
مشکلات مرتبط با انزال
مشکل در انزال یا تغییر در انزال مانند تغییر حجم منی می تواند نشانه بیماری دیگری مرتبط با قدرت باروری مردان باشد.
تغییر در بیضه ها
بیضه های سالم در قدرت باروری مردان بسیار اهمیت دارند. بیضه های کوچک یا سفت نیز ممکن است نشانه مشکلات هورمونی باشند. همچنین، بیضه های حساس، دردناک و متورم نیز ممکن است نشانه بیماری های دیگری مانند عفونت باشند که می تواند بر کیفیت اسپرم و قدرت باروری مردان تاثیر بگذارد.
چاقی
تحقیقات انجام شده نشان می دهند که چاقی مردان می تواند با ناباروری آنها مرتبط باشد. چاقی می تواند خطر ابتلا به بیماری های دیگری را افزایش دهد که می تواند بر قدرت باروری مردان مانند کیفیت اسپرم و اختلال نعوظ تاثیر بگذارند.
دیگر عوامل موثر در ناباروری زنان و مردان
دیگر عواملی که می توانند در ناباروری هم مردان و هم زنان تاثیر گذار باشند در ادامه آورده شده اند:
- سن
- مصرف دخانیات
- مصرف الکل
- سابقه ابتلا به عفونت های مقاربت جنسی
- استرس
- تغذیه نادرست
بیشتر بخوانید: چگونه دوقلو باردار شویم
چه هنگامی برای علائم ناباروری باید به پزشک مراجعه کرد؟
هر شخصی که دچار علائم ناباروری باشد و برای بچه دار شدن بیش از یک سال تلاش کرده باشد (که این میزان در افراد بالای ۳۵ سال بیش از ۶ ماه محسوب می شود) بهتر است به پزشک برای تشخیص و درمان ناباروری مراجعه کند.
گاهی روش های ساده ای مانند تغییر سبک زندگی برای بهبود قدرت باروری وجود دارد در حالی که دیگر علل زمینه ساز ناباروری نیازمند درمان هستند. حتی پس از تشخیص ناباروری، همچنان راه های زیادی برای باردار شدن وجود دارد که بهتر است این روش ها با مشورت پزشک انتخاب شوند.
بیشتر بخوانید: درمان تخصصی ناباروری در خانمها
خانم دکتر ذاکرین، متخصص زنان و زایمان با استفاده از تاریخچه پزشکی زوجین و تستهایی مانند آزمایش اسپرم، تست تخمکگذاری، سونوگرافی، هیستروسالپنگوگرافی، یا لاپاراسکوپی، علت ناباروری زوجها را تشخیص داده و بر اساس نتایج آزمایشات، ناباروری زوجها را درمان میکنند. روشهای درمان ناباروری ممکن است شامل دارو، جراحی، لقاح مصنوعی و یا تکنیکهای نوین کمک باروری باشد. شما میتوانید برایتعیین وقت از طریق شماره ۰۲۱۴۴۴۶۳۴۷۵ اقدام نمایید.
اگر سوالی در مورد این مقاله دارید می توانید آن را در قسمت نظرات زیر همین مقاله با ما در میان بگذارید.
سلام خانم دكتر لطفا اگر امكانش هست به سوالاتم جواب بدين من اچ پي وي مثبت دارم و ١٦-٣٩-٥٦هستن بيوپسي دادم و cin1تشخيص دادن مقاله هاتونو خوندم ولي زياد واضح نبودن ايا راهيي هست تا از پاكسازي بشه بدنم از اين ويروس علاوه بر افزايش سيستم ايمني و اينكه cin1حتما بايد جراحي بشه يا كرتاژ بشه با دارو رفع نميشه؟
سلام برای cin1 درمان خاصی توصیه نمیشه. شش ماه دیگه دوباره کولپوسکوپی کن.
سلام خانم دکتر من ۲۳سالمه پریودهای منظمی دارم هیچ وقت ب تاخیر نمیفته از ۲۸ روز اما درد های شدید قاعدگی دارم طوری دو۰ار اسهال و استفراغ میشم از درد و روز اول الان با وجود دوماه اقدام هنوز باردار نشدم ممکنه راهنماییم کنید
سلام باید برای معاینه مراجعه کنی.
سلام خانم دکتر.من ۲۷ آبان بچم پنج هفتگی سقط شد.معمولا چند روز بعد سقط پریود میشیم؟من چند روزهست زیر شکمم درد میکنه به نظرتون میخام پریود بشم؟
سلام ممکنه ۹ هفته هم طول بکشه